Zvyšky chleba nevyhadzujte do koša: TIPY na netradičné využitie v domácnosti, ktoré si zamilujete!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-31 14:00:00

Každý to už zažil. Nakúpite viac chleba a pečiva ako spotrebujete, a potom neviete čo so zvyškami. Zvyčajne skončia v koši. Chyba! Chlieb má mnoho iných využití než na konzumáciu. Je dokonalým pomocníkom v domácnosti!

Možno vás to prekvapí, ale chlieb ako čistiaci prostriedok používali už naše staré mamy. Čistili ním škvrny zo stien a leštili s ním nábytok. Chlieb dokáže dobre nasať rozliate tekutiny a prach. Škvrny alebo nečistoty chlebom nedrhnite, ale jemne odsávajte. Zo striedky si vytvorte guličku, ktorú priložíte na znečistený podklad. Pomocou chleba pozbierate aj črepinu z rozbitého skla! Na čistiace účely je najvhodnejší biely a ražný.

Čítajte tiež: Odvráti nový KORONAVÍRUS? Jeden z TOP vitamínov by nám mohol pomôcť

Ako vám ešte môže pomôcť chlieb v domácnosti? Pozrite sa na 14 spôsobov jeho využitia podľa brightside.me!

1. Odstráni triesky

Zadreli ste si do prsta triesku? Pokúšate sa ju vytiahnuť ihlou, alebo pinzetou? Vyskúšajte trik s chlebom. Nalejte naň vriacu vodu a nechajte dostatočne vychladnúť. Keď už nebude príliš horúci, priložte ho na postihnuté miesto a stiahnite obväzom. Horúca voda zmäkčí kožu okolo postihnutého miesta a chlieb triesku vytiahne.

2. Dá starému obrazu nový život

Mäkká časť chleba má vynikajúcu štruktúru, ktorá vám umožní dostať sa do drobných priehlbín a dutín. Vyčistíte s ňou rôzne povrchy, dokonca aj staré obrazy, na ktoré sadal rokmi prach. Stačí, ak zoberiete striedku a pretriete ňou obraz. Zachytia sa na nej prach aj špina.

3. Zbaví vás škvŕn

Špongiová štruktúra chleba je tiež úžasná na čistenie škvŕn. Zo striedky si vytvorte guľku a použite ju na škvrny v kuchyni alebo v kúpeľni. Chlieb bude fungovať ako guma a vy k tomu nebudete potrebovať žiadnu chemikáliu, ani čistiaci prostriedok. Oceníte ho hlavne teraz, keď je ich v čase šíriaceho sa koronavírusu nedostatok.

4. Počas krájania cibule vám nepotečú slzy

Potrebujete nakrájať cibuľu, no vždy pritom plačete? Vyskúšajte tento trik. Možno sa vám to bude zdať smiešne, ale funguje to. Vložte si do úst kúsok starého chleba, pričom malá časť by vám mala trčať z pier. Dôvod, prečo plačete pri krájaní cibule je ten, že sa pri tom uvoľňujú sulfáty. Tie podráždia vašu sliznicu. Chlieb tieto plyny absorbuje a vy nebudete slziť.

5. Uchová tortu čerstvú

Čokoľvek, čo je vystavené čerstvému ​​vzduchu, stratí svoju štruktúru a môže sa pokaziť. Týka sa to aj torty. Aj tu pomôže chlieb. Stačí, ak ho priložíte k narezaným častiam torty, a takto ju odložíte do chladničky.

6. Odstráni zápach

Zelenina v chladničke má svoju arómu a po čase môže začať zapáchať. Aby ste tomu predišli, stačí, ak nej priložíte chlieb a takto vložíte do vrecka, alebo nádoby, v ktorej zvyknete zeleninu uskladňovať.

7. Pozbiera črepiny

Rozbili ste pohár a všade sú črepiny? Nemáte po ruke vysávač? Nevadí, aj v tomto prípade pomôže chlieb. Jeho mäkkú časť jemne prikladajte na miesto s črepinami, chlieb povyťahuje aj tie najmenšie kúsky.

8. Vaše nohy sa vám poďakujú

Pokiaľ ide o domácu pedikúru, chlieb spolu s jablčným octom dokáže zázraky. Ocot pomáha zvlhčiť vysušenú a popraskanú kožu a pórová štruktúra chleba zas zaručuje, že ostane vlhký dlhšie ako bavlna. Namočte kus chleba do octu a priložte ho ku chodidlám. Na nohy si oblečte ponožky a nechajte pôsobiť celú noc. Ráno budú vaše chodidlá jemné ako po profesionálnej pedikúre.

9. Odstráni prebytočný olej z jedla

Chlieb dokáže ľahko absorbovať tekutinu. Je výborným pomocníkom, ak potrebujete odsať olej, mastnotu z polievky, alebo omáčky. Stačí ak do pokrmu ponoríte krajec chleba. Ten olej ľahko a rýchlo vstrebá.

10. Odstráni tuk z tkaniny

Aj vám sa isto niekedy stane, že olej vyprskne na vaše oblečenie. Neváhajte použiť chlieb. Na chvíľu ho pritlačte na mastné miesto a pridržte. Potom oblečenie operte. Chlieb zaručí, že na ňom neostanú fľaky.

11. Dodá život penovým cukríkom

Aj vaše deti majú radi penové cukríky, alebo marshmallows? Po otvorení sáčku časom stratia nadýchaný vzhľad a aj chuť. Aj v tomto prípade pomôže chlieb. Vložte ho do sáčku s cukríkmi a nechajte pôsobiť. Keď sa znovu nafúknu, chlieb vyberte.

12. Odstráni spálenú chuť ryže

Pripálila sa vám ryža? Nemusíte ju hneď vyhadzovať. Stačí, ak odoberiete pripálenú časť a na zvyšok priložíte krajec chleba, ten odstráni zápach.

13. Vyčistí mlynček na mäso aj kávu

Ak doma meliete mäso na ručnom mlynčeku, môže sa stať, že v niektorých ťažko dostupných miestach ostanú zvyšky, ktoré sa vám nepodarí odstrániť. Skúste opäť použiť chlieb, ktorý zomeliete ako posledný. Ten na seba naviaže zvyšky z mlynčeka a jeho čistenie bude jednoduchšie. Rovnako to platí aj v prípade mlynčeka na kávu.

14. Vyčistí steny

Ak máte steny špinavé od detských mastných rúk, nemusíte hneď maľovať. Môžete ich odstrániť špongiou, ale tá môže zanechať stopy a časom zmeniť farbu stien. Radšej použite chlieb. Je zárukou, že steny budú čisté a bez škvŕn.

Fotogaléria


Tagy:
chlieb využitie tipy zdravie prevencia

2020-03-31 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia