Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.03.2020 08:10

Psychológovia budú na telefónnej linke pomáhať ľuďom


Ilustračná snímka: (int.).


Premôcť krízu s psychickým zvládaním aktuálnych udalostí v súvislosti s koronavírusom má za cieľ Centrum dobrovoľníckej psychologickej podpory, ktoré v pondelok spustilo mesto Žilina.


Vyše 20 psychológov bude na telefonickej linke poskytovať pomoc ľuďom v kríze. Služba bude bezplatne prístupná na telefónnom čísle: 0908 453 842 počas pracovných dní od 8.00 do 17.00 hod. pre všetkých obyvateľov Žiliny.

Súčasná situácia v súvislosti so šírením nového  koronavírusu vystavuje ľudí podmienkam, na ktoré mnohí neboli zvyknutí. Prehlbuje sa sociálna izolácia, narúšajú sa medziľudské vzťahy, ľudia prichádzajú o ekonomické istoty a stabilitu, čo môže vyvolať pocity beznádeje, strachu. Dlhodobá psychická záťaž môže prerásť do úzkosti a depresií.

„Chceme byť nápomocní aj ľuďom, ktorí už možno nevedia, ako ďalej. Každý zvláda záťažové situácie inak a mnohí ľudia nemajú v týchto ťažkých časoch podporu rodiny či okolia. Mnohí sa cítia osamelo a beznádejne, pričom doba, ktorú žijeme k ich psychickej pohode nijako neprispieva. Rozhodli sme sa preto podať pomocnú ruku všetkým, ktorí potrebujú povzbudenie a zriadili sme Centrum dobrovoľníckej psychologickej podpory. Verím, že jeho pomoc bude potrebovať čo najmenej ľudí, no bude vždy k dispozícii tým, ktorí ho potrebujú. Ďakujem zároveň všetkým odborníkom, psychológom, ktorí sa budú ako dobrovoľníci venovať pomoci iným,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Mesto Žilina ďakuje inštitúciám Modrý anjel a IPčko, ktoré poskytli metodickú pomoc pri zriadení Centra dobrovoľníckej psychologickej podpory.

Odborné príspevky a rady na tému psychického zdravia v čase epidémie sú prístupné na stránke Ligy pre duševné zdravie: https://www.dusevnezdravie.sk/psychicke-zdravie-v-case-epidemie/.

Autor: (Vladimír MIŠKOVČÍK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2020
Púchov zabezpečí nákupy pre seniorov či ľudí v karanténe
Mesto Púchov v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu bezplatne zabezpečí nákupy pre seniorov, osamelých ľudí či ľudí v karanténe. Službu bude poskytovať od pondelka 16. marca do piatka 27. marca. Rozhodol o tom krízový štáb mesta. Informovala Laura Krošláková z púchovského MÚ.
viac
03.04.2020
Od piatka 3. apríla bude fungovať „Handlovská linka podpory“
Mesto zriaďuje „Handlovskú linku podpory“ zatiaľ dvakrát do týždňa, v prípade potreby bude čas dostupnosti linky upravený. Handlovská linka podpory je zriadená pre zvládnutie záťažových situácií v súvislosti s opatreniami proti šíreniu COVID-19 a ponúka tiež duchovný rozmer.
viac
11.05.2020
Žilinská radnica pomáha rodinám v núdzi, obyvateľom i podnikateľom
Žilinská radnica pomáha rodinám, ktoré sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou dostali do neriešiteľnej situácie. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
02.08.2021
Rezort školstva: vznikla expertná skupina pre duševné zdravie
Venujte pozornosť duševnému zdraviu. Táto výzva nebola nikdy taká aktuálna ako práve v dobe pandémie a v období po nej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %