Aktuálne 31. marec 2020

Matovič už má náhradu za splnomocnenca pre rómske komunity Ravasza

TASR
TASR
Za novú splnomocnenkyňu pre rómske komunity vláda vymenovala Andreu Bučkovú.
Za novú splnomocnenkyňu pre rómske komunity vláda vymenovala Andreu Bučkovú.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Matovič už má náhradu za splnomocnenca pre rómske komunity Ravasza
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz. Foto – TASR/František Iván

Novou splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity bude od 1. apríla Andrea Bučková. Návrh na odvolanie súčasného splnomocnenca Ábela Ravasza (Most-Híd) a vymenovanie Bučkovej v utorok schválila vláda.

Vláda taktiež vymenovala za štátnu tajomníčku Ministerstva zdravotníctva SR Janu Ježíkovú a za štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR Jána Lazara.

Ježíková doposiaľ pôsobila ako riaditeľka Odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja.

Na úrade pôsobila Bučková aj v minulosti

Bučková pracovala na úrade splnomocnenca v období, keď ho viedol súčasný europoslanec, expert OĽaNO na rómsku problematiku Peter Pollák. Od októbra 2012 do júla 2016 pôsobila ako riaditeľka odboru rozvojových projektov, monitorovania a hodnotenia.

Na úrade pôsobila aj v rokoch 2004 až 2008, keď boli splnomocnenkyňami Klára Orgovánová a Anita Botošová, Bučková bola regionálnou koordinátorkou, neskôr riaditeľkou odboru metodiky a koordinácie regiónov.

Zastávala tiež pozície na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny či vo Fonde sociálneho rozvoja, v poslednom období bola na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR vecnou gestorkou horizontálnych princípov rovnosť príležitostí, rodová rovnosť a nediskriminácia.

Bučková, ktorá bude ôsmou persónou na poste splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, nahradí na čele úradu Ábela Ravasza (Most-Híd), ktorý úrad viedol od apríla 2016.

Prioritou bude zvládnuť koronavírus, odkazuje Ravasz

Zvládnutie situácie súvisiacej s rizikami pandémie nového koronavírusu v prostredí marginalizovaných rómskych komunít (MRK) bude prioritnou úlohou novej vládnej splnomocnenkyne  Andrey Bučkovej. Myslí si to odchádzajúci splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

„Budem ostro sledovať kroky vlády v súvislosti so zabezpečením ochrany pred šírením nákazy,“ uviedol pre TASR pripomínajúc, že jeho úrad kabinetu už pred týždňom poskytol plán krokov prekonzultovaný s odborníkmi a terénnymi pracovníkmi. „Vláda ho, žiaľ, ignorovala, stratili sme týždeň hľadaním riešení, ktoré sú na stole. Stále je však čas nastaviť dobré opatrenia,“ mieni Ravasz.

So svojou nástupkyňou sa zatiaľ nestretol, predpokladá, že v priebehu nasledujúcich hodín budú v kontakte. Bučková má podľa Ravasza v práci úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity (ÚSVRK) možnosť nadviazať na „kus dobrej práce“ z predchádzajúceho obdobia. Osobitne si cení dôležité legislatívne kroky, ku ktorým ÚSVRK prispel. „Napríklad zavedenie povinnej predškolskej dochádzky bola prelomová zmena, o ktorej sa dekády hovorilo, až teraz však sa podarila zrealizovať. Ale aj ďalšie legislatívne opatrenia, týkajúce sa pozemkových úprav či osobného bankrotu, prispeli k výraznému zlepšeniu situácie,“ upozornil.

Poukázal tiež na to, že prostredníctvom fondov a projektovej podpory sa podarilo zvýšiť počty terénnych pracovníkov či príslušníkov miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) ako nikdy predtým. „Aj tento fakt a ich súčasné zapojenie by mohli prispieť k zvládnutiu situácie s novým koronavírusom,“ poznamenal Ravasz.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia