Zomrela herecká legenda Eva Krížiková

Známa slovenská herečka zomrela vo veku 85. Členkou Činohry SND bola od roku 1954 do roku 2015.

31.03.2020 15:16
Eva Krížiková Foto: ,
Herečka Eva Krížiková na archívnej fotografii.
debata (40)

Eva Krížiková zomrela v utorok 31. marca. Ako uvádza v oficiálnom vyhlásení SND, herečka zomrela 31. marca 2020 v nemocnici v Malackách. „Pre celé generácie vďačných divákov patrila k dámam slovenského umenia – divadelného, filmového i televízneho. Na doskách našej prvej scény vytvorila za šesť desiatok rokov vyše 120 postáv. S príchodom Evy Krížikovej prichádzala na javisko radosť zo života, oplývala darom humoru a človečinou; svojím hereckým majstrovstvom a bravúrou stvárnila postavy nielen komediálne, tragikomické, ale i postavy tragické,“ znie v oficiálnom vyhlásení SND.

G. B. Shaw: Milionárka (1961), Elo Romančík... Foto: Gejza Podhorský
Milionárka Elo Romančík G. B. Shaw: Milionárka (1961), Elo Romančík (Alastair), Eva Krížiková (Patricia Smithová)

Eva Krížiková sa narodila 15. júla 1934 v Bratislave. Členkou Činohry SND bola od roku 1954 do roku 2015. Pôvodne uvažovala o kariére speváčky, nakoniec sa rozhodla pre herectvo. V roku 1953 nastúpila do divadla v Martine, odkiaľ prestúpila do SND. V rovnakom čase začali prichádzať aj filmové príležitosti. Už v roku 1951 ju Paľo Bielik obsadil ako štatistku do svojho filmu Lazy sa pohli, v ktorom iba „postávala a púšťala platne“. O dva roky neskôr jej už dal výraznejšia filmovú príležitosť, keď v komédii V piatok trinásteho stvárnila dcéru bývalého vrchného úradníka, ktorému po odchode do dôchodku chýba komandovanie podriadených, a tak začne „terorizovať“ rodinu. Z tohto obdobia si diváci Krížikovú pamätajú aj z komédií Štvorylka (1953), Čert nespí (1956) či Statočný zlodej (1958).

Soňa Valentová  a Eva Krížiková počas... Foto: SITA
Soňa Valentová a Eva Krížiková Soňa Valentová a Eva Krížiková počas divadelnej hry Aleksandra Vampilova z roku 1974 Jarabica.

Aj vďaka ich úspechu bola čoskoro zapísaná ako komediálna herečka a dievčenské typy v jej repertoári vystriedali vitálne komické postavy. „Len smiať sa nestačí. Aj preto som vďačná autorom, ktorí sú ochotní napísať mi postavu na telo, či režisérom, ktorí neváhajú zveriť charakterovo komplikovanú postavu aj inak zaškatuľkovanému typu,“ komentovala v roku 1982 pre Slovenku svoju polohu komičky, ktorá jej prischla aj vďaka viacerým zábavným reláciám.

Televízia jej však ponúkla širšie spektrum príležitostí. „Spolupracujem s televíziou vlastne od jej úplných začiatkov u nás na Slovensku. Dala mi bohatstvo rolí, bohatstvo žánrov, autorov, režisérov, hereckých partnerov… Doslova nedoceniteľnú hrivnu pre môj výrazový register,“ povedala týždenníku Československá televize v roku 1973.

Krížiková si svojou prácou získala aj priazeň detského diváka. Napríklad postavou Angeliky Voňavej, predavačky v čarovnom obchode v miniseriáli Krajina Haliganda (1979); postavou starej mamy, ktorej vnúčatá hľadajú v seriáli Stratená melódia (1981) na Bojnickom zámku zmiznuté nástroje, vo viacerých rozprávkach a jej hlas poznajú aj diváci animovaného Káčerova ako hlas pani Zobákovej.

Eva Krížiková na archívnej snímke. Foto: Martin Črep
Eva Krížiková Eva Krížiková na archívnej snímke.

V roku 2003 si zahrala v televíznom filme Dlhá krátka noc, v roku 2008 sme ju mohli vidieť v televíznom seriáli Obchod so šťastím, v ktorom jej hereckými partnermi boli Ján Kroner ml., Radoslav Brzobohatý či Kristína Svarinská.

Herečka Eva Krížiková počas slávnostného... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Eva Krížiková Herečka Eva Krížiková počas slávnostného osadenia pamätnej dlaždice s jej menom na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.

Rodina sa s poprednou umelkyňou rozlúči v úzkom kruhu. Slovenské národné divadlo si jednu z najvýznamnejších umelkýň SND pripomenie na spomienkovom stretnutí na začiatku nasledujúcej divadelnej sezóny.

Herečka Eva Krížiková počas slávnostného...
Dlhoročná členka Slovenského národného divadla...
+6Herečka Eva Krížiková na archívnej fotografii.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Eva Krížiková