Čínsky Wu-chan sa otvoril svetu, v meste zastavil prvý vlak

Čínske veľkomesto Wu-chan, kde sa na konci minulého roka prvýkrát objavil nový typ koronavírusu, sa po viac ako dvojmesačnej izolácii otvorilo svetu.

31.03.2020 10:00
debata

V sobotu krátko po polnoci v meste zastavil prvý vlak s hŕstkou cestujúcich, informovala agentúra AFP. Väčšinu prichádzajúcich tvorili obyvatelia Wu-chan, ktorí pred uzavretím zostali uväznení za hranicami mesta.

„Keď vlak vchádzal do stanice, s dcérou sme boli nadšené,“ uvádza 36-ročná žena, ktorá kvôli zátarase mesta desať týždňov nevidela svojho manžela. Keď sa ich dieťa rozbehlo za otcom, žena sa podľa svojich slov neubránila slzám.

Jedenásťmiliónové mesto úrady uzavreli na konci januára, odvtedy do neho mohli vstúpiť iba zdravotníci alebo ľudia privážajúci zásoby. Úrady začali prísne opatrenia postupne rušiť minulú stredu.

Bude ešte nejaký čas trvať, kým sa Wu-chan úplne vymaní z izolácie, poznamenáva AFP. Obyvatelia musia v meste zostať do 8. apríla.

Na rovnaký dátum je plánované znovuotvorenie tamojších letísk. Uzavreté zostávajú aj naďalej obchodné centrá a ľudia v uliciach stále chodia v rúškach a vyhýbajú sa jeden druhému.

Prichádzajúci sa pred vstupom do mesta musia zároveň podrobiť zdravotnej prehliadke, kontrole dokladov a otázkam ohľadom predošlých ciest.

Prvých pacientov s vtedy novým koronavírusom wuchanskí lekári zaznamenali v decembri 2019. V meste sa od tej doby nakazilo vyše 50.000 ľudí, teda veľká väčšina z čínskych 81.394 potvrdených prípadov nákazy, a choroba COVID-19 si tam vyžiadala 2538 obetí.

V uplynulých týždňoch sa však počet novonakazených výrazne spomalil, čínske úrady teraz Wu-chan považujú za nízko rizikovú oblasť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wu-chan #koronavírus