Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Komentár: Vďaka ti!

01. apr 2020 o 07:00
Slovensko by potrebovalo viac takých Dúbravkov. Ani tak nejde o Martinove brankárske kvality, ako skôr o ľudské. Možno mu pomohlo, že sa na futbalový vrchol dostal neskôr, keď bol v zrelom veku. Každopádne ho to nezmenilo k horšiemu.

Do Newcastlu prestúpil v dvadsiatich deviatich. To už mal za sebou viacero životných precitnutí. Prvé prišlo v Žiline, kde sa stal hrdinom historického postupu MŠK do skupinovej fázy Ligy majstrov. Napriek tomu ho neskôr angažoval „len“ dánsky Esbjerg. Zo severu Európy sa nepredal do žiadnej zo špičkových líg.

Potichu vycúval do Česka. Konkrétne do Liberca. Odtiaľ ho zobrala Sparta Praha. Pôvodne na pozíciu dvojky. Nič veľkého sa v súvislosti s našim brankárom neudialo ani na Letnej. Dúbravka nestrácal nádej. Ani keď sa dlho nepresadzoval na reprezentačnej úrovni. Dokonca po roku 2014 z kádra vypadol. Euro vo Francúzsku sa konalo bez neho. Skúšku z trpezlivosti ale zložil na jednotku. Čakal a dočkal sa. Pripravený. Šťastie si ho obľúbilo. Nečudo, pri toľkom odhodlaní.

Potlačil očakávania, mentálne však vydržal v správnom nastavení. Okolnosti začali hrať v jeho prospech. Zranil sa Matúš Kozáčik, prehliadaný náhradník zrazu exceloval. V Sparte nasledoval podobný zvrat. ,,Heco", ako znie prezývka žilinského rodáka, ukázal v pravý čas medzinárodnú triedu. Medzitým veľká britská agentúra SPOCS Global Sports pohltila manažérsku skupinu Zíkovcov.

Rafael Benitez ukázal prstom z Newcastlu na slovenského brankára. Konečne to prišlo! Hosťovanie, prestup, veľké peniaze, sláva. Zachovať si svoje ja býva v takýchto prípadoch náročné. Ego totiž rastie a nabáda ľudí pozerať sa na okolie z výšky. Arogantným pohľadom s pohŕdaním. Podľahnúť je lákavé.

Dúbravka odolal. Vo vnútri ostal obyčajným chlapcom. Udržal si vnútornú čistotu. Fanúšikovia slovenského futbalu ju neomylne vycítili. U nich anketu o Futbalistu roka vyhral, hoci v odbornej sekcii skončil druhý. Najpopulárnejší hráč s veľkosťou sebe vlastnou nezabudol dodať, že kamarát Milan Škriniar si víťazstvo vo veľkom hlasovaní zaslúžil a na prvom mieste sa za minulý rok nachádza aj v jeho rebríčku. Vďaka ti, Martin Dúbravka. Za to, aký si a že práve ty si ukážkový vzor.