Zomrieť zakázané: Najsevernejšie mesto na svete má skutočne zvláštne nariadenia

2020-04-01 08:00:00 |   |    | 

Mesto Longyearbyen je najsevernejším mestom na svete. Leží na ostrove Svalbard (Špicbergy) asi v strede cesty medzi Nórskom a Severným pólom a žije tam asi 2.368 obyvateľov. Zomrieť však v Longyearbyene nesmú...



 

Mesto založil v roku 1906 Američan John Munroe Longyear z Arktickej baníckej spoločnosti a pomenoval ho podľa seba. O 20 rokov neskôr však Nóri názov zmenili z Longyear City na Longyearbyen, pod ktorým ho poznáme doteraz. Čo však zostalo rovnaké, boli bohaté zdroje uhlia, ktoré sa v meste ťažilo aj naďalej.

Až po druhej svetovej vojne, keď bolo mesto takmer úplne zničené, ťažobný priemysel postupne naradila veda a výskum a Longyearbyen sa stal moderným mestom s čulým turistickým ruchom. Navštíviť najsevernejšie sídlo s viac než tisíckou permanentných obyvateľov chce vidieť množstvo zvedavcov.

Domáci pozývajú do miestneho kostola, dvoch galérií a dvoch múzeí a zaujímavou atrakciou je aj lanovka, ktorá kedysi prevážala uhlie. Turistov sem však aj tak láka predovšetkým nedotknutá príroda s fjordami, strmými štítmi a množstvom vzácnych zvierat. Napríklad ľadových medveďov, ktorých tu údajne žije viac ako ľudí.

Domácich napokon stále ubúda. Napríklad v roku 2008 sa z mesta odsťahovalo až 23 percent jeho obyvateľov! Minulý rok žilo v Longyearbyene 2.368 ľudí, z toho len 40 percent tvoria domáci Nóri. Najpočetnejšou komunitou sú potom prekvapivo Thajčania, pre ktorých musí byť tunajšie prostredie poriadnym šokom.

Od 27. októbra do 15. februára tu vládne polárna noc, takmer štyri mesiace sa teda neukáže slnko! Mesto navyše leží na permafroste a kvôli teplotným výkyvom v priebehu roka, keď sa povrch niekedy topí a inokedy zamŕza, sú tunajšie domy postavené na stĺpoch, ktoré zabezpečujú lepšiu stabilitu.

To však nie je jediná oblasť, v ktorej sa domáci museli prispôsobiť drsným podmienkam. Od roku 1992 je napríklad v meste zakázané chovať mačky, pretože by mohli ohroziť vzácne vtáky, žijúce v tejto oblasti. A už dávnejšie platí ešte bizarnejší zákaz – v meste nesmie nikto zomrieť!

V roku 1950 totiž domáci zistili, že sa kvôli mrazom telá na miestnom cintoríne nerozkladajú, a tak radšej umieranie úplne zatrhli. Smrteľne chorí tak musia opustiť svoje domovy a posledné dni stráviť na nórskej pevnine. Aký trest však čaká tých, čo nariadenie neuposlúchnu, o tom už radšej kompetentní mlčia...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa