Hygiena v kúpeľni: Viete, ako často v čase koronavírusu vymieňať doplnky?

V kúpeľni máme doplnky, ktoré pravidelne nevymieňame alebo nečistíme. Poradíme vám, ako dlho môžete používať rohož, štetec na líčenie či župan...

31.03.2020 06:00
hotel, posteľ, raňajky, jedlo, jedenie,... Foto:
Ak župan nosíte ako domáce oblečenie, vôbec ho nemusíte prať tak často. Hlavne, ak ho nenechávate visieť v kúpeľni.
debata (1)

V niektorých prípadoch sme prísni. Napríklad na spodnú bielizeň alebo prach na obkladačkách, nočných stolíkoch či vo vani… No na niektoré veci, ktoré používame denne, celkom zabúdame. Jednoducho preto, že nevidíme, že sú špinavé. Často ide o uteráky, rohož alebo hubku, ktorú používame na kúpanie, pretože aj po týždni vyzerajú dobre. V čase koronavírusu však už nesmieme mať žiadnu výhovorku na to, prečo napríklad uterák visí v kúpeľni týždeň…

Ako často vymieňať uteráky?

Veľmi často! Myslíte si, že stačí raz za štyri dni? Alebo ich vymieňate až po týždni? Žiaľ, je to nečasto. Podľa štúdie mikrobiológa Charlesa Gerba, mali by sme ich meniť každé dva dni. Po krátkom čase sú totiž prešpikované koliformnými baktériami. A pozor, uteráky treba prať na 60 stupňov!

Ako často meniť rohož?

Rohožky a koberčeky v kúpeľni sú rovnako vystavené vlhkosti ako uteráky. A vo vlhkom prostredí sa baktérie obzvlášť vyžívajú a dobre sa im darí! Napriek tomu to s rohožou netreba až tak preháňať. Ak ju vymeníte raz za týždeň, je to v poriadku. Raz za dva roky to nie je v poriadku.

Ako často meniť špongiu na sprchovanie?

Mnohým visí v kúpeľni farebná plastová špongia, ktorú používajú každý večer či ráno pri sprchovaní. Tieto hubky po čase zmäknú, ale často stále vyzerajú ako nové. V tomto prípade musíte byť prísni, odumreté kožné bunky sa v nej zbierajú a tvoria celkom peknú sieť baktérií. Samozrejme, nezabúdajte ani na vlhkosť a teplo, ktoré sú v kúpeľni samozrejmosťou… Ak máte citlivú pokožku, špongiu by ste mali vymieňať často, alebo sa bez nej dokonca zaobísť. Inak aspoň dbajte na to, aby ste ju po každom sprchovaní dôkladne vyčistili. Vyhoďte ju najneskôr po troch mesiacoch používania.

Ako často čistiť štetec na líčenie?

Ak pri líčení používate tekuté produkty, potom by ste ich mali aspoň raz za týždeň dôkladne vyčistiť. Je to dôležité preto, že produkt rozotierate po celej tvári. Štetce, ktorými nanášate púder, rúž či očné tiene, by ste mali čistiť raz za mesiac. Aj v tomto prípade platí, kto má citlivú pleť, mal by štetce čistiť častejšie.

Ako často prať župan?

Kto svoj župan používa ako uterák, čiže si ho oblečie bez toho, aby sa utrel, mal by ho prať rovnako často ako uterák, po treťom použití. Ak však nosíte župan ako domáce oblečenie alebo pyžamo, vôbec ho nemusíte prať tak často. Hlavne, ak ho nenechávate visieť v kúpeľni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #sprcha #kúpeľna #baktérie #koronavírus