Hore

Deštruktívne a nedeštrutívne spracovanie JPG

Pokračujeme v našej fotoškole fotografovania do formátu JPG. Dnes to bude skôr zamyslenie nad postprocesingom.

V mojom fotostĺpčeku som vytiahol fotografie zo začiatkov môjho fotenia s DSLR. V roku 2004 sa štandardne fotilo do JPG, až po niekoľkých rokoch fotografi začali preferovať RAW. Súviselo to nielen so vzdelaním, ale museli sa pre spracovanie RAW vyvinúť aj programy. Napriek veľkým výhodám RAW sú fotografi, ktorí preferujú JPG. Buď im príde spracovanie RAW obtiažné, zrdžuje ich, alebo sú veľmi spokojní s výstupom svojho fotoaparátu. Či siahnete do archívu, alebo fotografujete teraz, máte dve možnosti, ako s JPG fotografiami pracovať.

Čo je JPG?

Prv ako sa pustíme do spracovania, pripomeňme si, čo to vôbec JPG je. JPG je bitmapový súborový formát. Laicky povedané, je to digitálna fotografia alebo obrázok, ktorá sa skladá z obrazových bodov (pixelov), kde každý má svoje farebné hodnoty. JPG je komprimovaný formát. Kompresia má za úlohu zmenšiť veľkosť súboru. U JPG je kompresia vždy stratová, to znamená, že nie každý bod je popísaný presne. Používa sa fraktalový algoritmus, ktorý je účinný, ale spôsobuje tzv. JPG artefakty, ktorými sú posterizácia, mozaikovanie, či zvýraznenie zaostrených hrán. Naviac je JPG len 8-bitový formát s obmedzenou paletou farieb (približne 16 000 000 odtieňov). JPG fotografia vzniká priamo vo fotoaparáte, ktorý spracováva dáta zo snímača a aplikuje na ne nastavenia spracovania obrazu. Výhodou JPG je prakticky absolútna podpora všetkých fotoeditorov.

Pri viacnásobných, alebo radikálnejších úpravách sa u JPG fotografií zvýrazňujú artefakty spôsobené kompresiou a menšou bitovou hĺbkou. Na detaile oblohy vidno artefakt mozaikovania, spôsobený fraktálovou kompresiou. Ak pre úpravu JPG použijete RAW konvertor, je riziko vzniku alebo zvýraznenia artefaktov menšie. Máte aj možnosť vrátiť sa k tým úpravám, ktoré ich spôsobujú a zmenšiť ich alebo zrušiť.

Pripomeňme ešte krátko, čo je RAW. RAW sú dáta zo snímača, nie je to bitmapová fotografia. Fotografiu z RAW získame tzv. vyvolaním v RAW konvertore. Výhodou RAW je, že obsahuje maximálne množstvo informácií. Pri vyvolávaní pracujeme s väčšou farebnou hĺbkou a fotografiu môžeme vyvolať do kvalitnejších formátov (TIFF, PSD). Samotný RAW zostáva vždy nezmenený, nemôžete ho upraviť. Ak fotíte do RAW, máte vždy k dispozícii originálne dáta zo snímača, meniť môžete len parametre vyvolávania a exportu. RAW samozrejme zaberá viac miesta ako JPG a vyžaduje od užívateľa, aby s ním vedel pracovať. Pre pokročilejší postprocesing je však oveľa vhodnejší ako JPG.

To, že JPG je vlastne hotová fotografia priamo z fotoaparátu neznamená, že by sme s ňou ďalej nepracovali v počítači.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované