Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Highlighty: Košice zvíťazili v Poprade, Slovanu sa nedarí, Nitra do baráže
Zdielať na

Highlighty: Košice zvíťazili v Poprade, Slovanu sa nedarí, Nitra do baráže

Zdroj: sita - Poprad-Košice

Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 50.kola. Líder tabuľky zvíťazil v Poprade 3:1, Slovan podľahol na ľade Mountfieldu v Martine.

HK Nitra - Dukla Trenčín 3:4 (1:0, 1:4, 1:0)

Góly: 11. Radulay (Káčer), 24. R. Tománek (Kropáč, Martin Bača), 53. Mašlonka (H. Ručkay, Vosátko) - 25. J. Gašparovič, 27. P. Fabuš (Pardavý, Melichárek), 36. M. Daňo (J. Gašparovič, Štindl), 38. Trefný (Fojtík, M. Filo)
Vylúčení: 4:1 na 2 min, navyše: Hrnka (Nitra) na 10 min za napadnutie zozadu, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner - Výleta, P. Šefčík, 1563 divákov

Nitra: I. Fedor - Ďurák, Árvay, Vosátko, Martin Bača, Ordzovenský, Tůma, K. Grman, Gurčík - H. Ručkay, Hrnka, G. Saliji - Kropáč, M. Štefanka, R. Tománek - Mašlonka, Hamrák, M. Segľa - Uhnák, Káčer, Radulay
Trenčín: Hiadlovský - Hlubuček, Trefný, E. Bednár, Gabriš, M. Biro, Nechala, Štindl - P. Fabuš, A. Šťastný, Pardavý - M. Daňo, Melichárek, J. Gašparovič - Sojčík, R. Tvrdoň, Tybor - O. Mikula, M. Filo, Fojtík

Trenčania mohli domácich schladiť už v prvej minúte, no Fabuš nevyužil svoju sľubnú šancu. V 5. min gólom nezakončil svoju akciu domáci Kropáč a v 10. min netrafil odkrytú bránku Ďurák. V 11. min najskôr nezužitkoval Fojtíkovu prihrávku Mikula, aby následne sa domáci ujali vedenia. Káčer vyhral buly v útočnom pásme a pohotový Radulay mieril presne - 1:0. Ďalší priebeh prvej tretiny ponúkol skôr priemerný hokej s minimom zaujímavých situácií. Prostredná tretina priniesla viac gólov, ktoré zlepšili dojem z priemerného stretnutia. V 24. min zvýšil na 2:0 Tománek, keď zblízka prekvapil Hiadlovského. Druhý inkasovaný gól nabudil hostí, ktorí okamžite reagovali. Už o 50 s po Tománkovom góle ušiel do samostatného nájazdu Tybor a upravil na 2:1. V 27. min už bolo vyrovnané, keď domáci nevyhodili puk a Fabuš v skrumáži pred prázdnou bránkou nepohrdol ponúknutou príležitosťou. To však zo strany hostí nebolo všetko. Jednu z mnohých chýb v obrane Nitry potrestal v 35. min Daňo, ktorého v brejku dvoch proti jednému ideálne našiel Gašparovič. Už v ďalšej minúte podčiarkol trenčiansky obrat Trefný, ktorý tvrdou strelou dokončil akciu Fabuša.

V tretej tretine sa hralo viac v pásme domácich, no Trenčanom sa nedarilo pridať ďalší gól. V 53. min naopak inkasovali, keď výbornú prihrávku Ručkaya zužitkoval Mašlonka. V ďalšom priebehu hostia kontrolovali výsledok a na výsledku nič nezmenila ani záverečná hra Nitry so šiestimi hráčmi.

Miloš Fleischer (asistent trénera Nitry): "Zápas sme mali dobre rozohraný. Získali sme dvojgólový náskok, no v druhej tretine sme mali výpadok v koncentrácii a o tento náskok sme prišli. Súperovi sme v nej dovolili streliť 4 góly a v tretej sme ešte chceli niečo s výsledkom spraviť. Súper však umnou hrou dokázal podržať výsledok."
Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Začali sme dobre, v prvých piatich minútach sme nevyužili niekoľko sľubných príležitostí. Po dvoch inkasovaných góloch sme museli otvoriť hru. Ukázali sme, že vieme otočiť zápas, hoci sme prehrávali o dva góly. V tretej tretine sme zodpovedne bránili. Chceli sme počkať na chybu súpera a pridať piaty gól. Nepodarilo sa nám to, no inak sme hrali tak ako sme predsavzali."

HK AutoFinance Poprad - HC Košice 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Góly: 9. R. Suchý (Koskinen, Strömberg) - 26. P. Bartoš (Zálešák, Michal Novák), 43. Mlynarovič (E. Piatak, Spilár), 60. S. Gron
Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: Jáchym (Poprad) na 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Tvrdoň, Orolín, 2206 divákov

Poprad: Melicherčík - Pentikäinen, R. Suchý, Kovačevič, Tavželj, Fabian, Jáchym, D. Kramár, Malina - Strömberg, Koskinen, Kuľha - Michal Chovan, Balán, Vaic - Svačina, A. Kroták, R. Rapáč - S. Takáč, Škovira, P. Svitana
Košice: Hylák - Homer, J. Tabaček, Šeda, Kolba, Michal Novák, Martin Chovan, Slimák - P. Bartoš, Kristek, Zálešák - Jenčík, S. Gron, Michel Miklík - Pašek, Marcel Haščák, Dravecký - Spilar, Hvila, E. Piatak

Ako prví zahrozili hostia, Gronom ani Haščákom sa však nedostali do vedenia. V 6. min hrali Košice pri vylúčení Jáchyma presilovku, no nedokázali sa dostať k zakončeniu. Ako sa hrá v početnej výhode im následne ukázali Podtatranci, Koskinen nabil Suchému a domáci razom viedli - 1:0. V ďalšom priebehu sa šance striedali na oboch stranách, v závere mohol Škovira pridať i druhý gól domácich.

Aj naďalej oba tímy hrali pomerne ofenzívne, tvrdý hokej forsírovali najmä Košičania. Oceliarom sa to vyplatilo a podarilo sa im vyrovnať v 26. min, keď z uhla Bartoš prestrelil Melicherčíka - 1:1. Poprad sa na vlastnom ľade snažil o kombinačný hokej, v 29. min dvakrát pálil Balán, Hylák však zachránil. Zahrmieť mohlo vzápätí na opačnej strane, tentokrát pred Gronom čaroval popradský brankár Melicherčík. Tlak Košíc kulminoval, ale hostia sa aj vďaka enormnému úsiliu "kamzíkov" v defenzívnych činnostiach nedokázali ujať vedenia.

To, že východniari neprišli do Popradu brániť, jasne dokumentoval úvod tretieho dejstva. Košice sa do svojho súpera zahryzli a z drvivého tlaku rezultoval Mlynarovičov vedúci gól - 1:2. Poprad sa snažil o vyrovnanie, no nenachádzal recept na prekonanie obranných hradieb súpera. Domáci hrali dve minúty presilovku piatich na troch, no Popradčanom chýbal moment prekvapenia a Hylák odolal. V samom závere si tréner Svozil vyžiadal oddychový čas a rozhodol sa hrať bez brankára, no jeho zverencom sa hra vabank vypomstila a do prázdnej bránky upravil skóre košický útočník Gron.

Ladislav Svozil (tréner Popradu): "V úvodnej tretine sme boli aktívnejší, ale dali sme, žiaľ, len jeden gól. Ak by padol gól navyše, stretnutie by sa možno vyvíjalo ináč. Košice nás v druhej tretine zaskočili agresivitou a ťahali sme za kratší koniec. Ak chceme bodovať, musíme premeniť presilovú hru piatich na troch, ktorú sme mali v tretej tretine. O výsledku rozhodla táto nepremenená presilovka."
Miroslav Ihnačák (tréner Košíc): "V úvodnej časti nám nešla kombinácia. V druhej tretine sme zmenili taktiku hry, boli sme agresívnejší, dohrávali sme súboje a vyšlo nám to. Chlapcom musím poďakovať za výborný výkon."

HKm Zvolen - HK 36 Skalica 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Góly: 13. L. Jurík, 34. M. Vantroba (L. Jurík), 40. M. Vantroba (V. Baláž, Marek Slovák), 54. Otčenáš - 36. Pálffy (J. Hruška), 58. T. Višňovský (Lušňák)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - Bogdaň, V. Smrek, 857 divákov

Zvolen: Trenčan - Ťavoda, Jindra, Hraško, Juraško, M. Vantroba, J. Mucha, Ťavoda, Jindra, L. Pokovič - Síleka, M. Jurík, Otčenáš - P. Zuzin, Brabenec, V. Baláž - Marek Slovák, L. Jurík, Čurilla - Méry, Fekiač, Martin Ďaloga
Skalica: Tomek - Vyrúbalík, Šmach, Pojkar, Kloz, Jankovič, Křetinský, Magušin, Gula - Pálffy, J. Hruška, R. Školiak - Obdržálek, Lušňák, T. Višňovský - Kutálek, T. Mikúš, Šátek - Klejna, Holovič, R. Konečný

V prvých desiatich minútach sa toho na ľade veľa neudialo. Jediným spestrením bola séria vylúčení, v jednej chvíli hrali dokonca oba tímy iba s tromi hráčmi. Lepšie predsa len začali domáci. V 13. min počas presilovky spracoval puk Lukáš Jurík, vychutnal si Tomeka a utešeným blafákom otvoril skóre. Zvolenčania vzápätí ožili, už v 15. min pálil po peknom Zuzinovom prieniku Čurilla. Ten istý hráč sa o niekoľko sekúnd ocitol v ďalšej sľubnej šanci, dostal sa však mimo streleckého uhla a netrafil bránku.

Ani na začiatku prostrednej časti si skromne zaplnené tribúny neužili veľa hokejovej krásy. Najmä favorit zo Skalice zaostával za očakávaním, Trenčan v domácej svätyni nemal veľa práce. V 26. min dorážal zblízka Zuzin, ale pohotový zákrok Tomeka odvrátil druhú skalickú pohromu. V 32. min išiel Školiak sám na Trenčana, prestrelil však bránku a vzápätí prišiel trest. Lukáš Jurík našiel v 34. min Vantrobu, ktorý prudkou strelou po ľade trafil presne medzi betóny skalického gólmana. Záhorákom stačili na gólovú odpoveď necelé dve minúty, keď sa po ostreľovaní domácej bránky zblízka trafil Pálffy - 2:1. Ešte do skončenia druhej tretiny však opäť narástol náskok na dva góly. Slovák vybojoval puk pri mantineli, cez Baláža sa dostal k Vantrobovi a ten pohotovo zakončil.

V záverečnej tretine už domáci nepripustili drámu. Naopak, mali niekoľko ideálnych príležitostí zvýšiť svoje vedenie. V 42. min nezakončil úspešne parádnu sťahovačku Brabenec. Potom prišli veľké chvíle Vantrobu, ktorý bol dvakrát veľmi blízko hetriku - konkrétne v 49. min, keď však jeho strelu vyrazil Tomek a v 51. min, keď netrafil hosťujúcu bránku. Nakoniec sa Zvolenčania predsa len dočkali gólu, po individuálnej akcii Otčenáša. Hoci v závere znižoval Višňovský, o zaslúžené víťazstvo domáci už neprišli.

Vladimír Klinga (asistent trénera Zvolena): "Do zápasu sme išli s tým, že chceme konečne zastaviť desaťzápasovú sériu prehier. Všetko sme tomu podriadili. Myslím si, že sme podali kolektívny a taktický výkon. Najpodstatnejšie bolo, že sme konečne strelili viac ako jeden alebo dva góly. Podľa môjho názoru bolo naše víťazstvo zaslúžené."
Peter Oremus (tréner Skalice): "Chceli sme vo Zvolene bodovať, ale našou hrou sme tomu veľmi nepomohli. Dali sme málo gólov, preto sme neuspeli. Táto prehra nás, samozrejme, mrzí, nemôžeme byť spokojní."

MHC Mountfield Martin - HC Slovan Bratislava 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Góly: 7. Sobota (Drgoň, Matejka), 15. Matejka (Michal Važan), 22. Matejka (Sobota), 48. Škoda (Výborný) - 43. Švarný (Lipiansky)
Vylúčení: 7:9 na 2 min, navyše: Galamboš 10 min za nešportové správanie - Skokan 5 + DKZ za údery, presilovky: 4:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Mikula - Gavalier, Smrek, 1800 divákov

Martin: M. Šimko - Drgoň, Matejka, M. Výborný, Brcko, Škumát, Leško, Vartovník, Zukal - Michal Važan, Galamboš, Sobota - Fadrný, V. Škoda, Kriška - Miroslav Ižvolt, Zeliska, Macejka - Šišovský, Murček, J. Cíger
Slovan: Konrád - Dobroň, Švarný, P. Frühauf, Štajnoch, Jerofejevs, L. Kozák, Luža, Trška - Šatan, Lipiansky, L. Hudáček - Kukumberg, Bulík, M. Bartánus - M. Hudec, Preisinger, M. Bakoš - D. Skokan, Macho, D. Buc

Začiatok zápasu patril Slovanu, ale z úvodného náporu nič nevyťažil. V 4. min unikol Cíger, ale sám proti Konrádovi neuspel. V 7. min vyšlo domácim prečíslenie dvoch na jedného - Galamboš poslal puk na Krišku, ale ten svoj blafák nedokončil, lebo Dobroň zatiahol záchrannú brzdu. Následnú presilovku piatich proti trom využil za 14 sekúnd Sobota a poslal "kosačky" do vedenia - 1:0. Úvodný gól bol pre Martin hernou rozbuškou a do konca tretiny "belasých" k ničomu nepustil. V 15. min opäť v presilovke Matejkov nahodený puk sa obtrel o brániacich hráčov Slovana a skončil za prekvapeným Konrádom - 2:0. V závere prvej tretiny ešte Bakoš v presilovke v dobrej pozícii minul Šimkovu bránku.

Aj v druhej tretine boli domáci lepším mužstvom, favorita knokautovali v presilovke. Matejka v 22. min strelou od modrej čiary prekonal Konráda - 3:0. Zaskočení hostia mali potom v 27. min šťastie po dorážke Škodu, ktorý Konrádom vyrazený puk nedopravil do siete. V 33. min sa rútil Hudáček sám na Šimka. Fauloval ho Zukal, ale z nariadeného trestného strieľania nevrátil Hudáček "belasých" do hry. Martinčania hrali potom umne zozadu, nikam sa neponáhľali. Slovan zvýšil obrátky, tlačil sa pred Šimka, ale ten svoj tím podržal. Vyznamenal sa aj v závere druhej časti hry po Hudáčkovom blafáku.

Na začiatku tretej tretiny stroskotal Hudáček na Šimkovi. V 43. min mal Slovan výhodu presilovky o dvoch hráčov, za tri sekundy ju využil Švarný - 3:1. V 45. min unikol v oslabení Matejka, ale minul Konrádovu bránku. "Belasí" potom zbytočne znervózneli, domáci mali 120-sekundovú výhodu piatich proti trom. Štyri sekundy pred jej vypršaním Škoda zblízka prekonal Konráda - 4:1. V hektickom závere si už Martin náskok ustrážil a zaslúžene zvíťazil.

Branislav Stolárik (asistent trénera Martina): "Na Slovan sme si verili. Porazili sme ho už dvakrát a spravili sme všetko pre to, aby sme ho zdolali aj do tretice. V úvode sme ustáli tlak súpera. V presilovkách sme potom dali dva góly, ktoré nás posadili na koňa. Podržal nás brankár Šimko, ku ktorému sa pridalo celé mužstvo. Sme radi, že sme po športovej stránke zachránili hokej v Martine."
Roman Stantien (asistent trénera Slovana): "Zápas sa mi hodnotí ťažko. Doplatili sme na nepremieňanie príležitostí. Na druhej strane, súper skóroval zo svojich prvých troch presiloviek. Boli sme nedisciplinovaní, urobili sme veľa faulov v zlomových situáciách. Chýbal nám aj pokoj v koncovke. Musíme to zlepšiť, lebo v play-off sa s jedným gólom na ľade súpera vyhráva ťažko."

MsHK DOXXbet Žilina - HC'05 Banská Bystrica 4:3 (0:2, 2:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 31. Linet (T. Sýkora, Kubiš), 34. T. Sýkora (Linet), 43. T. Sýkora (Staňo, Kubiš), rozhodujúci sam. nájazd Devečka - 14. Kútny (L. Novák, Pulliainen), 15. Pulliainen (M. Kokavec, L. Novák), 28. Miroslav Hlinka
Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc, D. Konc - M. Valach, Zvrškovec, 1302 divákov

Žilina: M. Laco (29. Murín) - D. Devečka, Kudělka, Harant, Dlouhý, Ďurkech, Houdek, Staňo, Krčula - P. Sivák, Róbert Huna, Richard Huna - Drábek, V. Nemec, Stupka - M. Drevenák, Troliga, Smotrila - T. Sýkora, Linet, Kubiš
Banská Bystrica: Kostúr - Huba, M. Grman, Cebák, Brňák, Kubka, Bambúch, Beňa, Novajovský - Ján Sýkora, Jokila, Kristoffersson - Jabrocký, Miroslav Hlinka, Kútny - L. Novák, Pulliainen, M. Kokavec - Zuzin, Heizer, T. Hričina

Hneď v úvodnej minúte ohrozil brankára Kostúra strelou Richard Huna. Banskobystrický gólman bol však pozorný podobne ako pri úniku Siváka, keď mali hostia početnú prevahu. V 7. min Kútny dostal štvorminútový trest za faul na Haranta, domáci však početnú prevahu nevyužili, aj kvôli tomu, že následne bol vylúčený domáci Sivák. Do vedenia išli hostia v 17. min, keď Kútny sám pred Lacom na trikrát predsa len zasunul puk do domácej bránky. Ich vedenie už o 46 s znížil Pulliainen po nezištnej prihrávke Kokavca - 2:0. Následne mali domáci prevahu piatich proti trom, ale za vyše minútu a pol sa im nepodarilo skórovať.

Úvodná 10-minútovka druhej tretiny bola o vylúčených. Banská Bystrica udržiavala svoj dvojgolový náskok, aj keď Žilina si príliš veľa streleckých príležitostí nevytvorila. V 29. min domáca obrana nevenovala príliš pozornosť Miroslavovi Hlinkovi, a ten vsietil tretí gól baranov. Po ňom vystriedal Mareka Laca v domácej bránke Murín. Odpoveď domácich prišla pomerne rýchlo, keď v 31. min center štvrtej útočnej formácie Linet poslal puk za Kostúrov chrbát, gól však hlavný rozhodca J. Konc uznal až po porade s videorozhodcom. Žilina pridala, bol to opäť štvrtý útok, ktorý zásluhou Sýkoru vsietil kontaktný gól na 2:3. Hostia pri presilovej hre tlačili, ale stav sa nemenil.

V úvode poslednej tretiny bol vylúčení Pulliainen a domáci po 14 s početnú prevahu zásluhou Sýkoru využili na vyrovnanie. Štvrtý útok Žiliny bol nebezpečný aj počas nasledujúcich minút, v 50. min mal ideálnu príležitosť na vsietenie víťazného gólu Nemec, ale Kostúr bol proti. Taktiež príležitosti Sýkoru a Bambúcha na druhej strane zostali nevyužité. V dramatickom závere mohol dve minúty pred koncom rozhodnúť Stupka, ale šťastie stálo na strane banskobystrického gólmana.

V predlžení to bol kapitán Devečka, ktorý mohol dať rozhodujúci štvrtý gól, ale to sa mu podarilo až pri samostatných nájazdoch.

Milan Jančuška (tréner Žiliny): "Zápas mal dve rôzne polovice. V prvej boli jasne lepší hráči Banskej Bystrice, ktorí lepšie korčuľovali, vyhrávali osobné súboje a zaslúžene viedli. Nás nakopol prvý gól. Dostali sme sa do šancí, podarilo sa nám vyrovnať. V zápase sme mohli prehrať aj vyhrať, nakoniec sa rozhodovalo v samostatných nájazdoch, v ktorých sme boli úspešnejší. Veľmi dobre nám zahrala štvrtá útočná formácia, Murín dobre nahradil v bránke Mareka Laca."
Vladimír Országh (asistent trénera Banskej Bystrice): "Nie som spokojný s výsledkom ani s predvedenou hrou, dobre sme hrali len v úvode zápasu, keď sme vsietili tri góly. Potom sme hrali veľmi nekoncentrovane. Dva góly sme inkasovali, keď sme nepokryli hráča súpera. Žilinčania vyrovnali a šťastie stálo na ich strane pri samostatných nájazdoch."