Bielostok - malebné poľské mesto s vlastnou verziou Versailles

2020-03-30 12:00:00 |   |    | 

Mesto Bielostok sa nachádza v blízkosti hraníc s Bieloruskom. Zo Slovenska sa tam najjednoduchšie dostanete tak, že priletíte do Varšavy a odtiaľ sú to už len dve hodiny cesty do tejto krásnej destinácie. Výbornou možnosťou je tiež prejsť autom cez jednotlivé zaujímavé poľské mestá, v ktorých si urobíte zastávku. Z Popradu do Bielostoku je to osem hodín jazdy a po ceste máte napríklad Krakov, ale aj Varšavu.



 

Branicki palác

V 18. storočí žil v Bielostoku jeden z najbohatších Poliakov tej éry. Jan Klemens Branicki miloval architektúru a umenie, preto veľa peňazí investoval aj do zveľaďovania viacerých budov v celom regióne. Jeho pýchou sa stal palác Branicki, v ktorom žil s celou rodinou. Ten nechal postaviť podľa vzoru francúzskeho Versailles, ktoré tak veľmi miloval. Inšpiroval sa nielen pri stavaní samotného zámku, ale aj pri úprave záhrad. Na rozdiel od iných budov, ktoré nechal v meste postaviť počas svojho života, sa palác podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. V súčasnosti patria medzi najkrajšie priestory čínska miestnosť, sála na organizovanie plesov a kaplnka. Záhrada je zase plná nádherných záhonov, fontán a sôch.

 

Katedrála nanebovzatia Panny Márie

Hlavným kostolom v centre Bielostoku je Katedrála Nanebovzatia Panny Márie. Ešte pred vstupom si ju dobre obzrite zvonka - uvidíte, ako sa hlavná budova skladá z dvoch častí. Starší kostol pochádzal zo 17. storočia a bol výrazne menší. Keď do mesta prišla rodina Branicki, rozhodli sa zveľadiť aj miestny svätostánok. K pôvodnej stavbe pristavali oveľa väčšiu novú časť, kam sa aj v súčasnosti vojde viac ako 10.000 veriacich. Interiér má nádherné zdobenie a nachádza sa v ňom aj hrobka tejto významnej rodiny, ktorá investovala do rozvoja regiónu mnoho peňazí.

 

Historické centrum

Z kostola už plynulo prejdete až do centra. Tam sa nachádza viacero stavieb v štýle neogotiky. Veľkú časť z nich museli po vojne zrekonštruovať, ale urobili tak podľa historických záznamov a čo najvernejšie pôvodnej podobe tejto štvrte. Sledujte najmä fasády domov, ktoré majú nádherné zdobenie s rôznymi prírodnými motívmi. Ďalej zájdite na hlavné námestie Rynek Kościuszki, kde sa v minulosti konali veľké regionálne trhy. Dnes slúži ako centrum kultúry, kde organizujú rôzne podujatia a adventné stretnutia. Okrem toho sa tam nachádza viacero reštaurácií a kaviarní, ale aj známe mestské múzeum.

 

Skanzen Podlaskie

Od roku 1982 sú všetky vzácne architektonické pamiatky z tohto regiónu združené v skanzene Podlaskie. Pozrieť si v ňom môžete najmä typické drevené stavby, ktoré nepochádzajú iba z Poľska, ale aj z blízkeho Bieloruska a ponúkajú tak pohľad hneď na dve zaujímavé vzájomne prepojené kultúry. Medzi najkrajšie stavby patrí starý pôvodný veterný mlyn, dom, v ktorom žili drevorubači a taktiež starobylá vyhňa. Väčšina týchto priestorov je prístupná pre návštevníkov. Môžu sa tam pozrieť priamo do obydlí, v akých žili ľudia v minulosti a taktiež uvidíte ukážky pôvodných remeselníckych prác.

 

Park Planty

Bielostok je považovaný za jedno z najzelenších miest v Poľsku. Podľa prieskumov tam majú vynikajúce ovzdušie, za čo môžu vďačiť najmä veľkému parku Planty, ktorý sa nachádza v blízkosti centra. Ten sa rozprestiera na ploche 35 akrov a je veľmi obľúbeným miestom pre oddych. Nádherné záhony sa striedajú s detskými ihriskami a relaxačnými zónami pri fontánach, v ktorých okolí sú rozložené viaceré lavičky na posedenie. Jedna z nich je počas noci osvetlená a pokladajú ju za najromantickejšie miesto v parku. Taktiež tam môžete obdivovať prácu viacerých miestnych sochárov.

 

Pamätník veľkej synagógy

V období 2. svetovej vojny postihla Bielostok obrovská tragédia. V piatok 27. júna 1941 vstúpili do mesta nacisti, ktorí nahnali Židov do miestnej synagógy a tú spolu s nimi podpálili. V ten deň zabili dokopy až tritisíc ľudí tohto vierovyznania, kvôli čomu ho v Bielostoku nazývajú Čierny piatok a každoročne organizujú pietnu spomienku na tieto obete. Na ulici Suraska tiež vytvorili pamätník s päťcípou hviezdou, na ktorú položili pozostatok kovovej konštrukcie z pôvodnej synagógy. Neďaleko je aj pamätná tabuľa so židovským svietnikom, kde tiež spomínajú na túto hroznú udalosť.

 

Bábkové divadlo

V roku 1953 otvorili v Bielostoku prvé stále bábkové divadlo v Poľsku. Odvtedy tam permanentne usporadúvajú predstavenia nielen pre deti, ale aj pre dospelých divákov. V Európe sa považuje za jedno z najcennejších bábkových divadiel, ktoré vychovalo znamenitých hercov, čo našli uplatnenie aj v iných krajinách. Žiaden turista by si preto nemal nechať ujsť možnosť pozrieť si aspoň jedno ich unikátne predstavenie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa