Zdravotníci aj epidemiológovia predpovedali súčasnú pandémiu dávno a opakovane. Nie nadarmo používajú v prípade týchto apokalyptických predpovedí už ošarpanú a rokmi overenú vetu: „Nie je otázkou, či bude nasledovať ďalšia pandémia, otázkou je kedy.“

Napriek znalosti bezprostredného nebezpečenstva to vždy vyzerá tak, že nová choroba všetkých zaskočí. Príčin je veľa a univerzálne riešenie nebudeme mať zrejme tak skoro k dispozícii. Kým s niektorými baktériami sa vieme popasovať antibiotikami, na vírusy sme stále prikrátki.

Odborník vo fachu epidémií Dennis Carroll, ktorý pracoval pre americké Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) aj vládnu agentúru USA pre medzinárodný rozvoj zameranú na zahraničnú civilnú pomoc (USAID), súčasnú pandémiu predpovedal už pred dvomi rokmi. Kolegovia ho v tomto smere označujú za vizionára. V spomínanom období dokonca správne odhadol, že nové ochorenie vzíde z Číny.

Namiesto mudrovania z bezpečia domova cestoval po celom svete a vďaka vládnemu programu PREDICT [voľný preklad predvídaj − pozn. TRENDU] pomáhal miestnym aj národným úradom a odborníkom, aby sa pripravili „na tú ďalšiu chorobu“.

V roku 2019 však administratíva Donalda Trumpa, podobne ako v prípade viacerých vládnych programov, financovanie neobnovila. D. Carroll preto odišiel do súkromného sektora, kde v práci pokračuje, no s menším dosahom. V rozhovoroch s kolegami opisuje, kde sú hlavné problémy súčasnosti, čo čakať ďalej a kde môžu byť najväčšie výzvy.

Pohár preteká

Na začiatku je dôvod jednoduchý: je nás viac a tlačíme sa do miest. Regióny a vidiecky život idú do úzadia, práca aj život sa sústreďujú vo veľkých mestách a metropolách, ktoré rastú ako huby po daždi.

Kým v roku 1990 bolo na svete odhadom desať miest, ktoré mali viac ako desať miliónov obyvateľov, už v roku 2014 toto číslo vzrástlo na 28 lokalít. Ani nie o dvadsať rokov bude na svete žiť okolo deväť miliárd ľudí a číslo už teraz rastie závratne oproti roku 1990 [vtedy nás boli asi 5,2 miliardy − pozn. TRENDU].

Ani mestá sa nedajú stavať do nekonečnej výšky. Centrum, širšie centrum a biznisové štvrte sa natlačia na malý priestor, do ktorého dochádzajú ľudia z aglomerácií. Tie zase čoraz viac zasahujú do ekosystémov, kde obyvatelia prichádzajú do kontaktu s novými patogénmi.

Príliš veľa cestujeme. Každý rok sa lámu nové rekordy, cesta alebo let z krajiny do krajiny, ale aj z mesta do mesta je čoraz lacnejšou a rýchlejšou záležitosťou.

Dobrým príkladom je šírenie choroby SARS v roku 2003. Odborníci sa domnievajú, že super roznášačom bol doktor Liu Jianlun, prvé symptómy mal po ceste z Chuang-Singu v Číne a po prílete za rodinou do Hongkongu. Nakazil rodinu aj ľudí v hoteli, zomrel v nemocnici. Pri dodatočnom pátraní sa zistilo, že za štyri mesiace sa len prostredníctvom jeho osoby nakazilo v Hongkongu nakazilo približne štyritisíc ľudí a 550 aj zomrelo.

Liek na všetko

Demografia sa narýchlo vyriešiť nedá. Aké sú teda ďalšie možnosti? Vyliečiť chrípku je v súčasnosti prakticky nemožné. Liek neexistuje. Je iba

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa