Koronavírus: bezplatný odklad hypotéky si vybavíte aj cez mobil

Štát sa dohodol s bankami a vyrokoval návrh zákona o odklade splátok za úvery a lízingy. Pokiaľ sa návrh schváli, žiadosť budete môcť poslať aj cez internet banking a na jej schválenie nebudete musieť čakať.

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír informoval o čerstvej novinke vo večernej televíznej relácii na Markíze. Potešil všetkých, ktorým robí vrásky na čele aktuálna nepriaznivá finančná situácia a majú voči niektorej banke dlh. 

Opatrenie pomôže firmám aj bežným občanom. Odklad splátok sa má týkať hypoték, spotrebných úverov aj lízingov. O odklade splácania kreditných kariet a kontokorentných úverov sa zatiaľ nerozhodlo. 

O odklad budete musieť požiadať, nebude platiť automaticky. No stačí iba poslať žiadosť, v ktorej banke oznámite, na aké dlhé časové obdobie chcete splátky odložiť. Nemusíte čakať na jej schválenie, odklad bude platiť okamžite odoslaním žiadosti. No, a Kažimír v prvom rade spomínal využitie internet bankingu na počítači alebo v mobilnom telefóne, cez aplikáciu vašej banky. Takže o odklad bude, pravdepodobne, veľmi jednoduché požiadať cez apku vo vašom mobile.

V prípade hypoték a spotrebných úverov bude odklad možný na maximálne deväť mesiacov, pri lízingu na šesť.

Žiadosť teda bude dostupná v internet bankingu aj mobilných aplikáciách bánk. Nemusíte chodiť s tlačivom na pobočku ani na poštu. Všetko vyriešite elektronicky. 

Podrobnosti budú zverejnené v najbližších dňoch. Návrh zákona musí najskôr prerokovať vláda a následne o ňom rozhodne v skrátenom legislatívnom rokovaní parlament. Platiť začne až po podpise prezidentkou a zverejnení v Zbierke zákonov. Je možné, že to bude už o pár dní.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu