Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KORONAVÍRUS NA SLOVENSKU: Od prvého prípadu po prvé úmrtie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pozrite si výberovú chronológiu udalostí od prvého potvrdeného prípadu nakazenia novým koronavírusom v SR.

Bratislava 31. marca (TASR) - Pacient, pozitívne testovaný na nový koronavírus, ktorý bol prepustený z bojnickej nemocnice a v domácom prostredí skolaboval, zomrel na zápal pľúc. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Slovensko bude mať podľa jeho slov s najväčšou pravdepodobnosťou prvé úmrtie na ochorenie COVID-19.



V súvislosti s prvým úmrtím na COVID-19 ponúka TASR výberovú chronológiu udalostí od prvého potvrdeného prípadu nakazenia novým koronavírusom v SR.





6. marca

- V SR bol potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Infikovaný bol muž (52) z Kostolišťa pri Malackách. Muž sa nakazil od syna, ktorý bol v Benátkach. Pacient bol hospitalizovaný v Bratislave.

- Každý občan SR dostal (6. - 7. marca) SMS, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v nej odporučilo kontaktovať lekára telefonicky pri podozrení na nákazu novým koronavírusom.

- BSK zatvoril na týždeň stredné školy vo svojej pôsobnosti, osemročné gymnáziá a základné školy.

- Nákaza bola potvrdená v štvorčlennej slovenskej rodine, v rakúskej obci Kittsee, priebeh choroby COVID-19 bol stabilný s príznakmi podobnými chrípke.



7. marca

- V Bratislave boli hospitalizovaní všetci traja pacienti: 52-ročný muž, jeho syn i manželka - bol u nich potvrdený nový koronavírus.



9. marca

- Zakázané boli lety do Talianska zo všetkých slovenských medzinárodných letísk. Zakázané boli návštevy pacientov v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, väzniciach a detských domovoch.

- Pre všetky ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a verejnej správy platí na 14 dní zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí.



10. marca

- Občania SR vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu museli od tohto dňa podstúpiť 14-dennú karanténu vrátane rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti.

- Konferencia biskupov Slovenska rešpektovala zákaz organizovania verejných podujatí a rozhodla, že sa v kostoloch neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby.

- O zrušení Služieb Božích informovala aj Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku.



11. marca

- Rakúska spolková krajina Tirolsko potvrdila infikovanie na koronavírus Slovenky pracujúcej v obci Berwang.

- Policajtom začali pomáhať pri zabezpečení verejného poriadku aj vojaci. Návrh na denné vyčlenenie do 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR na posilnenie Policajného zboru schválila vláda.



12. marca

- 0d 06.00 h začala na celom území SR platiť mimoriadna situácia, vyhlásila ju vláda SR. Niektoré rozhodnutia sa riešia príkazmi a nariadeniami, nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý priebeh.

- Hlavné mesto SR vyčlenilo v rozpočte ďalších 750.000 eur na nákup materiálu na účel spomalenia šírenia nového koronavírusu na Slovensku. Ide o nákup rúšok, zdravotníckeho materiálu, stanov a podobne.

- Firmy, ktoré vedia umožniť prácu z domu, by ju mali pracovníkom poskytnúť, uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

- Osoby, nedodržujúce štátom nariadenú povinnú karanténu, môžu ľudia hlásiť regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v závislosti od pobytu danej osoby. Za nedodržanie nariadenej karantény hrozí fyzickým osobám pokuta do 1659 eur, právnickým osobám do 20.000 eur.

- Školy začali zatvárať aj ďalšie kraje.



14. marca

- V SR pribudlo 44 pozitívnych výsledkov na SARS-CoV-2 a 1147 negatívnych výsledkov.



15. marca

- Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR podpísala zmluvy na dodanie 30 miliónov chirurgických rúšok a ďalších ochranných pomôcok. Naskladnené by mali byť do týždňa a pol.



16. marca

- Začalo platiť opatrenie vlády SR o núdzovom stave pre štátne nemocnice. Nariadenie sa týkalo všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. Núdzový stav má umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice. Zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk.

- Účinnosť nadobudli sprísnené opatrenia prijaté vládou s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu, okrem iného zatvorenie predajní a prevádzok služieb s výnimkou potravín, lekární, predajní zdravotníckych pomôcok, drogérií, čerpacích staníc, poštových, bankových a poisťovacích služieb a niektorých ďalších prevádzok.

V MHD Bratislava musia mať cestujúci na tvári ochranné rúško, prípadne si musia iným spôsobom zakryť ústa a nos. Bratislava sa tým pridala k Banskej Bystrici a Košiciam.



17. marca

- SR o 12.00 h uzatvorila hranice s Poľskom. Poľská strana ohlásila, že v prevádzke bude mať zatiaľ dva priechody, a to Trstenú a Vyšný Komárnik.

- Štát začal s distribúciou prvej várky ochranného a zdravotníckeho materiálu cez vyššie územné celky pre ambulantných lekárov. Išlo o takmer 70.000 kusov materiálu.



18. marca

- Došlo k úmrtiu seniorky, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Pitva neskôr ukázala, že išlo o infarkt.



19. marca

- Začal platiť núdzový stav pre ďalšie subjekty pôsobiace v zdravotníctve. Týka sa tak všetkých držiteľov povolenia na prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ambulancií záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby.

- Virológom z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV sa podarilo izolovať na bunkových kultúrach prvé slovenské kmene nového koronavírusu. Budú k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite na ďalší výskum.



23. marca

- Od tohto dňa začal zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie s novým koronavírusom. Oznámil to premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zhruba 40 opatrení, prijatých ústredným krízovým štábom, má zvýšiť ochranu ľudí nad 65 rokov pred šírením nového koronavírusu.



25. marca

- Nemocnice sa začali pripravovať na väčší počet pacientov s COVID-19. Postupne sa niektoré oddelenia premenia na tzv. červené pavilóny a v najkrízovejšom variante sa celé zdravotnícke zariadenie zmení na tzv. COVID nemocnicu.

- Červená nemocnica určená pre pacientov s ochorením COVID-19 vznikne v Infekčnom pavilóne Nemocnice akademika Ladislava Dérera na Kramároch.



26. marca

- Do testovania nového koronavírusu sa zapoja aj súkromné laboratóriá. Premiér Matovič zároveň potvrdil, že pred každou nemocnicou pribudnú odborné miesta, kde budú ľuďom odoberať vzorky na ochorenie COVID-19.

- Minister zdravotníctva Krajčí povedal, že sa spúšťa masívne riadené testovanie všetkých rizikových skupín ľudí.

- V SR boli oficiálne vyliečení dvaja pacienti, ktorí boli nakazení novým koronavírusom. Tzv. červené zóny pre nakazených pacientov sa pripravujú v nemocniciach v Bratislave, Košiciach a Martine.



27. marca

Počet testovaných na nový koronavírus sa v SR má výrazne zvýšiť. Dopomôcť štátnym laboratóriám majú súkromné laboratóriá.



31. marca

– Opatrenia prijaté na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 sa javia ako účinné a Slovensko by sa mohlo zaradiť medzi päť krajín, ktoré pandémiu najlepšie zvládli. Informoval o tom riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. Slovensko tiež registruje troch vyliečených pacientov.

– Vláda schválila súbor opatrení v súvislosti so šírením choroby COVID-19. Ide o akúsi prvú pomoc, ďalšie opatrenia prídu do parlamentu v nasledujúcich dňoch. Uviedol to minister financií Eduard Heger (OĽaNO).