Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Rajci našli v hmotných rezervách rúška staré desaťročia. Sú však trochu iné
Zdielať na

V Rajci našli v hmotných rezervách rúška staré desaťročia. Sú však trochu iné

RAJEC / Rajec má približne 5500 obyvateľov, každý deň tam zasadá krízový štáb. V hmotných rezervách mesta našli rúška, ktoré im Okresný úrad povolil používať aj rozdávať, sú však tak trochu iné ako tie, čo musia ľudia nosiť zo zákona.

Rajčania sa potešili, keď zistili v papieroch že by mali mať v sklade až 1700ochranných rúšok a respirátorov, keď však prišli do skladu zostali prekvapení.

"Čakali sme, že to budú klasické rúška alebo respirátory, no ale keď sme sa šli pozrieť do skladu, našli sme tam celotvárové masky," hovorí primátor mesta Milan Lipka. 

Uskladnené v kryte civilnej ochrany, zabalené v drevených bedniach ležali v priestoroch pod mestským úradom desaťročia. "Niektoré tie zásoby boli zo 70. niektoré z 80. rokov. Tu je označené, aká to je veľkosť aj počet kusov," pokračuje primátor. 

Masky nie sú výstrelkom najnovšej módy, sú však z kvalitného pláta, v okolí úst dokonca trojvrstvové. "Pre niekoho je to komické pre niekoho strašidelné, je v tom teplo, nedýcha sa v tom až tak dobre, ale pokiaľ ide človek na nákup, na tú hodinku to sa dá vydržať."

Keďže je maska celotvárová a skutočne dobre tesní, dokonale chráni aj oči. "Tento vírus sa prenáša aj sliznicou oka, takže v tejto maske je človek maximálne chránený," dodáva Lipka.

V meste pre obyvateľov šije rúška aj sedem dobrovoľníčok, tie rozdávajú zadarmo, seniorom stačí zavolať na úrad a rúška im donesú až domov. "Povedia, že nemôžu prísť a mestskí policajti alebo teda aj ja som roznášal ľuďom, ktorí si nemohli prísť vziať to rúško," uviedol Lipka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy