Ako môže vyzerať obhajoba vašej záverečnej práce v časoch vírusu?

V tejto dobe neistoty sa pozastavil život na Slovensku a každý pomaly čaká, ako sa bude vyvíjať. Nevieme, kedy a či vôbec sa tento rok ešte otvoria školy a ako sa nadviaže na vyučovanie a uzatváranie ročníkov. Ako by mohla vyzerať napríklad obhajoba diplomovky?

Obhajoba diplomovky online?

Vašu diplomovú prácu budete možno obhajovať aj cez SKYPE alebo inú službu pre videohovory. Každý z členov komisie pritom môže sedieť doma v bezpečí, vašu prácu mať v PDF a vypočuť si vašu obhajobu “naživo”.

Známka bez obhajoby?

Obhajobu bakalárskej práce vám môže škola úplne zrušiť. Teoreticky môžu vyžadovať len účasť na štátniciach, ktoré budú odložené. Odovzdanie vašej záverečnej práce vás však určite neminie, preto by ste ju mali čo najskôr dokončiť.

Obhajoba až v septembri?

Niektoré školy sa môžu rozhodnúť posunúť riadny termín obhajoby aj štátnic až na september, kedy by už kríza mala byť zažehnaná. Vám sa tak o niečo predĺži štúdium, no v súčasnosti je bezpečnosť oveľa dôležitejšia.

Čo ak sa situácia nezmení?

Môže sa pokojne stať, že súčasná situácia potrvá aj niekoľko mesiacov až rok. V takom prípade budú musieť všetky školy prejsť na nejaký nový systém výučby a testovania žiakov, ktorý zabazpećí plynulý chod celého školstva.

Prácu majte pripravenú

A buďte naučení aj na štátnice. Nikdy neviete, kedy sa situácia náhle zlepší, školy sa otvoria a vy sa budete musieť podrobiť plnej obhajobe, po ktorej prídu aj tvrdé štátnice. Dôslednou prípravou vašej práce a s vedomosťami v hlave sa nemusíte báť ničoho.