V rozhovore sa tiež dozviete:

  • ako vidia vývoj situácie zdravotníci
  • čo zdravotníkom najviac chýba
  • ako vie iniciatíva kúpiť rúška aj rukavice za normálne cenu
  • čo je podľa Lucie Paškovej na dnešnej kríze aj pozitívne

Čo bolo impulzom vznik iniciatívy? Inšpirovalo vás aj Vaše podnikanie v oblasti dentálnej hygieny?

Pracujeme so zdravotníkmi a preto som mala od nich informáciu, že je obrovský nedostatok ochranných pomôcok. Ak chceli riadne vykonávať to množstvo práce, ktoré majú, nezostával im čas zaoberať sa ešte aj tým. Navyše sa pomôcky nedali ani nikde zohnať. To bolo vo štvrtok pred dvomi týždňami.

Zároveň sme si uvedomovali, že príde k výmene vlády, v dôsledku čoho nastane v riešení situácie nejaký časový prestoj. Dali sme sa dokopy partia ľudí, ktorí vnímali, že treba ľuďom v prvej línii okamžite pomôcť.

Boli to Šimon Šicko [EY Podnikateľ roka 2018 – pozn. TRENDU], Lukáš Fila z Denník N, známa fundraiserka Zuzka Suchová či fejsbúkový profil demotivácia. Človek, ktorý stojí za profilom zverejnil výzvu, aby sa mu ozývali ľudia, čo im chýba. O chvíľu mal plnú stránku. On prinášal prvé podnety, kam adresovať pomoc.

Improvizovaný rozbeh

Takže to bol spontánny začiatok...

Takmer okamžite po uverejnení výzvy sme mali stovku dopytov. Štruktúru fungovania sme vytvárali za pochodu. Začali sme budovať telefonický tím, ktorý overuje každý dopyt. Väčšinou sú to chirurgické rúška, respirátory, ochranné obleky, rukavice, dezinfekcie. Ozývali sa nám naozaj ľudia prvého kontaktu s chorými. Infektológovia, záchranári, ambulancie.

Potom to začalo to naberať veľké obrátky. Na začiatku sme vôbec nemali predstavu, koľko toho bude. Momentálne je to cez tisíc dopytov.

Ako ste na začiatku riešili peniaze na pomôcky?

V úplnom úvode Šimon Šicko vedel, že VÚB banka chce kúpiť prístroje Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Že na to dajú 40-tisíc eur, ale to nestačilo na plný počet, ktorý potrebovali. Tak sme začali fundraisovať peniaze na zvyšok. A zároveň zbierať nové požiadavky od zdravotníkov.

Celé sme to dohodli vo štvrtok, v piatok popoludní sme spustili web. Počas víkendu, keďže sa nepripisujú peniaze z iných bánk, sme nevedeli, koľko je na transparentnom účte, ktorý poskytla Zuzka Suchová, peňazí. Takže až do pondelka popoludnia sme ani nevedeli, či budeme mať peniaze na prístroje.

Aktuálne ste vyzbierali vyše 700-tisíc eur. Kto sú zväčša darcovia?

Niekoľko väčších firiem ako spomínaná banka či ČSOB a ďalšie dali desiatky tisíc eur. A potom je tam veľmi veľa individuálnych darcov s menšími sumami. Ale každá je pre nás dôležitá rovnako, lebo to znamená, že môžeme nakúpiť viac ochranných pomôcok.

Na začiatku sme dali nejaké peniaze aj my. Ja desaťtisíc

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa