podlaha v byte
Galéria (13) Zdroj: shutterstock

Všetko o výbere podlahy: Aký typ vybrať do izieb a prečo?

Budete po nej chodiť možno po zvyšok života, preto jej výberu venujte pozornosť. Mala by byť funkčná, príjemná na dotyk a, samozrejme, by sa vám mala aj páčiť. Aký materiál si vybrať a kam sa najlepšie hodí?

Galéria

laminatova podlaha
korková podlaha
PVC/Vinyl
Rezanie podlahy Pri rezaní podlahy priamočiarou pílou si dosku otočte dekorom smerom dole, aby ste ho nepoškodili.

Koberec

Koberce dokážu zútulniť, oživiť či prehriať priestor tak, ako žiadna iná podlahovina. Nie sú prekážkou ani v domácnostiach s alergikmi. Výskumy dokazujú, že v miestnostiach s kobercami je o polovicu nižšia koncentrácia jemných prachových častíc ako v tých bez kobercov. Pri výbere je najdôležitejšie to, do akej miestnosti ho plánujete položiť, a teda ako často si bude vyžadovať údržbu. Koberce najvyššej kvality sú vyrobené z vlny. Vďaka prírodnému lanolínu majú vlákna väčšiu pružnosť a tvarovú pamäť. Dobre tlmia hluk a udržiavajú prirodzenú vlhkosť prostredia. Znesú podstatne vyššiu záťaž ako umelé koberce. Správne zvolený koberec dokáže zmeniť dojem z priestoru. Stačí ho len vhodne umiestniť podľa toho, či chcete zväčšiť, zmenšiť alebo predĺžiť danú miestnosť.

chlpatý koberec
Zdroj: shutterstock

Drevo

Drevo má výborné tepelné a izolačné vlastnosti, dlhú životnosť a je vhodné pre alergikov. Drevená podlaha (palubovka) je obľúbená a vyhľadávaná pre svoj prírodný vzhľad a kvalitu. Vyrába sa z masívneho dreva a je pocitovo teplá, mäkká a príjemná na dotyk. Jednou z predností prírodného dreva je možnosť opraviť ho pri poškodení. Tesne pred samotným frézovaním sa ešte dosušuje v sušičke na 10 až 12 % vlhkosť. Treba však počítať s tým, že „čerstvé“ drevo ešte môže trochu pracovať a časom sa mierne rozostúpiť. Pred položením je preto dobré, keď sa deň-dva aklimatizuje v priestore, v ktorom sa bude ukladať. Po dokončení ukladania sa podlaha prebrúsi a natrie niektorým z povrchových náterov na drevo. Má široké využitie v interiéri a exteriéri, v poslednej dobe sa používa aj v kúpeľniach, tam však pozor na dobré odvetranie.

PVC podlaha
Zdroj: shutterstock

PVC/Vinyl

Oba druhy podláh sú zložené z polyvinylchloridu, teda umelého PVC materiálu. PVC podlahu nájdete stočenú v kotúčoch v rôznych šírkach a vinylovú zasa v lamelách alebo dielcoch. Ak po nich prejdete naboso, zistíte, že PVC je mäkšie a vinyl tvrdší. Obe podlahy sú pružné, ľahko sa ukladajú a udržujú. Sú odolné proti oderu a vode a menej náročné na údržbu. Hodia sa prakticky do každej miestnosti. Sú rozmerovo stále a v porovnaní s krytinami z masívneho dreva nezosychajú. Zároveň majú antistatické, elektrostatické a protišmykové úpravy povrchu a sú odolné aj proti pôsobeniu slnečného žiarenia, takže sa nemusíte báť, že vám časom vyblednú. Majú vysokú tepelnú vodivosť a zotrvačnosť, teda hodia sa aj tam, kde sa nachádza podlahové kúrenie.

vinylová podlaha
Zdroj: shutterstock

Korok

Korkové podlahy sú ekologické, teplé a mäkké, príjemné na dotyk, majú výborné tepelno- a zvukovoizolačné vlastnosti. Okrem toho sú ľahké, pružné, nenasiakavé a odolné proti plesniam a chemikáliám. Z hľadiska tepelnej pohody a pohodlnej chôdze patria medzi tie najkomfortnejšie. Korok totiž reaguje na našu telesnú teplotu, čím vytvára príjemný hrejivý pocit. Výborne pohlcuje zvuk a vibrácie, šetrí tým kĺby a chrbticu. Nepriťahuje prach a nečistoty, čo ocenia najmä domácnosti s alergikmi. Korková podlaha je ideálna takmer do všetkých miestností, dokonca aj do kúpeľne. Chráni ju vrchný náter laku. Ľahko sa udržiava a možno ju klásť aj na podlahové kúrenie. Je dostupná v mnohých dekoroch a farbách.

korková podlaha
Zdroj: archív redakcie

Laminát

Laminátové podlahy sa hodia do každého interiéru, vďaka zacvakávaciemu systému sa veľmi ľahko a rýchlo montujú, patria teda medzi najpoužívanejšie podlahové krytiny. Dajú sa kombinovať s podlahovým kúrením, treba však vybrať správnu podložku pri montáži. Navrchu mávajú ochrannú vrstvu proti škrabancom. Vysokokvalitné jadrá drevotrieskových dosiek poskytujú zasa dobrú ochranu proti padajúcim predmetom a vodotesná základová doska chráni proti navlhnutiu povrchu. Kvalitné laminátové podlahy neblednú a sú ošetrené antistatickou vrstvou, ktorá eliminuje elektrostatické výboje a odpudzuje prach. Laminátová podlaha je vhodná naozaj do každej miestnosti, od kúpeľne až po detskú izbu, a je veľmi nenáročná na údržbu.

laminátová podlaha
Zdroj: Hornbach

Dlažba

Keramická dlažba je tou najvhodnejšou krytinou na podlahové kúrenie, pretože má najvyššiu tepelnú vodivosť. Je mimoriadne praktická. Rýchlo sa zahreje a je raz-dva príjemná na dotyk. Jej nevýhodou je, že v období, keď sa nekúri, je podstatne chladnejšia ako iné typy podláh. Používa sa najmä do predsiení, kuchýň, kúpeľní, ale aj obývacích izieb, keďže dnešný výber dlažieb je naozaj pestrý a ponúka pestré dekory imitujúce drevo, textílie, kameň, betón, koberce či tapety. Keramická dlažba navyše nie je taká náročná na prípravu podkladu, ako napríklad vinylová podlaha, ktorá sa lepí.

keramická dlažba
Zdroj: shutterstock

Prečo sú laminátové podlahy obľúbené?

Sú všestranné a lacné. Majú výbornú zaťažiteľnosť, stabilitu a ľahko sa udržiavajú. Vybrať si dekor z veľmi širokej palety je omnoho náročnejšie ako samotná montáž.

laminátová podlaha
Zdroj: shutterstock

Laminátová podlaha sa vždy kladie plávajúcim spôsobom. To znamená, že jednotlivé dosky sa nespájajú s podkladom. Na vonkajších okrajoch sa na doskách urobia dilatačné škáry k stenám, aby bolo možné pri zmenách teploty kompenzovať rozpínanie do dĺžky. Tým sa aj dodatočne zabráni zvukovým mostom k stúpajúcemu murivu.

Aká je laminátová podlaha?

  • Robustná, ľahká na údržbu, hygienická a s nízkym obsahom emisií.
  • Rýchle a jednoduché ukladanie na takmer akýkoľvek podklad.
  • Vzhľadom na svoju nízku konštrukčnú výšku je ideálna na renováciu a modernizáciu interiérov.
  • Možno po nej posúvať stoličky s kolieskami.
  • Je citlivá na vlhkosť, preto nie je vhodná na použitie vo vlhkých miestnostiach. Iba ak by išlo o špeciálnu laminátovú podlahu do interiéru so zvýšenou vlhkosťou.
  • Znie duto a môže sa ňou do spodných miestností prenášať veľké množstvo krokového hluku, preto by ste mali siahnuť po vhodných izolačných materiáloch.

Zloženie laminátovej podlahy

Zloženie laminátovej podlahy

  1. Povrchová vrstva, nazýva sa aj „overlay“. Pozostáva z teplom tvrdenej melamínovej živice, ktorá je odolná proti oderu, UV žiareniu a chráni dekoračný papier pred opotrebovaním.
  2. Dekoračná vrstva je vyrobená z papiera, ktorý je potlačený dekormi z organických farieb reprodukovanými náročnou fototechnickou metódou.
  3. Nosná doska je z dreva, ktoré tvorí 90 % materiálu. V prípade laminátovej podlahy je vyrobená z drevotrieskovej dosky, MDF dosky alebo HDF dosky.
  4. Spodná strana má vodoodpudivé vlastnosti a vyrovnáva pnutie, ktoré vzniká štruktúrou materiálu. Táto vrstva je väčšinou vyrobená z fenolovej živice.

Čo určuje kvalitu podlahy

Pri výbere laminátovej podlahy si treba všímať tieto kvalitatívne parametre, ktoré ovplyvňujú aj cenu.
Hrúbka – poukazuje, aká silná a stabilná je lamela.
Nosný materiál – udáva, akú vysokú odolnosť proti vode a vlhkosti má HDF doska.
Úžitková trieda – hovorí, aký odolný je povrch proti oderu.
Q+ – údaj, z ktorého sa dozviete, aké iné povrchové úpravy má podlaha, napríklad antistatické, antibakteriálne a podobne.

Rezanie podlahy Pri rezaní podlahy priamočiarou pílou si dosku otočte dekorom smerom dole, aby ste ho nepoškodili.
Rezanie podlahy. Pri rezaní podlahy priamočiarou pílou si dosku otočte dekorom smerom dole, aby ste ho nepoškodili.
laminatova podlaha
Izolačná vrstva. Pri všetkých podlahách na báze dreva potrebujete pod ňu položiť zvukoizolačnú vrstvu na odhlučnenie.

Vinyl, najväčší konkurent laminátu

Vinylové dielce sa objavili na našom trhu už relatívne dávno, rýchlo sa však stali podlahovým hitom, ktorý pretrváva dodnes. Sú totiž mimoriadne odolné, praktické, príjemné na dotyk a nezruinujú váš rodinný rozpočet.

Vinylové podlahy môžu mať podobne ako laminát akýkoľvek vzor, najčastejšie však imitujú vzhľad dreva, kameňa alebo dlažby. Typická je pre ne hrubá povrchová vrstva s plastickou štruktúrou, vďaka ktorej je napodobenie dreva či kameňa skutočne verné.

vinylová podlaha
Zdroj: Breno

Lamely alebo štvorce

Pojmom vinylová podlaha sa označujú podlahové dielce, ktorých základom je nemäkčené PVC, teda syntetický materiál polyvinylchlorid. Tendenciou výrobcov je pritom zvyšovať podiel prírodných surovín (používajú sa napríklad oleje), podlahy neobsahujú chlór, zmäkčovadlá ani rozpúšťadlá, sú úplne bez zápachu či emisií a plne recyklovateľné.

Základný materiál je teda rovnaký ako pri starých známych PVC podlahovinách, ktoré sa predávali a stále predávajú v kotúčoch. Moderné vinylové podlahy však majú formu dielcov, ktoré sa buď lepia na podklad, alebo ukladajú plávajúcim spôsobom podobne ako laminátové parkety – výrobcovia chceli na túto modifikáciu upozorniť aj novým názvom. Dielce môžu mať rôzne rozmery (lamely, dlaždice alebo štvorce) aj hrúbku (2 až 2,5 mm pri lepených dielcoch, 4,5 mm a viac pri dielcoch so zámkovým spojom). Majú vrstvenú štruktúru, pričom polyvinylchlorid (teda vinyl) vždy tvorí vrchnú nášľapnú vrstvu, ktorá je chránená odolnou PUR úpravou, môže sa však použiť aj na nosné jadro vinylovej parkety (alternatívnou je napríklad jadro z HDF).

Aj na podlahové vykurovanie

Vinylové podlahy majú nízky tepelný odpor (teplo teda touto krytinou veľmi dobre prestupuje), preto sú ideálnou voľbou pri podlahovom vykurovaní. Na porovnanie: kým tepelný odpor R vinylových dielcov je okolo 0,01 m2 . K/W, pri laminátových podlahách je hodnota R približne 0,05 – 0,07 m2 . K/W a pri drevených až okolo 0,125 m2 . K/W.

Elegantné okraje

Pri uložení plávajúcim spôsobom, teda bez lepenia, treba nechať medzi krajnou lamelou a stenou medzeru, ktorá umožní dilatáciu podlahy, teda jej rozťahovanie a sťahovanie pri zmenách teploty. Medzera sa nakoniec prekryje lištou. Pri výbere krytiny je pritom praktické pozrieť si technické listy – lepšou voľbou je krytina s menšou rozťažnosťou.

K vinylovým podlahám bývajú k dispozícii lišty, sokle a vonkajšie rohy v rôznych farbách a dekoroch. Môžete ich zladiť so stenou alebo s podlahou.

Zloženie vinylovej podlahy Moduleo

Zloženie vinylovej podlahy Moduleo

  1. Ochranná polyuretánová (PUR) vrstva na povrchu chráni pred oterom, poškriabaním, škvrnami a vlhkosťou.
  2. Priehľadná nášľapná vrstva chráni fóliu so vzorom. Štruktúrovaný povrch zároveň dodáva podlahe autentický a prirodzený vzhľad.
  3. PVC fólia so vzorom vytvoreným modernou potlačou.
  4. Vinylová vrstva odolávajúca tlaku.
  5. Prvá vrstva zo sklených vlákien zaisťuje stabilitu.
  6. Stredná vrstva vinylu.
  7. Druhá vrstva zo sklených vlákien. Dve stabilizačné vrstvy bránia rozpínaniu a sťahovaniu podlahových dielcov.
  8. Zvukovoizolačný podklad a spodná vodotesná vrstva vinylu. Vďaka vybrúsenému povrchu spodnej strany má zároveň dobrú priľnavosť k podkladu.

pokládka vinylovej podlahy

Aká je vinylová podlaha?

  • Mimoriadne odolná a trvanlivá, preto je vhodná aj do veľmi zaťažovaných priestorov. Nie je však nepoškoditeľná. Pozor si treba dávať najmä na ostré predmety a extrémne teploty – vinylové podlahy sú určené do interiéru a mrazom sa znehodnotia.
  • Na dotyk je teplá a vďaka elastickému povrchu príjemne mäkká pri chôdzi. Navyše nie je šmykľavá, a keďže je pružná, nehrozí jej prasknutie či zlomenie.
  • Výborne tlmí krokový hluk a má dobré akustické vlastnosti.
  • Odoláva UV žiareniu, takže dekor nevybledne ani na slnku.
  • Vinyl je nenasiakavý materiál, ktorý odoláva vlhkosti a vode, preto sa pri správnom položení môže bez problémov použiť aj v kúpeľni.
  • Nenáročná na údržbu – väčšinou stačí metla, vysávač a mop. Vinyl však zvládne všetky klasické čistiace i dezinfekčné prostriedky, takže bez problémov odstránite väčšinu bežných aj odolných škvŕn (pero, víno).
  • Jednoducho sa ukladá a lamely sa dajú ľahko vymeniť. Vďaka malej konštrukčnej výške je vhodná aj na rekonštrukcie.

uloženie vinylovej podlahy

Podklad je dôležitý

Inštaláciu vinylových dielcov zvládnu mnohí aj svojpomocne. Dôležitá je pritom príprava podkladu – musí byť pevný, súdržný, rovný, hladký a úplne čistý. Pri rekonštrukcii môžete pôvodnú tvrdú podlahovinu ponechať, ak spĺňa tieto požiadavky, mäkké podlahy (PVC alebo koberce) sa však musia odstrániť aj s vrstvami lepidla. Podklad treba potom ošetriť penetračným náterom a naniesť naň vyrovnávaciu hmotu, ktorá sa po zatvrdnutí vybrúsi a povysáva.

Na dokonalejšie vyrovnanie podkladu a lepšiu zvukovú izoláciu sa odporúča použiť pod plávajúce vinylové podlahy podkladové podložky.

Lepené aj zacvaknuté

Vinylové lamely sa buď celoplošne lepia na podklad (tesne k sebe bez škár), alebo sa ukladajú plávajúcim spôsobom a spájajú takzvaným zacvakávacím, teda zámkovým spojom. Zámkové tvarovanie majú lamely na všetkých štyroch stranách. Pri tomto spôsobe inštalácie sa odporúča použiť protišmykovú podložku, ktorá poskytuje stabilitu, absorbuje hluk a odoláva vlhkosti.

Text: Redakcia v spolupráci s firmami
Foto: Archív firiem, istock.com, isifa/shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje