Agra nie je iba Tádž Mahal: Pozrite, aké ďalšiu nádheru ponúka

2020-03-31 12:00:00 |   |    | 

Indické mesto Agra patrí k najnavštevovanejším v celej krajine. Hlavným dôvodom je palác Tádž Mahal, ktorý sa pokladá za jeden z najkrajších prejavov lásky. Lenže tento región nie je iba o tejto jedinej atrakcií. Navštíviť tam môžete aj množstvo ďalších zaujímavých pamiatok, ktoré sa ľahko stanú vašou srdcovou záležitosťou.



 

Fatehpur Sikri

Len 40 kilometrov od Tádž Mahalu sa nachádza mesto Fatehpur Sikri, ktoré bolo v 16. storočí celých 15 rokov metropolou tunajšej ríše. Jednotlivé budovy už z diaľky pútajú pozornosť vďaka červenému kameňu, ktorý použili pri ich výstavbe. Fasády stavieb sú zdobené v štýle indickej architektúry. Celý komplex pozostáva z niekoľkých palácov, ktoré sú prepojené pomocou veľkej záhrady s fontánami. Jeho súčasťou je tiež vzácna mešita, ktorú aktívne využívajú až dodnes.

 

Hrobka Itimad-ud-Daulah

V Agre sa nachádza množstvo nádherných hrobiek, ktoré v minulosti stavali indickí panovníci. Itimad-ud-Daulah domáci prezývajú aj malým Tádž Mahalom. Podľa legendy mala byť dokonca hlavnou inšpiráciou pre výstavbu populárnejšej atrakcie. Táto stavba má podobne nádhernú architektúru, ale rozlohou je menšia, preto ju mnoho turistov prehliada. No pre cestovateľov usilovne hľadajúcich takéto perly je hotovou odmenou. Oproti hlavným pamiatkam v regióne tam zažijete úplný pokoj a ticho, ktoré podčiarkujú pietnu atmosféru tohto miesta. Z niektorých častí je vidieť až ku rieke Jamuna a v okolí sa nachádza tiež pekný park.

 

Pevnosť Agra

Ďalšou pamiatkou z miestneho typického červeného kameňa je pevnosť Agra. V roku 1565 ju začal stavať cisár Akber, ktorý tam pôvodne chcel mať vojenské obranné centrum. Až keď na trón nastúpil jeho vnuk Shah Jahan, rozhodol sa premeniť stavbu na palác, ktorý však vďaka pôvodnému účelu získal vynikajúcu ochranu. Jeho obyvateľov pred nepriateľmi bránili nielen hrubé múry hradieb, ale aj zaujímavý systém vo vnútri hlavnej budovy. Do tej kedysi viedli jedny falošné dvere, ktoré sa neustále otáčali. Vďaka tomu mohli vojaci veľmi rýchlo odvrátiť útoky a obránili tak celú pevnosť. Ich nepriatelia boli z toho totiž zmätení a oni zatiaľ mohli zavolať ďalšiu pomoc. V súčasnosti sa práve táto brána využíva ako vstup do celého komplexu.

 

Mehtab Bagh

Hneď pri Tádž Mahali sa nachádza veľký park Mehtab Bagh. Má presne štvorcový tvar a rozprestiera sa na ploche 300x300 metrov. Jedna z častí má podobu upravenej záhrady, ktorú sa snažili zrenovovať presne podľa dostupných historických záznamov. Vďaka tomu má takmer vernú podobu s rovnakými typmi rastlín, ako mala v čase výstavby tejto vzácnej pamiatky. Druhá časť vyzerá ako prirodzený park a počas horúcich dní ponúka príjemné osvieženie. Práve v tejto lokalite nájdete aj viacero obchodníkov, ktorí ponúkajú rôzne suveníry. Návšteva tohto malého trhu je nezabudnuteľným zážitkom. V Ázii prezývajú Mehtab Bagh aj indickou verziou newyorského Central Parku.

 

Akbarovo mauzóleum

Po dobu päťdesiatich rokov bol Akbar Veľký jedným z najvýznamnejších panovníkov Mogulskej ríše. Za jeho vlády celý región výrazne prosperoval a jeho územie sa postupne rozrastalo. Preto sa mu rozhodli jeho obyvatelia postaviť nádherné mauzóleum, ktoré malo oslavovať vladárov úspešný život. Vďaka bohatej výzdobe, použitiu pieskovca v kombinácii s mramorom a mnohými drobnými detailmi pri zdobení je jednou z najkrajších pamiatok v regióne. Okrem samotného panovníka tam sú pochované aj jeho dve dcéry. Ešte pred vstupom do mauzólea sa nachádza park, v ktorom voľne žijú jelene, opice a pávy.

 

Anguri Bagh

Napriek tomu, že šlo iba o akési dovolenkové sídlo šľachty, patrí Anguri Bagh k tým najkrajším stavbám v okolí Tádž Mahalu. Jednotlivé priestory boli navrhnuté tak, aby panovníkom ponúkli dostatok priestoru na oddych a pomohli im odpútať sa od ich povinností. Jedna časť bola vystavaná ako dámske kúpele, v ktorých sa ich manželky venovali skrášľovacím procedúram. Popri celom komplexe prechádzajú nádherné záhrady s kvetinovými záhonmi, ale aj s bylinkovými časťami.

 

Bazár Kinari

Ak máte radi nakupovanie a navyše by ste chceli okúsiť kúsok pôvodnej Indie, vyberte sa na bazár Kinari. Tam v dobrom zmysle slova zastal čas, pretože hneď po prekročení jeho brány sa ocitnete v úplne inom svete. Na tomto mieste dostanete doslova všetko, na čo si spomeniete. Či chcete ochutnať tradičnú miestnu kuchyňu, kúpiť si nejaké šperky, indické oblečenie, suveníry alebo doplnky do domácnosti... Veľmi obľúbené sú najmä výrobky s mramorovým vykladaním, ktoré sú pestrofarebné a odrážajú miestnu kultúru. Veľa produktov má krásne kvietkované zdobenie. Takýmto štýlom vyrábajú hrnčeky, vázy, taniere, ale aj ozdobné tácky, ktoré slúžia na servírovanie pokrmov. Nezabúdajte ani na stánky s koreninami, ktoré vás už z diaľky prilákajú svojou sýtou vôňou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa