Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Imunita ako účinná hrádza proti ochoreniu, ktoré desí svet. Ako si ju posilniť?
Zdielať na

Imunita ako účinná hrádza proti ochoreniu, ktoré desí svet. Ako si ju posilniť?

SLOVENSKO / O imunite sa dnes hovorí veľa. Môže byť veľmi účinnou hrádzou proti ochoreniu, ktoré desí celý svet. Preto sme Jana Mečiara vyslali zistiť, ako by sme si tú imunitu mohli posilniť. Bližšie informácie zisťoval u športového fyziológa Viktora Bielika z FTVŠ UK v Bratislave. 

Vitamín C je asi najrozšírenejšia voľba medzi ľuďmi, lekárne hlásia po ňom veľký dopyt. Pomáha to?

Toto je skôr záplatou na nedostatky v našej životospráve, pretože imunita je komplexná schopnosť a môžeme ju budovať telesným pohybom, psychohygienou a jedlom, ktoré prijímame.

Je napríklad 2 000 mg vitamínu C dostatočnou záplatou? 

Významnú úlohu z hľadiska imunity zohráva tráviaci trakt. Jemu naozaj nestačí, že ho nakŕmime vitamínom C, on potrebuje rajčiny, on potrebuje jablká, on potrebuje zeleninu, pretože ak my prijímame nejakú potravu, tak my nevyživujeme iba mozog, svaly alebo vnútorné orgány, ale vyživujeme aj črevné baktérie, ktoré sú v tráviacom trakte. Oni nám pomáhajú tú imunitu budovať

Aké potraviny teda imunitu posilnia?

Patria sem aj obilniny, pretože sú zdrojom vlákniny, potrebujeme ju nielen na to, aby sme sa vyprázdnili, ale aj na to, aby sme nakŕmili baktérie. Keď ich nakŕmime, budú produkovať rôzne protizápalové látky, ktoré zase budujú imunitu. Okrem toho, látky, ktoré sú obsiahnuté v strave, ak nimi dobré baktérie nakŕmime, tak budú vytvárať ochranný lem v rámci toho samotného tráviaceho traktu, čím zabránia priechodnosť patogénov. 

Čo sa deje v tele človeka v prípade nesprávnej životosprávy? 

Ako sú ľudia, ktorí prevažne konzumujú polotovary, chemicky upravovanú stravu a priemyselne, moc si nedávajú záležať na varení a čerstvej strave, oni, naopak, nedávajú možnosť, aby sa vytvárali priaznivé baktérie, ale do určitej miery sa tam môžu vytvárať aj rôzne baktérie, ktoré nie sú až také priaznivé, a tým pádom sa akoby stenčuje tá bariéra, ten ochranný lem v tráviacom trakte a tie patogény môžu do organizmu ľahšie prechádzať. Okrem toho, sú práce, ktoré uvádzajú, že pri tej nevhodnej strave sa môžu produkovať rôzne imunotoxíny, ktoré môžu spôsobovať dokonca alergie. 

Čo je to ten imunotoxín? 

Sú to látky, ktoré sú prozápalové, to znamená, že akoby vytvárajú tie zápalové procesy v organizme. Toto je jedna z vecí, prečo mnoho ľudí v dnešnej dobe má alergiu napríklad na lepok a predtým to nebolo. 

Dôležitou súčasťou budovania imunity je práve pohyb. Karanténa tomu zrejme nepomáha. 

Je výborné, že všetci sme v karanténe, ale aj počas toho domáceho pobytu by sme si mali uvedomiť, že imunitu netreba len budovať, ale aj udržiavať. Ak budeme doma nečinní a budeme len vyjedať, tak o tú imunitu môžeme prísť. 

Viac už vo videu športový fyziológ Viktor Bielik: 

Súvisiace články