StoryEditor

Koronavírus zmenil spôsob života bohatých na časovanú bombu. Systém v Latinskej Amerike sa môže zrútiť

31.03.2020, 18:00
Autor:
khkh
Práve ľudia z vyšších tried, ktorí si môžu dovoliť cestovanie po svete, do krajín Južnej Ameriky zavliekli koronavírus.

Domáce gazdiné sú pre bohaté rodiny v Latinskej Amerike nepostrádateľné, bez nich si mnohokrát nepripravia ani raňajky. Kultúra slúžok sa však rúca. Chudobné slúžky sa boja, že ich ich scestovaní páni nakazia koronavírusom.

Aj vlády im radia aby zostali doma. Pretože ak sa epidémia rozbehne aj v chudobných štvrtiach, zdravotníctvo sa zrúti.

"Bezo mňa nemôžu prežiť. Úplne vo všetkom sú na mne závislí. , Stratil som okuliare: Neviete, kde sú? ', Pri posteli.', Kde je ovládač od televízie? ', Tamto,'" opisuje štyridsaťosemročná gazdiná Bety Santosová svoju prácu pre nemenovanú brazílsku rodinu. Slúži v nej už štrnásť rokov.

Každé ráno opúšťa favelu v Riu de Janeiro a autobusom ide do luxusnej štvrte Barra da Tijuca pri pobreží, v ktorej "jej" rodina žije. Rovnako ako milióny ďalších žien v Latinskej Amerike totiž patrí do "kultúry slúžok".

Koronavírus doniesli bohatí

Bohaté rodiny v Brazílii či Mexiku si najímajú gazdiné, ktoré pre nich obstarávajú všetko od upratovania po prípravu jedla. "Tento druh práce je pre bohatých neprijateľný. Je to nedôstojné, oni toto nerobia," vysvetľuje sociologička Jurema Britesová z univerzity v meste Santa Maria.

Situácia je podobná aj v Mexiku. "V mnohých domácnostiach ľudia nevedia variť, upratať, pozametať - alebo na to nie sú pripravení," hovorí Luis Alvarez z občianskej spoločnosti Hola Vecino (Zdravím, sused) v bohatom mexickom meste San Pedro Garza García.

Práve ľudia z vyšších tried, ktorí si môžu dovoliť cestovanie po svete, do krajín Južnej Ameriky zavliekli koronavírus. Prvý prípad nákazy v Brazílii zaznamenali tamojší lekári na konci februára u muža, ktorý sa vrátil z Talianska. Podobne sa vírus dostal aj do ďalších krajín. Do Ekvádoru a Uruguaja napríklad prišiel zo Španielska, napísala BBC.

​Aj do Čile ho priniesli cestovatelia, do Mexika zasa pravdepodobne lyžiari, ktorí prišli z amerického Colorada. Reakcie vlád sú však v každom štáte iné. Kým Argentína, Peru a dokonca aj Venezuela rýchlo vyhlásili celoštátne karanténu, prezidenti Mexika či Brazílie v opatreniach zaspali.

Gazdiné patria k najhorozenejším

A domáce gazdiné, ktoré denne prechádzajú medzi bohatými a chudobnými oblasťami, sa čoskoro stali "spojkami", ktoré nebezpečný vírus môžu roznášať ďalej. Ako v Mexiku, tak v Brazílii, ale aj inde. Ostatne prvou obeťou koronavírusu v Riu bola slúžka. Nakazila sa zrejme od svojich šéfov.

Rovnako ako šesťdesiattriročná brazílska gazdiná Cleonice Gonçalvesová. Jej "pani" sa nakazila v Taliansku a podľa príbuzných Gonçalvesovej aj niekoľkých tamojších úradníkov to pred svojou slúžkou zatajila, uviedla agentúra Reuters. Gazdiná potom zomrela na nemocničnom lôžku v odľahlej horskej dedine, kde žila.

"Zomrela, pretože jej šéfka nemá žiadnu empatiu. Tento prístup sa nedá odpustiť," uviedla švagriná obete. V obci navyše vypukla panika kvôli možnému rozšíreniu koronavírusu. Deň po ženinej smrti vyzval brazílsky minister práce vyššiu triedu, aby svojim slúžkam a ďalším zamestnancom dala platené voľno.

Výnimkou mali byť len "absolútne nepostrádateľné" služby. Mnohé rodiny sa odporúčaním riadia. Niektoré síce nechali svojich podriadených doma, peniaze im však neposielajú, píše denník The New York Times. Pre ďalšie je stále nepredstaviteľné, že by sa o seba mali starať samy.

Hrozba v chudobných štvrtiach

V cudzích domácnostiach pracuje osem percent latinskoamerických žien, čo je najviac v porovnaní s ostatnými rozvojovými oblasťami. Slúžky sú závislé na peniazoch rodín, ony zase na službách gazdiniek. Do práce tak ďalej dobrovoľne dochádzajú mnohé slúžky, či už cítia záväzok voči "svojim" rodinám, či pretože by skrátka inak nevyžili. Napriek strachu z nákazy.

Aj Bety Santosová ku svojim zamestnávateľom ďalej jazdí. "Bojím sa, že to chytím, ale byť nezamestnaná teraz pre mňa nepripadá do úvahy. Som robotníčka," hovorí žena pre denník The Washington Post s tým, že za štýl života bohatých teraz zaplatia tí najchudobnejší.

Práve v preplnených chudobných štvrtiach je nákaza koronavírusom časovanou bombou. "Keď začne vyššia trieda šíriť vírus medzi strednú a nižšiu triedu, prídu problémy s karanténou. V jedinej miestnosti tam žije aj niekoľko ľudí, nákaza by tak mohla spôsobiť obrovské problémy, "upozorňuje lekárka Beatriz Perondiová z kliniky v São Paule.

A zatiaľ čo gazdiné, pestúnky či záhradníci bohatých sa budú musieť liečiť v preťažených štátnych nemocniciach, ich zamestnávatelia sa nechávajú hospitalizovať v tých súkromných.

"Naše zdravotníctve je už teraz na pokraji kolapsu. Ak sa Európa, ktorá nemá žiadny z našich problémov, takto potýka s tragédiou, čo môžeme očakávať my?" varuje infektologička Vivian Avelino-Silvová z univerzity v São Paule pre agentúru Bloomberg.

Má prečo, v oblasti panuje medzi ľuďmi najväčšia nerovnosť na svete. Viac ako tretina tamojšej populácie žije v chudobe a často bez prístupu k čistej vode.

Koronavírus a Covid - 19

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 02 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 03 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:46