Koronavírus: Za nedodržanie karantény bude 1000-eurová bloková pokuta
31.3.2020 16:40
akt. 30.03.2021 05:26

Koronavírus: Za nedodržanie karantény bude 1000-eurová bloková pokuta

Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Slováci, ktorí sa do krajiny vrátili zo zahraničia, musia preventívne dodržiavať dvojtýždňovú karanténu, aby sa predišlo možnému šíreniu koronavírusu. Polícia napriek tomu len do konca minulého týždňa zadokumentovala vyše osemsto prípadov porušenia tohto opatrenia.

Kto nedodrží povinnú karanténu po návrate zo zahraničia, tomu po novom hrozí hneď na mieste pokuta vo výške tisíc eur.

Túto zmenu prináša novela zákona o civilnej ochrane obyvateľstva, o ktorej dnes rokuje vláda. Návrh je súčasťou balíka opatrení v súvislosti s ochorením Covid-19, ktoré pripravil rezort vnútra. 

„Navrhuje sa zvýšiť pokutu v blokovom konaní za priestupky na úseku civilnej ochrany v čase mimoriadnej situácie na 1000 eur a umožňuje sa, aby niektoré z týchto priestupkov mohli v blokovom konaní ukladať aj orgány Policajného zboru a obecné (mestské) polície,“ píše sa v návrhu.

V paragrafovom znení sa uvádza, že pokuty budú do 1000 eur, takže táto suma bude maximom, ktoré môžu za prehrešok vyrúbiť.

Podľa dôvodovej správy k novele zákona sa to týka priestupkov spáchaných neuposlúchnutím varovných signálov, pokynov a výziev orgánov verejnej moci, právnických osôb a fyzických osôb v súvislosti s plnením úloh podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva.

Nové pravidlo o pokute začne hneď platiť potom, ako ju schváli parlament, podpíše prezidentka. Novela totiž nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

Až desať rokov väzenia

Podľa našich informácií sa to týka predovšetkým nedodržiavania karantény. Bloková pokuta priamo na mieste je pružnejším riešením, než klasické správne konanie o priestupku.

Pôvodne bola pokuta za nedodržanie povinnej karantény stanovená na 1659 eur. Peňažné sankcie dával Úrad verejného zdravotníctva na základe podnetov od polície. Blokovým konaním sa pokuta vybaví na mieste a tým odpadne zbytočná administratíva. 

Ak sa preukáže, že dotyčný bol skutočne chorý a mohol ohroziť iných, hrozí mu až väzenie. 

„Ak sa u danej osoby potvrdí ochorenie, úrad bude informovať políciu a danej osobe bude hroziť väzenie v rôznych dĺžkach, od 1 do 10 rokov," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Všetci do Gabčíkova

Premiér Igor Matovič cez víkend avizoval, že do povinnej karantény v štátnych zariadeniach už pôjdu všetci Slováci, ktorí pricestujú zo zahraničia, teda aj tí, ktorí pricestujú individuálne. Doteraz sa karanténa v Gabčíkove, či iných zariadeniach štátu po Slovensku týkala len tých, ktorí sa vrátili v rámci repatriácie štátom. 

Od tej Slovensko postupne upúšťa, poslední záujemcovia o návrat na Slovensko sa môžu hlásiť do štvrtka 2. apríla. 

„Dôvody sú viaceré, okrem iného aj to, že v mnohých prípadoch občania SR na poslednú chvíľu nevyužijú možnosti organizovanej repatriácie, respektíve o ňu žiadajú len formálne, nakoľko ich obvyklý pobyt je v zahraničí,“ uviedlo ministerstvo. Existujú podľa nich aj prípady, keď sa už repatriovaní občania vrátili naspäť do krajiny, odkiaľ na Slovensko pricestovali.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.