Som s deťmi už druhý týždeň dobrovoľne doma. Do práce chodí len E. Nevychádzame na ihrisko, ani len tak na prechádzku. Na nákup ideme raz za týždeň, neobjednávame si jedlo donáškou ani tovar kuriérom.
Prvý týždeň som šila rúšky, menšie dieťa ležalo vedľa mňa na stole a hralo sa s hrkálkou, väčšie bagrovalo v kuchyni plastelínovú hlinu. Rozdávala som na požiadanie. Potom som zistila, ako sú ľudia leniví a nevďační a prestala som. Venujem sa svojim deťom a konečne sme si na balkóne stihli vysiať bylinky.
Obdivujem všetky krajčírky a krajčírov, ktorí obetovali svoje pohodlie pre ochranu nás všetkých a napriek únave, prebdeným nociam a zanedbaným vzťahom sa nenechali odradiť a šijú ďalej.
Jahôdkový kvetináč som vyrobila už dávnejšie, zostal nevyužitý a tak som sa rozhodla ponúknuť ho niekomu, kto ešte stihne vysadiť trebárs jahody (nájdete ho na lište v pravo). Na balkón, samozrejme. Vám so záhradou zo srdca závidím.
Nech sa páči postup:
Budeme potrebovať hlinu, kvetináč a misku, ktoré majú rovnaký horný obvod a budú slúžiť ako forma, vykrajovač na kruhový otvor, vodu, hubku, nástroje na modelovanie, nôž, valček, igelit, červenú, zelenú a priehľadnú glazúru, zelené farbítko.
1. Kvetináč aj misu vystelieme igelitom. Vyformujeme si plát hliny hrubý približne 1 cm, do stredu urobíme otvor na odtekanie prebytočnej vody.
2. Vložíme ho na dno kvetináča. Dlhé valčeky hliny hrubé asi 1,5 cm vtláčame po obvode kvetináča, tak aby sa prekrývali a vzájomne sa prepojili.
3. Lyžicou zahladíme najskôr vnútro. Potom výrobok vyberieme z formy a zahladíme aj vonkajší povrch.
4. Podobným spôsobom vytvoríme aj druhú polovicu kvetináča. Ako forma bude slúžiť misa. Pri vyrovnávaní vonkajšieho povrchu priebežne kontrolujeme horný obvod. Mal by byť rovnaký ako horný obvod časti, ktorú sme vytvorili v kvetináči.
5. Keď nám obvody sedia, hrany spojíme šlikrom a spoj zahladíme.
6. Nožom vyrežeme z plátu hliny listy rôzneho tvaru.
7. Rubovú stranu narežieme do tvaru mriežky a prilepíme šlikrom po obvode jahody.
8. Necháme chvíľu zaschnúť a obtáčacím očkom vytvoríme jamky - štruktúru jahody a následne aj žilnatinu listov.
9. Misku vymodelujeme z plátu hliny hrubého cca 1cm. Okraje voľne zvlníme. Na spodnú stranu šlikrom prilepíme pruh hliny, aby po naglazovaní nepresakovala. Po prvom výpale (1000°C) glazujeme červenou a zelenou glazúrou. Listy dekorujeme farbítkami a štetcom nanesieme priehľadnú glazúru. Následne vypálime na 1150°C.