Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.03.2020 05:10

V Prievidzi vznikol prvý "rúškomat"


Snímka zdroj: (tasr).


Obyvatelia Prievidze si môžu rúška na zamedzenie šíreniu nákazy novým koronavírusom po novom zakúpiť i v automate.


"Rúškomat" v mestskej časti Necpaly pri mäsiarstve vznikol z iniciatívy miestneho podnikateľa a dobrovoľníčok, okrem ochranných pomôcok si v ňom bude možné zakúpiť i dezinfekciu. Automat sprístupnili cez víkend a už ho museli niekoľkokrát dopĺňať.       

Miestne dobrovoľníčky pred časom prišli s iniciatívou Uši rúško susedovi, s nápadom zriadiť "rúškomat" prišla jedna z nich, Viera Ďurčeková. „Považujem to za veľmi šťastné riešenie, pretože ľudia majú možnosť si zakúpiť rúško nonstop. Automat dopĺňame, je dva dni v prevádzke a záujem je veľký. Snažíme sa ho dopĺňať čo najskôr, aby sme pokryli potrebu,” povedala ďalšia z dobrovoľníčok Kvetoslava Ďurčová.       

Rúška šijú podľa nej dobrovoľníčky, či už z vlastných alebo získaných materiálov. „Aj výťažok z predaja pôjde im,” doplnila.

Veľký záujem o rúška potvrdil i syn miestneho podnikateľa Juraj Borko. „V nedeľu (29. 3.) sme dopĺňali automat dvakrát, raz dopoludnia, raz poobede, v počte približne 100 kusov a do hodiny sa tieto rúška vypredali,” priblížil.       

Dobrovoľníci sa podľa Borka snažia zatiaľ zvýšiť kapacity rúšok, do automatu ich dopĺňajú denne približne 100. „Objednali sme i dezinfekčné gély, ktoré by mali prísť počas týždňa. Taktiež ponúkame alpu a snažíme sa hľadať niečo nové, o čo je dopyt v tejto situácii,” dodal.       

Dobrovoľníci chcú v Prievidzi zriadiť i ďalšie automaty na rúška, zároveň by podľa svojich slov boli radi, keby sa ich nápadom inšpirovali i ďalší. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška sú od stredy povinnosťou, v nedeľu budú predajne zatvorené
Na verejnosti je zakázané pohybovať sa bez prekrytia nosa a úst. Pozastavuje sa činnosť zariadení sociálnych služieb s ambulantnou formou a denných stacionárov. Predajne budú v nedeľu zatvorené, nariadený majú sanitárny deň.
viac
09.11.2023
Mesto Prievidza predáva objekt ZŠ na Ulici P. J. Šafárika za 3,9 milióna eur
Vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže (OVS) odobrili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní minulý týždeň. Cenu za viacero pavilónov a pozemkov stanovila samospráva v zmysle znaleckého posudku na minimálne 3,9 milióna eur.
viac
23.01.2024
Fašiangy v Prievidzi
Fašiangy! Presne tak sa nazýva obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. Ich koniec symbolizovalo pochovávanie basy a nástup pôstu, počas ktorého boli zábavy pri muzike zakázané. Tradície Fašiangov oslávi tradične aj mesto Prievidza.
viac
05.03.2024
Mesto vyhlásilo opakovanú OVS na predaj budovy ZŠ P. J. Šafárika
Mestu Prievidza sa na prvý raz nepodarilo predať objekt bývalej Základnej školy (ZŠ) na Ulici P. J. Šafárika. Radnica preto vyhlásila opakovanú obchodnú verejnú súťaž (OVS), kúpnu cenu znížila o 20 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %