Hygiena oka

Aj keď si to neuvedomujeme, v bdelom stave to robíme v priemere 15-krát za minútu, čiže za rok je to asi 5-miliónkrát. Reč je o žmurkaní.

Keďže priemerné žmurknutie trvá asi 100 až 150 milisekúnd, milovníci čísel vyrátali, že človek za svoj život prežmurká asi deväť rokov. V nijakom prípade sa však nedá hovoriť o premrhaných rokoch.
Žmurkanie, čiže rýchle zatváranie a otváranie viečka (ľudské oko dokáže žmurknúť až päťkrát za sekundu), pomáha šíriť slzy a odstraňovať nečistoty z rohovky a zo spojovky. Ak sa slzy pohybom mihalníc nerozotierajú dostatočne, povrch oka ostáva dlhší čas nechránený. Bunky sa začnú poškodzovať, deformovať, postupne vysychajú až odumierajú. Inými slovami povedané – žmurkanie obnovuje slzný film na povrchu oka, čím ho zvlhčuje, a tak sa človek chráni pred syndrómom suchého oka. Okrem toho žmurkanie v kombinácii so slzami odstraňujú aj odumreté bunky, mikroorganizmy alebo prach, ktoré dráždia oči.
Interval žmurkania sa individuálne veľmi odlišuje. Novorodenec žmurkne približne len dvakrát za minútu, kým niekto, kto je rozčúlený alebo napätý, môže žmurkať až 50-krát za minútu. Rýchlosť žmurkania môže ovplyvniť aj únava, zranenie oka, lieky či choroby.
Je však zaujímavé, že frekvencia pohybov viečok je oveľa väčšia, ako je potrebné na zvlhčenie oka. Neurovedci prišli na to, že žmurkanie okrem hygieny oka umožňuje aj hygienu mozgu, resp. jeho časti. Ten totiž počas žmurknutia vypína časti vizuálneho systému, ako aj oblasti mozgu známe ako parietálna a prefrontálna, ktoré sa zvyčajne aktivujú, keď si človek uvedomí vizuálny vnem či predmet vo vonkajšom svete, a tak mozog prechádza zo stavu sústredenia pozornosti, mobilizujúceho tzv. dorzálny systém, do stavu uvoľnenia pozornosti – čiže na oných 100 až 150 milisekúnd si oddýchne. Mozog má v danom okamihu schopnosť ignorovať tento blackout, čo vysvetľuje, prečo ľudia vlastné žmurkanie neregistrujú.
Takéto fungovanie vysvetľuje, prečo v situáciách, keď si človek musí udržať pozornosť na vysokej úrovni a dlhší čas, má tendenciu žmurkať menej. Napríklad človek v čase, keď klame, sa intenzívne sústredí, a tak žmurká menej. Keď však klamstvo dopovie, pozornosť sa uvoľní, mozog si potrebuje oddýchnuť, dobiť baterky, a tak automaticky nariadi žmurkanie, pričom frekvencia žmurkania sa až zdvojnásobí.
Aj dlhodobo uprený pohľad na monitor nám znižuje frekvenciu žmurkania. Podľa vedcov až 90 % ľudí, ktorí denne trávia pri počítači aspoň 3 hodiny trpí syndrómom počítačového videnia. Preto je dôležité aj vedomé žmurkanie a občasné uprenie pohľadu do diaľky, čím sa uvoľnia okohybné svaly a nechá sa oddýchnuť nielen zrak, ale aj dlhodobo preťažená pozornosť.

R
Foto Pixabay

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 3/2020. Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.