Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.03.2020 12:15

Ochrana dravcov žiada ľudí, aby boli v prírode ohľaduplní k vtákom


Snímka zdroj: (dravce.sk).


Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku žiada ľudí, aby boli v prírode ohľaduplní a pohybovali sa len po vyznačených trasách. V týchto dňoch chodí do prírody viac ľudí ako obyčajne, čím dochádza k rušeniu vtáctva, ktoré je spravidla neúmyselné.


„To, že prežívame ťažké časy, by nemalo znamenať, že budeme spôsobovať komplikácie vtáctvu, obzvlášť v takom citlivom období, akým je hniezdenie. Práve naopak, mali by sme byť ohľaduplní a správať sa zodpovedne aj voči prírode,” povedala výkonná riaditeľka organizácie Lucia Deutschová.      

Pre ľudí, ktorí chcú pozorovať vtáky z okna svojich domovov, odporúča Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku vtáčie hodiny. Tie pomôžu ľuďom rozoznať druh vtáka podľa hlasu. Deutschová tiež poukazuje na databázu hlasov vtákov, ktorá obsahuje takmer milión nahrávok. K dispozícii sú podľa riaditeľky aj on-line kurzy poznávania hlasov operencov.     

„Viacero štúdií potvrdilo blahodarný vplyv pozorovania vtáctva na ľudskú psychiku,” tvrdí Deutschová. Dodala, že na pozorovanie vtákov je najvhodnejší takzvaný binokulárny ďalekohľad.      

Slobodník hovorí, že vtáky sú najaktívnejšie ráno medzi šiestou a ôsmou hodinou. V mestskom prostredí začínajú so spevom niektoré druhy aj skôr ako vtáky v lese. „Dôvodom je ranná dopravná špička, ktorú musia prekričať. Aktuálna situácia praje určovaniu vtáctva podľa hlasu, pretože sa znížil počet áut na našich cestách, a tým aj hlučnosť,” vysvetlil Slobodník. Ak majú ľudia pocit, že vtáky v mestách spievajú o niečo hlasnejšie ako inokedy, tak to súvisí práve s úbytkom hluku z áut.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2020
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia vtákov
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia myšiarky ušatej, sokola myšiara či sokola červenonohého. Informovala o tom Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
28.12.2020
Stromy v mestách i obciach zdobia stovky myšiarok ušatých
Obdivovať takúto ozdobu môžu ľudia priamo na stromoch vo svojich záhradách, prípadne v parkoch, na cintorínoch, v okolí škôl či kostolov alebo na iných miestach, kde sa im zapáči.
viac
23.12.2021
Niektoré dravce možno na Slovensku pozorovať len počas zimy
Niektoré dravce, ktoré na Slovensku nehniezdia, možno pozorovať práve počas zimných mesiacov. Ide najmä o myšiaky severské a kane sivé, menej početne a najmä nenápadne sa vyskytuje sokol kobec. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %