Richard Sulík: Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva SR

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 14:33 • 2 min
Richard Sulík: Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva SR

Strana SaS čakala možno v parlamentných voľbách 2020 väčšiu úspešnosť, avšak napokon získala viacero významných postov vo vedení štátu. Jej predseda je už na slovenskej politickej scéne viac ako známe meno.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vzdelanie najprv v Nemecku 

Richard Sulík je predsedom politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS) od jej založenia.  Život však z pohľadu dieťaťa nemal ideálny. S celou rodinou emigroval do Nemecka, kde vystriedal postupne až tri stredné školy. Bolo to spôsobené tým, že jeho rodina sa často sťahovala. Najprv to bolo z Mníchova do Gelsenkirchenu a neskôr Pforzheimu. Vysokú školu s ekonomickým zameraním študoval v Mníchove, no nedokončil ju. Písal sa totiž revolučný rok 1989. Vrátil sa do svojej vlasti a začal pôsobiť ako podnikateľ (FaxCopy). Svoje akcie však v roku 2006 predal.

 

img

 

Poradca dvoch ministrov financií

V Bratislave úspešne vyštudoval na Ekonomickej univerzite. Do politiky sa dostal najprv ako poradca vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša, ktorému radil v oblasti daní. Vypracoval "Koncepciu daňovej reformy", ktorá bola zároveň jeho diplomovou prácou. Vláda dokonca prijala všetky jeho návrhy a od konca apríla 2003 sú už schválené v rámci daňových zákonov SR. Po parlamentných voľbách v roku 2006 sa stal opäť poradcom, teraz už nového ministra financií, Jána Počiatka. Pre rozdielne názory však pri ňom dlho nezotrval.

 

img

 

Pád vlády 2010

Rok 2009 bol pre Richarda Sulíka z hľadiska pôsobenia na slovenskej politickej scéne prelomový. V tomto roku totiž vznikla nová politická strana SaS, ktorej predsedom je dodnes. V nasledujúcich parlamentných voľbách sa SaS dostala do vlády a Richard Sulík sa stal predsedom Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR). Rok 2010 je však v rámci politiky spájaný s pádom Radičovej vlády.

 

Ako to vidí s odstupom času? 

Sám Sulík sa po niekoľkých rokoch od tejto situácie vyjadril, že hlasovanie o dôvere vlády nemalo byť spojené s hlasovaním o eurovale. Vláda padla pretože poslanci SaS hlasovali proti, a v konečnom zúčtovaní chýbalo na vyjadrenie dôvery Radičovej vlády 21 hlasov (SaS mala v tom čase v parlamente 22 kresiel). Sulík priznáva, že teraz by sa už zachoval so svojimi straníckymi kolegami inak. "Keby sme neboli v sále, hlasovanie by zastavili a hľadalo by sa riešenie poctivejším spôsobom," uviedol pre denník SME.

 

img

 

Nové usporiadanie moci, dva posty 

Nasledovalo dlhé obdobie, kedy pôsobil ako opozičný poslanec v NRSR. Už spomínané parlamentné voľby 2020, však priniesli nové usporiadanie moci. Ešte pred ich konaním sa predseda SaS vyjadroval, že by chcel niektoré ministerstvo, ktoré kontroluje financie. SaS sa dostala nakoniec do vládnej koalície, no ministerstvo financií, ako najhlavnejšie o ktoré sa strana uchádzala, nakoniec nezískala. Richard Sulík už však pôsobí ako podpredseda vlády pre ekonomiku. Strana získala aj rezort hospodárstva a na jeho čelo sa postavil práve jej predseda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona