Končia sa repatriácie Slovákov? Blanár sa chce pýtať na dôvod

TA3 TASR
31.3.2020 15:21

Ministerstvo zahraničia registruje 6037 žiadostí občanov SR o repatriáciu. Počet ľudí, ktorí sa vrátili do SR zo zahraničia s pomocou štátu a jeho zastupiteľstiev je 3349. Uviedol to štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Jeho opozičný kolaga Juraj Blanár sa chce pýtať na dôvody, pre ktoré chceme repatriácie zastaviť.

Končia sa repatriácie Slovákov? Blanár sa chce pýtať na dôvod
TASR

Zaznamenali ďalších 500 žiadostí

Klus oznámil, že od výzvy na ukončenie prijímania žiadostí o repatriáciu k polnoci 2. apríla zaznamenal rezort ďalších 500 žiadostí. "Predpokladáme, že v podobnom duchu to bude pokračovať," naznačil. V rámci letov má byť zorganizovaný ešte jeden medzikontinentálny let, budú taktiež pokračovať lety v rámci Európy. "Najmä na miesta, odkiaľ je ťažké sa dostať komerčnými leteckými linkami, respektíve autobusom," objasnil Klus.

Repatriáciu koordinuje MZVaEZ v súčinnosti s partnermi z iných krajín. V rámci jedného letu preto lietadlo môže prepraviť ľudí z viacerých krajín. Ocenil v tejto súvislosti i spoluprácu s Českou republikou a Maďarskom. "S Českou republikou napríklad koordinujeme postup pri repatriácii našich občanov z Indie a Indonézie, maďarská strana nám prisľúbila pomoc pri preprave z USA, Kanady či Islandu,“ dodal Klus.

Juraj Blanár zvolá zahraničný výbor, kde sa chce pýtať na dôvody zastavenia repatriácie slovenských občanov. Informoval o tom Blanár s tým, že bude žiadať o účasť na výbore aj ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý je dočasne poverený riadením rezortu diplomacie.

Budú posudzovať jednotlivé prípady

Aj po ukončení prijímania žiadostí môže podľa jeho slov prísť k prípadom, keď štát pomôže dostať sa ľuďom zo zahraničia domov. "Budeme individuálne posudzovať jednotlivé prípady, no nechceme, aby sa z repatriácie stala kyvadlová doprava,“ zdôraznil.

Priznal, že aj v doterajších organizovaných návratoch sa odohrali situácie, keď nahlásený občan si napokon prepravu rozmyslel. "Stalo sa to aj pri pondelkovej repatriácii z írskeho Dublinu, no nie je to prípad skupín, len jednotlivcov," objasnil. V niektorých prípadoch môže prísť podľa neho aj k tomu, že sa v dôsledku situácie v krajine nemôže dostať cestujúci na letisko. „Zaznamenali sme i prípady, že prepravovaní mali vysokú teplotu, takže sa na palubu nedostali,“ dodal.

Cena pre repatriovaných za prepravu lietadlom sa odvíja od obsadenosti lietadla. Podľa Klusa sa rezort snaží cenu znížiť prepravou osôb zo Slovenska do krajiny, odkiaľ berú Slovákov. “Preto aj pri ceste do Írska sme tam brali niekoľkých Írov, v piatok, keď sa poletí do Oslo, budeme brať aj pár Nórov,“ objasnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok