Zdravotné matrace – správny výber a ich využitie

Veronika Štrbová Téma
27. februára 2023 0

Zdravotné matrace sú tou najlepšou voľbou, ak trpíte bolesťami chrbtice či krku. A nielen tým. Majú množstvo výhod a investíciu do kvalitného matraca určite neoľutujete. Vaše telo sa vám za ňu v budúcnosti poďakuje. Čo je však najdôležitejšie, musíte si vybrať ten správny. A ktorý to môže byť z toho veľkého množstva ponúkaných matracov?

Teraz vám povieme všetko o zdravotných matracoch a pre koho sú vlastne vhodné. Ako však vybrať ten správny matrac? Treba sa zamerať na to, z akých materiálov je vyrobený. Niektoré sú tvorené z PUR peny, zo studených pien, z RE peny, latexových pien alebo pamäťových pien alebo ich kombináciou. Prečítajte si všetky dôležité informácie potrebné k správnemu výberu zdravotného matraca.

Aký je to vlastne zdravotný matrac

Zdravotný matrac je investíciou na niekoľko rokov. Preto netreba hľadať ten najlacnejší. Dobrá cena nemusí vždy znamenať aj dobrú kvalitu výrobku. Preto sa nebojte investovať do kvalitného matraca, budete na ňom spať predsa niekoľko rokov. V konečnom dôsledku to bude dokonca aj výhodná kúpa, keďže lacný matrac vám vydrží oveľa kratšie ako ten kvalitnejší, ktorý budete musieť častejšie vymieňať.

Pri výbere zdravotného matraca buďte obozretní. Pýtate sa prečo? Niektorí výrobcovia nazývajú zdravotnými matracmi klasické matrace, ktoré majú možno dobré vlastnosti, nespĺňajú však kritéria pre zdravotný matrac. Môže ísť teda len o šikovný marketingový ťah. Aby ste sa mu vyhli a boli si na 100 % istí, že kupujete pravý a kvalitný zdravotný matrac, vypýtajte si vždy od predajcu certifikát.

Žena na posteli má bolesti chrbtice

Zdravotný matrac odstráni vaše bolesti chrbtice

 

Každý zdravotný matrac musí mať spomínaný certifikát. Ten získa v prípade, ak je hypoalergénny, hygienický alebo určený pre osoby, ktoré sú pripútané na lôžko. Zdravotné matrace sú tvorené s ohľadom na čo najzdravší spánok a to ako z hľadiska ortopedických vlastností, tak z hľadiska prostredia spánku. Materiály by mali byť zvolené a skombinované tak, aby bol každý matrac čo najodolnejší voči plesniam, roztočom a prachu, čo zároveň predlžuje aj jeho životnosť a robí to matrac antialergickým (vhodným pre alergikov). Popri mechanickej životnosti matraca je totiž dôležitá aj tá hygienická.

💡 Vedeli ste že… Najľahšie si zdravotný matrac vyberiete, ak si naň ľahnete a vyskúšať ho. Ak sa na ňom budete cítiť pohodlne aj po dlhšej dobe, je to ten pravý matrac pre vás.

 

Aké druhy zdravotných matracov poznáme

Zdravý spánok bez bolestí je veľmi dôležitý pre každého z nás. Ovplyvňuje nielen naše fyzické zdravie, ale aj psychické. Preto by sme si mali klásť na matrac naozaj vysoké požiadavky. Nekvalitný, alebo nesprávne vybratý matrac môže dokonca negatívne vplývať na našu náladu a celkovo každý aspekt života. Naopak, kvalita a správny výber zabezpečia vášmu telu:

  • správnu polohu krku, uvoľnenie a regeneráciu svalov, šliach a medzirebrových platničiek, podporu funkcie krčnej tepny, zmiernenie bolestí hlavy
  • uvoľnenie kĺbu v kĺbovej jamke (pri ramenných a bedrovom kĺbe), odstránenie tlaku a podporu regenerácie chrupavkových častí kĺbov
  • udržanie bedrovej chrbtice v ideálnej polohe, regenerácia medzirebrových platničiek šliach a svalov, uvoľnenie napätia, pomoc od bolesti
  • regeneráciu a polohu kolien bez neprirodzenej rotácie
  • pomoc od opuchov nôh po celodennej námahe, správny matrac nevyvíja tlak a nohy môžu odpočívať

 

Rozmery zdravotných matracov

Rozmery matracov sú základom pohodlia. Dĺžka matraca by mala byť o cca 20 až 25 centimetrov väčšia ako vaša výška, aby bol váš spánok naozaj komfortný. Ideálna výška matraca by mala mať viac ako 15 cm. Ak je matrac nižší, vypovedá to o jej kvalite. Tiež je veľké riziko, že ho budete musieť čoskoro vymeniť kvôli preležaninám.

Štyri matrace rôznych veľkostí

Vybrať si môžete rôzne veľkosti matracov alebo si dať vyrobiť na mieru

 

Zdravotné matrace sú vyrábané vo všetkých možných rozmeroch, či už sa jedná o tie štandardné alebo atypické, vyrobené presne vám na mieru. Môžete teda zakúpiť matrace 90 × 200 cm, 100 × 200 cm, 140 × 200 cm, 160 × 200 cm alebo 180 × 200 cm. Väčšina výrobcov je dnes schopná vyrobiť aj atypické matrace.

 

Poznáme nasledovné typy zdravotných matracov

Ortopedické matrace

Zdravotné matrace na chrbticu sa vyrábajú zväčša z tvrdších a odolnejších pien, často sa však na spevnenie používa aj latexom ošetrené prírodné kokosové vlákno. Tieto matrace je možné uložiť na všetky typy podkladov ako sú pevné alebo lamelové rošty, ako aj na plnú dosku. Vysoko kvalitné ortopedické matrace sú vhodné najmä pre ľudí s problémami s chrbticou. Ortopedický matrac poskytne vašej chrbtici tu najkvalitnejšiu podporu a počas spánku ju udržuje v prirodzenej polohe.

Keďže ortopedické matrace patria medzi tie tvrdšie, dokážu sa prispôsobiť prirodzenému tvaru tela pri zabezpečení vynikajúcej ortopedickej podpory. Zabraňujú tak vzniku bolestí chrbta. Ak vám však tvrdé matrace nevyhovujú, vyberte si radšej stredne tuhé a mäkšie matrace. Na tvrdé matrace by si mali dať pozor predovšetkým starší ľudia, pretože by u nich mohli vytvárať nepríjemný bodový protitlak na citlivé kĺby. Materiál zdravotných matracov je priedušný, antialergický, antibakteriálny a hygienickosť použitého materiálu preto ocenia najmä alergici a astmatici.

Ortopedický zdravotný matrac Dormisan SIRIUS

Ortopedický matrac Dormisan SIRIUS

 

Ortopedický zdravotný matrac zabraňuje bolestiam chrbtice, ak nimi však už trpíte, pri výbere postupujte nasledovne:

  • ak vás bolí horná časť chrbtice, ako je krčná chrbtica a oblasť lopatiek, je vhodný tvrdší matrac v prípade, že spávate v polohe na chrbte
  • stredne tvrdý alebo zónovaný matrac, ak častejšie spávate na boku (pri problémoch s krčnou chrbticou je veľmi dobré investovať aj do kvalitného anatomického vankúša a preferovať spánok v polohe na boku)
  • pri bolestiach krížovej časti chrbtice investujte do stredne tvrdého alebo mäkšieho matraca, ktorý dostatočne bude kopírovať jej zakrivenie a primerane ju podoprie

Výhody ortopedických matracov:

  • nielen uľavia od bolesti, ale zabezpečia aj zdravý a neprerušovaný spánok
  • ortopedické matrace vaše telo netlačia
  • perfektne kopírujú tvary tela
  • poskytujú výnimočnú oporu
  • podporujú správne prekrvenie organizmu, vďaka ktorému dochádza k regenerácii zaťažených kĺbov a svalov
  • testované na správne rozloženie váhy tela

💡 Vedeli ste že... Výška ortopedického matraca by mala byť minimálne 12 cm, optimálne 16-20 cm. Pri ľuďoch s vyššou hmotnosťou môže byť minimálna výška aj vyššia, pretože v tomto prípade dochádza k väčšiemu ohybu lôžka.

Vybrať si môžete z nasledovnej ponuky:

 

Anatomické matrace

Pre vaše kĺby a svaly je veľmi dôležité správne rozloženie váhy tela. Nesprávne rozloženie totiž na ne vytvára tlak a telo si neoddýchne. Práve na toto sú stavané anatomické matrace, ktoré zohľadňujú anatómiu tela vrátane váhy jeho jednotlivých častí.

Anatomické matrace sa teda prispôsobujú krivkám tela. Táto vlastnosť je však rovnako dôležitá ako samotná tvrdosť matracu. Anatomické matrace preto obsahujú mäkšie materiály, ktoré poskytujú vysoký komfort, no zároveň sú dostatočne tvrdé na to, aby podopreli telo do anatomicky správnej polohy.

Matrac Dormeo Aloe Vera

Anatomický matrac Aloe Vera od Dormeo

💡 Matrace Dormeo: samostatný článok sme venovali populárnym matracom značky Dormeo. V článku nájdete aj porovnanie aktuálnych modelov, výhody použitých technológií a materiálov a zaujímavý rozhovor.

Každá časť nášho tela si vyžaduje inú tvrdosť matraca, najväčší tlak je v bedrovej oblasti a v oblasti ramien, najmenší potom u chodidiel a hlavy. Výrobcovia matracov to riešia tak, že ložnú plochu rozdelia do niekoľkých zón z rôzne tuhých pien. Najviac zaťažené oblasti sú najtuhšie (kríže, bedrá), ostatné sú mäkšie.

V ponuke na internete nájdete aj tieto matrace:

 

Antibakteriálne matrace

Tento typ matracov je vhodný predovšetkým pre alergikov a astmatikov. Matrace sú vyrábané z materiálov, ktoré sú dobre odvetrávané a tak nepodporujú výskyt roztočov a baktérií. Medzi tieto materiály radíme latex, Aloe vera alebo kokosové vlákna. Antibakteriálne matrace bývajú doplnené o kvalitné snímateľné prateľné poťahy, ktoré zlepšujú hygienu matracov. Svojou štruktúrou zabraňujú prenikaniu šupiniek kože do matraca. Práve tieto šupinky kože sú potravou pre roztoče.

Antibakteriálny zdravotný matrac Benab Antibacterial

Antibakteriálny matrac Benab Antibacterial

 

Antialergický prateľný poťah, napríklad aj Aloe Vera, ktorý si môžete zvoliť podľa preferencií, naviac zlepšuje hygienu matraca. Preto sú antibakteriálne matrace s protiroztočovou úpravou vhodné pre alergikov a astmatikov. Roztoče a baktérie pomáha likvidovať použité striebro v poťahu.

Do tejto kategórie patria napríklad:

 

Antidekubitné matrace

Antidekubitné matrace sú vhodné aj pre dlhodobo ležiacich, pripútaných na lôžko alebo pacientov v nemocniciach. Dekubity sú vlastne preležaniny, s ktorými sa stretávajú práve zdravotne znevýhodnení ľudia. Vznikajú vplyvom dlhšie trvajúceho tlaku, pričom predilekčné miesta sú oblasti s tenkou vrstvou tuku alebo svalov, kde kosť tlačí na podložku. Najčastejšie sa dekubity objavujú na krížoch, lakťoch, ramenách, pätách či bedrových kĺboch. A práve tieto matrace svojím zložením a ortopedickými vlastnosťami uľahčujú pacientom dlhodobý pobyt na lôžku, umožňujú dokonalé kopírovanie kriviek tela, poskytujú oporu svalom a chrbtici a zabraňujú aj vzniku preležanín.

Antidekubitné matrace sa odporúčajú rekonvalescentom po úraze, dlhodobo chorým ľuďom pripútaným na lôžko, imobilným starým ľuďom či ležiacim pacientom, ktorí majú ortopedické problémy. Tieto matrace sa nepoužívajú len v nemocniciach, starobincoch či hospicoch, ale aj v bežných domácnostiach.

Penový antidekubitný matrac MPO ANTIDEKUBIT HR

Antidekubitný matrac MPO ANTIDEKUBIT HR

 

Výhody antidekubitných matracov:

  • Pôsobia preventívne proti vzniku preležanín.
  • Pomáhajú pri liečbe dekubitov.
  • Mnohé disponujú masážnym efektom.
  • Aktívne podporujú krvný obeh u ležiacich pacientov.
  • Mnohé sú vhodné pre klasické aj polohovacie postele.

Ideálny zdravotný antidekubitný matrac dosahuje hodnoty tlaku na rizikových miestach pod hodnotu 32 mm Hg – 4,27 kPa. To je totiž tlak, pri ktorom dochádza vplyvom nedostatočného prekrvenia niektorých oblastí kože k uzavretiu drobných kapilár a následnému vzniku dekubitov.

Vo všeobecnosti sa matrace proti preležaninám rozdeľujú na dve skupiny, a to na aktívne a pasívne:

➡️ Aktívne – sú zložené z niekoľkých vzduchových komôr, ktoré zabezpečujú, aby tlak nepôsobil výhradne na jedno miesto na tele. Tým zabraňujú vzniku dekubitov a pomáhajú aj pri ich liečbe. Množstvo vzduchu v jednotlivých komorách sa dá meniť špeciálnym kompresorom, v dôsledku čoho je tlak na telo ležiaceho človeka premenlivý. Je umiestnený pri posteli a striedavo vháňa vzduch do rôznych výstupov.

Každých 20 až 30 minút je polovica „bublín“ na matraci nafúknutých, pokým druhá polovica je vyfúknutých. Na žiadne miesto na tela pacienta tak nie je vyvíjaný tak dlhšie ako pol hodinu. To je dostatočne krátko na to, aby sa predišlo vzniku nebezpečných preležanín. Dokonca existujú matrace, u ktorých je možné nastaviť čas, po akom dôjde k výmene komôr.

Takto vyzerá antidekubitný matrac s kompresorom:

Antidekubitní matrace - Distrimed s.r.o.

 

➡️ Pasívne – patria sem pasívne penové matrace z kvalitnej peny typu ANTIDEKUBIT HR alebo z tvrdších penových materiálov so špeciálnou úpravou. Antidekubitný penový matrac sa vyznačuje tým, že má po celej ploche vytvorené pozdĺžne i priečne zárezy. Vďaka nim sa tlak tela na podložku rovnomerne rozloží a zabraňuje sa tomu, aby sa sústredil na jedno miesto. Niektoré druhy matracov sú obojstranné, pričom každá strana matraca má inú tvrdosť. Dôležitá je aj povrchová úprava matraca, vďaka čomu sa zmierňuje tlak vyvíjaný na pokožku.

5 štádií preležanín:

  1. stupeň – ostro ohraničené sčervenanie kože. Takýto dekubit je stále reverzibilný – teda kožu je možné dostať do pôvodného stavu.
  2. stupeň – začervenanie pokožky sa mení na jej poškodenie. Začínajú byť viditeľné na koži pľuzgieriky. Poškodenie pokožky však nezasahuje do nižších vrstiev kože.
  3. stupeň – v tejto fáze vzniká nekrotický vred, ktorý prestupuje všetkými vrstvami pokožky
  4. stupeň – tu už nekrotický vred zasahuje svaly a šľachy
  5. stupeň – nekróza postupuje ku svalom, dochádza k deštrukcii svalu, nekróza sa dostáva až na kosť

Kľúčová je prevencia

Dekubity, hlavne v tých ťažších fázach, môžu byť život ohrozujúce. Preto je veľmi dôležitá prevencia. Do pôvodného stavu je možné pokožku pacienta dostať len v takom prípade, keď dekubity spozorujete včas. Na to sa však nemôžete spoliehať, hlavne pri dlhodobo ležiacich pacientoch. Tu stavte na prevecniu, pri ktorej je hlavným prvkom správne polohovanie. To znamená, že pacienta, u ktorého hrozia dekubity, je potrebné pravidelne obracať.

Všeobecne sa odporúča obracať každé dve hodiny s tým, že najprv sa otočí z polohy na chrbte do polohy na bok, následne opäť na chrbát a potom na druhý bok a zase naspať na chrbát. Takto sa to opakuje. Celému procesu, resp. prevencii veľkým dielom napomáha práve kvalitný antidekubitný matrac.

K dispozícii sú na predaj aj tieto matrace:

💡 TIP: Vyberte nový matrac pre deti alebo vymeňte ten váš za nový. Ako vybrať matrac sa dozviete v našom článku.

 

Aký rošt k zdravotným matracom

Pri výbere matraca nezabudnite tiež na kvalitný lamelový rošt, ktorý zaistí matrac dostatočnú oporu. Lamelové rošty zvyšujú ortopedické vlastnosti matracov a plnia dôležitú odvetrávaciu funkciu. Umožňujú matracu dýchať, čím je v posteli udržaná príjemná klíma a zabraňuje sa tvorbe plesní a rozmnožovaniu baktérií.

Polohovateľný rošt pod matrace

Pre seniorov je najideálnejší polohovateľný rošt

💡 TIP: viac o tejto téme sa dočítate v článku Ktoré sú vhodné matrace pre seniorov.

Antidekubitné matrace je väčšinou možné uložiť na polohovateľné, ako aj na klasické rošty. To, na aký rošt je vhodné matrac položiť, by mal uvádzať priamo výrobca daného matraca. Prevažnú väčšinu dlhodobo ležiacich pacientov je však nevyhnutné pravidelne polohovať, preto je najideálnejší polohovateľný rošt. Vybrať si potom môžeme z takých roštov, pri ktorých sa dá polohovať len hlava alebo nohy, prípadne také, ktoré sa dajú polohovať na viacerých miestach. Polohovacie rošty majú aj tú výhodu, že uľahčujú starostlivosť o ležiaceho pacienta (kŕmenie, umývanie alebo ošetrovanie).

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4/5 - (3 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšem články, ktoré sú zaujímavé a majú pridanú hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, ktoré využijú mnohí z vás v každodennom živote. Pravidelne testujem rozličné užitočné produkty. Verím, že aj moje články vám pomôžu nájsť odpoveď na rôzne, doteraz nevyriešené otázky.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.