Tipsport Liga rokuje o úpravách hráčskych zmlúv

NITRA - V najvyššej slovenskej hokejovej súťaži Tipsport Lige by hokejisti mohli podpisovať hráčske zmluvy, ktoré budú obsahovať dohodnuté ustanovenia, vychádzajúce z rokovaní medzi nimi a spoločnosťou PRO-HOKEJ. Prvá schôdzka hokejistov s riaditeľom spoločnosti Richardom Lintnerom sa uskutočnila v Nitre.

Hráči Tipsport Ligy sa v súčasnej ťažkej situácii po predčasnom ukončení súťaže pre pandémiu koronavírusu spojili a začali vystupovať jednotne. Ivan Švarný z HKM Zvolen, Branislav Rapáč z HC Košice a Michal Sersen zo Slovana Bratislava na stretnutí s Richardom Lintnerom zastupovali viac ako 200 tipsportligových kolegov, ktorí im dali mandát na rokovanie. Pro-Hokej, kluby i hráči sa otvorili debate o kontraktoch, keďže chcú súťaž posúvať ďalej vpred. „Na rozdiel od minulosti dnes máme adekvátneho partnera, s ktorým sa môžeme rozprávať na rôzne témy. Som veľmi rád že napriek náročnej aktuálnej situácie majú hráči a aj kluby veľký záujem nájsť optimálne riešenie. Spoločne sa dnes môžeme komplexnejšie pozrieť na konkrétne ustanovenia hráčskych zmlúv a nájsť priestor na dohodu,“ rozhovoril sa po stretnutí so zástupcami hokejistov Richard Lintner. 

Vyššie uvedení hráči, ako jedni z hlavných iniciátorov zjednotenia hokejistov, ho doplnili: „Snažíme sa bojovať za práva hráčov, chceme posilniť ich hlas v hokejovom hnutí. Zjednotili sme sa, aby sme rokovali o budúcich hráčskych zmluvách v Tipsport Lige, čo je pre nás momentálne kľúčová otázka.“

Od sezóny 2015/16 sa postupne vďaka iniciatíve Pro-Hokeja sprísňovali podmienky licenčného konania, klub nemôže dostať tipsportligovú licenciu bez splnenia predpísaných kritérií a vyrovnania si záväzkov. Zainteresované strany sa pri súčasných debatách pokúsia nájsť schodnú cestu pri rešpektovaní požiadaviek jednotlivých subjektov. Súčasťou vzoru hráčskych zmlúv by mohli byť aj body o presne určenej výške odmien a dĺžke ich vyplácania počas zranení, výpovednej doby či počas obdobia preradenia hokejistu do nižšej súťaže.

Predčasný koniec sezóny vplyvom koronavírusu ovplyvnil aj desiatky hokejistov. Kluby sa dostali do finančnej tiesne, keďže majú prevažne malých sponzorov a tí v dnešnej dobe dostávajú vážne ekonomické rany. Do hokeja neinvestujú pred krízou sľúbené peniaze a v rozpočtoch vzniká diera. Ani pri najlepšej vôli dnes väčšina klubov nemôže splniť pred sezónou dohodnuté záväzky. Viacerí funkcionári už avizovali, že prostriedky, ktoré zoženú, dajú medzi hráčov, na úkor ktorých sa nechcú obohacovať. „Každý klub momentálne rieši situáciu najlepšie, ako vie. Dôležité bude, akú finančnú pomoc dostanú zo strany štátnych inštitúcií i Slovenského zväzu ľadového hokeja. Momentálne nemáme konkrétne informácie. Pro-Hokej už za kluby poslal zväzu žiadosť o finančnú pomoc,“ doplnil Richard Lintner.