7 mýtov o kliešťoch

Je pravda, že padajú zo stromov? Je bezpečné odstrániť kliešťa bez použitia niečoho mastného na jeho pridusenie? V ktorých oblastiach Slovenska je ich najviac?

31.03.2020 11:00
kliesť, encefalitída Foto:
Výskyt infikovaných kliešťov sa však zaznamenáva už aj v oblastiach, kde v minulosti nebola potvrdená endemičnosť.
debata

Kliešte padajú zo stromov.

Kliešť na nás nemôže spadnúť zo stromu, ale presne naopak. Sú na steblách trávy alebo číhajú dole v podraste a čakajú na človeka alebo zviera.

Kliešte sú nebezpečné hlavne pre poľovníkov alebo lesných robotníkov.

Táto teória platila možno skôr, avšak dnes trávi svoj voľný čas v prírode veľa ľudí. Podľa niektorých údajov sa deväťdesiat percent ľudí nakazených kliešťovou encefalitídou venovalo záhradkárčeniu, kempovaniu alebo turistike. A navyše, v posledných rokoch podnikajú kliešte inváziu tiež do mestských parkov a záhrad.

Kliešťovou encefalitídou sa môžeme nakaziť len na začiatku leta.

Hoci na začiatku leta dochádza k najväčšiemu počtu chorôb, kliešte sú aktívne už pri teplotách presahujúcich sedem stupňov Celzia. Pretože v posledných rokoch sú zimy veľmi mierne, tiež sezóna kliešťov sa rozširuje smerom do skorej jari aj do neskorej jesene.

Nákaza kliešťovou encefalitídou hrozí len v rizikových oblastiach.

Kliešťov je v posledných rokoch čoraz viac, viac je teda aj tých infikovaných kliešťovou encefalitídou a inými chorobami. Navyše globálne otepľovanie spôsobuje, že sa rozširujú do stále väčších nadmorských výšok.

Pred kliešťami sa dostatočne ochránim, ak sa správne oblečiem.

Vysoké topánky a dlhé nohavice môžu síce kliešte odradiť, stopercentne sa však na oblečenie spoľahnúť nedá. Dokonca ani vtedy, ak ho doplníte repelentom – účinok odpudzovača po nejakom čase vyprchá a je potrebné ho pravidelne obnovovať.

Riziko nákazy je minimálne, ak kliešťa odstránim včas.

Sčasti to platí len u lymskej boreliózy. Táto infekcia sa z kliešťa prenáša až po dlhšom čase sania, zatiaľ čo kliešťovou encefalitídou sa môžeme nakaziť prakticky okamžite po prisatí kliešťa. Do značnej miery môže prenos infekcie minimalizovať tiež správna technika odstránenia kliešťa.

Kliešťa najlepšie odstránime, ak ho pridusíme olejom alebo mastným krémom.

Nič z toho sa pri odstraňovaní kliešťov nepoužíva. Ak ho pridusíme, zvyšujeme nebezpečenstvo, že z tráviaceho traktu „vyvrhne“ choroboplodné zárodky.

Ako nájsť a odstrániť kliešťa

Po pobyte v prírode alebo v oblasti s výskytom kliešťov si skontrolujte oblečenie a telo. Pozornosť venujte oblastiam hlavy, krku, podpazušia, pupku, slabín a nôh. U detí sa kliešť často nachádza na hlave vo vlasovej čiare a za ušami. Ak sú kliešte veľmi malé, môžete ich prehliadnuť. Užitočné je použiť lupu.

Miesto uštipnutia kliešťom nie je vo väčšine prípadov bolestivé. Prisatého kliešťa je potrebné čo najrýchlejšie odstrániť. Pri odstraňovaní kliešťa buďte opatrní. Dôležité je odstrániť celého kliešťa tak, aby ste nezanechali v rane jeho hlavičku a aby ste ho nerozpučili. Na miesto prisatého kliešťa nenanášajte žiadne tekuté ani olejové prípravky. Mohlo by to spôsobiť vyprázdnenie obsahu čriev kliešťa do rany, čím by vzniklo riziko prenosu baktérií alebo vírusov do krvi. Kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte pomaly kývavým pohybom bez točenia.

Po vytiahnutí kliešťa zabaľte do papiera a odhoďte. Najvhodnejšie je spláchnuť ho v toalete. Po vytiahnutí kliešťa kožu v mieste jeho prisatia vydezinfikujte použitím dezinfekčného prostriedku s obsahom alkoholu alebo jódovej tinktúry. Ak rana po niekoľkých dňoch neustúpi, vyhľadajte čo najrýchlejšie odbornú lekársku pomoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza #mýty a fakty