Najdôležitejšie správy

Situáciu sme sledovali online

21:00 Počet oficiálne potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie prekročil v pondelok celosvetovo 35-tisíc. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP.

20:21 V dôsledku šírenia nového koronavírusu sa nezamestnanosť v Rakúsku zvýšila na rekordnú hodnotu. Podľa organizácie pre trh práce Arbeitsmarktservice (AMS) od 15. do 29. marca pribudlo 179-tisíc nezamestnaných.

20:18 Francúzsko v pondelok zaznamenalo ďalších 418 úmrtí v dôsledku koronavírusu. Celkový počet mŕtvych stúpol na 3024.

20:06 Mnohé veľké rakúske banky sa mienia tento rok vzdať infláciou podmieneného zvyšovania poplatkov za vedenie účtov. Bank Austria v pondelok oznámila, že tento rok zruší akékoľvek zvýšenie týchto poplatkov.

19:38 Aj tretí test na nový koronavírus, ktorému sa podrobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, bol negatívny. Informoval o tom v pondelok v Berlíne jej hovorca Steffen Seibert.

19:30 Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump v pondelok diskutovali o prípadnej užšej spolupráci v boji proti koronavírusu. Obaja lídri sa zároveň dohodli na „konzultáciách“ o cenách ropy na svetových trhoch.

18:37 Nemecká vláda neplánuje zmierniť prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine, ktoré zaviedla pred týždňom. „Potrebujem, aby ostali všetky opatrenia zachované v plnom rozsahu,“ uviedol v pondelok v Berlíne hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert.

17:50 Situácia spôsobená novým koronavírusom si vyžiadala aj nové spôsoby predaja. Na to zareagovala spoločnosť Škoda Auto Slovensko a v pondelok spustila virtuálnu predajňu. „Reagujeme tak na bezpečnostné a karanténne opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a prinášame zákazníkom možnosť kúpiť si vozidlo priamo z pohodlia domova. Na našej internetovej stránke si môžu kúpiť auto alebo si objednať servisné služby,“ hovorí konateľ spoločnosti Marek Růžička.

17:20 Spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) v pondelok uviedla, že uzavrela s americkou vládou kontrakt v hodnote 1 miliardy USD (906,3 milióna eur), aby vytvorila dostatočné produkčné kapacity na výrobu 1 miliardy dávok vakcíny, ktorú testuje na boj s novým koronavírusom. J&J vybrala potenciálnu vakcínu, ktorú začne testovať na ľuďoch do septembra, pričom cieľom je, aby ju mala pripravenú na núdzové použitie začiatkom budúceho roka.

16:40 Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne je momentálne hospitalizovaných päť pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, ďalší dvaja pacienti čakajú na výsledky testov.  Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, hospitalizovaní pacienti s potvrdeným ochorením sú v stabilizovanom stave. Osem pacientov s potvrdeným ochorením už prepustili do domácej karantény a 14 potvrdených prípadov ponechali v domácej karanténe – ich zdravotný stav si nevyžadoval hospitalizáciu. 

16:38 Maďarský parlament schválil v pondelok hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP zákon o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva.

16:36 Štátny pedagogický ústav vypracoval odporúčanie pre učiteľov, ako postupovať pri vyučovaní žiakov detí online. Odporúča postupovať podľa štátneho vzdelávacieho programu – vzdelávacieho štandardu vyučovacieho predmetu pre príslušný ročník a pri plnení výkonových a obsahových štandardov sa zamerať prioritne na základné učivo.

16:31 Šírenie ochorenia však bude závisieť aj od toho, ako sa budú ľudia správať a aké opatrenia ešte prijme vláda, podotkol šéf rezortu. „Pre nás je dôležité, aby sme dokázali pripraviť zdravotný systém a podľa kondície našich zdravotníckych zariadení manažovali celú krajinu v prípade epidémie,“ povedal M. Krajčí.

16:28 Predikčný model šírenia nového koronavírusu na Slovensku každodenne aktualizujú, hovorí M. Krajčí. „Nahrávame doňho nové údaje a takisto ak vláda prijme nejaké opatrenia, tak aj tie menia tú krivku,“ uviedol. Minister dodal, že na model sa netreba pozerať tak, že to je „zákon“ a tak to naozaj bude. „Všetky údaje, ktoré tam vidíme, tak si dávame 40-percentnú zábezpeku, aby tie opatrenia, ktoré prijmeme, neboli dizajnované na tie počty, ale mali sme aj garanciu, že to nevyjde presne,“ uvádza M. Krajčí.

16:22 Vrchol pandémie nového koronavírusu sa na Slovensku očakáva o 110 dní. Pľúcnu ventiláciu vtedy bude potrebovať približne 1000 ľudí a okolo 7000 ľudí bude hospitalizovaných so závažnejšími príznakmi ochorenia COVID-19. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že takýto vývoj sa očakáva vtedy, ak budú platiť súčasné opatrenia na zníženie šírenia nákazy.

16:21 Ministerstvo financií uviedlo, že intenzívne pracuje aj na ďalších opatreniach, ktoré budú súčasťou tzv. lex korona, ktorý by mal byť v najbližšom období predložený na rokovanie vlády a následne do parlamentu.

15:24 V Českej republike sa nákaza koronavírusom potvrdila u 2 878 ľudí.

Európska komisia v pondelok oznámila, že v rámci globálnej reakcie na prepuknutie koronavírusu poskytne Európska únia 38 miliónov eur na okamžitú podporu pre krajiny západného Balkánu, určenú na riešenie zdravotných núdzových situácií spôsobených nákazou COVID-19, a prerozdelí 374 miliónov eur na pomoc sociálno-ekonomickému oživeniu tohto regiónu. EÚ na rovnaký účel poskytne šiestim krajinám Východného partnerstva pomoc vo výške 140 miliónov eur a 700 miliónov eur na zmiernenie vplyvov tejto krízy.

15:07 Krajiny Európskej únie (EÚ) dávajú k dispozícii 37 miliárd eur z peňazí určených na kohéziu pre zdravotné systémy a malé a stredné firmy. Európska rada v pondelok schválila takzvanú Investičnú iniciatívu v reakcii na nový koronavírus (Corona Response Investment Initiative, CRII), vyplýva z oficiálneho vyhlásenia.  

15:03 Samosprávy v Číne po uvoľnení opatrení súvisiacich s novým koronavírusom začali rozdávať obyvateľom bezplatné digitálne kupóny s cieľom stimulovať ochromenú domácu spotrebu. Kupóny môžu záujemcovia využiť prostredníctvom mobilných platforiem, ako sú Alipay či WeChat Pay. Mesto Ťia-sing v provincii Če-ťiang informovalo, že na digitálne spotrebné kupóny vyčlení 200 miliónov jüanov (25,5 milióna eur).  

14:55 Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie dosiahol v pondelok v Európe 25-tisíc. Európa je v súčasnosti globálne kontinentom s najvyšším počtom infikovaných. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta, v Taliansku a Španielsku, zaznamenali 10 779 a 7 340 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. V týchto krajinách dosiahol počet úmrtí viac ako tri štvrtiny zo všetkých úmrtí v rámci Európy.

Máme vyše 330 prípadov. Zverejnili odhad, kedy príde vrchol nákazy

Zdroj: TASR / AP

14:53 Od 25. marca až do odvolania sa zakazuje vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez použitia rúška, šálu, šatky, prípadne inej ochrany tváre. Napriek tomu to niektorí Banskobystričania porušujú. Konštatovala to v pondelok hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

14:07 Počet ľudí, ktorí vo Švajčiarsku podľahli ochoreniu COVID-19, sa v pondelok zvýšil na 295, keď oproti predošlému dňu pribudlo 38 úmrtí. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol o 1 201 z nedeľňajších 14 336 na 15 475.

13:39 Súčasná situácia s pandémiou nového koronavírusu ovplyvnila fungovanie ambulancií špecialistov a zubných lekárov. Poskytujú najmä akútnu zdravotnú starostlivosť, niektoré zatvorili, iné rušia napríklad kontroly pacientov.

13:38 Obmedzenia pohybu, zavedené z dôvodu pandémie koronavírusu sa v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, sa predlžujú do 19. apríla. Pôvodne mali platiť do 3. apríla.

13:08 V obchodoch Tesca začína v týchto týždňoch pracovať viac ako 850 nových dočasných kolegov, ktorí zabezpečujú potraviny pre zákazníkov vo všetkých regiónoch Slovenska. Reťazec vytvoril flexibilné pracovné miesta na dobu určitú. Uspokojí tak zvýšený dopyt zákazníkov po potravinách v obchodoch a pri online nakupovaní.

13:01 Nemocnice v hlavnom meste Švédska Štokholm čelia veľkému nárastu nakazených novým koronavírusom. Hoci sa tlak na jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach zvýšil, úrady tvrdia, že zdravotný systém to zatiaľ zvláda.

12:36 Irán oznámil v pondelok ďalších 117 úmrtí na nový druh koronavírusu, čím sa ich doterajší počet zvýšil na 2 757. Pribudlo aj 3 186 nakazených, celkovo ich tak evidujú už 41 495.

12:35 Od 1. apríla sa upravia úradné hodiny v klientskych centrách, oddeleniach dokladov a na dopravných inšpektorátoch. Upravené hodiny bude mať streda, keď budú pracoviská Ministerstva vnútra SR klientom k dispozícii od 13.00 do 16.00.

12:24 V nedeľu pribudlo 22 potvrdených prípadov koronavírusu, celkovo otestovali 401 ľudí. Údaje o súkromných testoch opäť nie sú. Celkovo máme 336 odhalených nakazených, negatívnych výsledkov bolo 7 196.

12:08 Belgicko v pondelok potvrdilo už takmer 12-tisíc nakazených novým druhom koronavírusu a viac ako 500 úmrtí.

12:05 Rakúsko zavedie od stredy povinnosť nosiť rúška v obchodoch. V súčasnosti ich v krajine takmer nikto nenosí. Niektoré obchody síce nainštalovali pri pokladniach plexisklá, ale ani predavačky rúška nenosia. Rakúsko doteraz eviduje 9 125 nakazených, 108 ľudí zomrelo a 636 sa vyliečilo.

11:54 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol v Španielsku za 24 hodín o 812. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo celkovo 7 340 ľudí.

Americký finančník a filantrop George Soros venuje milión eur na boj proti šíreniu nového koronavírusu vo svojom rodnom Maďarsku.

11:51 Mesto Bratislava v čase prepukajúcej epidémie nového koronavírusu nakúpilo jednorazové rúška drahšie ako kritizovaná Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR pod vedením, v súčasnosti už odvolaného, Kajetána Kičuru. Tvrdí to Transparency International Slovensko (TIS).  

11:20 Zaregistrovaných prípadov nákazy novým druhom koronavírusu je už vo svete viac ako 700-tisíc. Najmenej 715 204 prípadov infekcie vrátane 33 568 úmrtí hlásili úrady zo 183 krajín a teritórií. V USA potvrdili 143 025 prípadov nákazy a 2 514 úmrtí, v Taliansku 97 689 prípadov nákazy a z celosvetového hľadiska najvyšší počet úmrtí, ktorých je už v tejto krajine 10 779. V Číne, kde nákaza prepukla v decembri minulého roka, zaznamenali dosiaľ 81 470 prípadov nákazy a 3 304 úmrtí.

11:12 Britské aerolínie easyJet sú ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá pre dôsledky šíriaceho sa nového koronavírusu stiahla z oblohy všetky svoje lietadlá. Ako zároveň informovala, zatiaľ nevie uviesť, kedy by mohla lety obnoviť. 

11:05 Obyvatelia Prievidze si môžu rúška na zamedzenie šírenia nákazy novým koronavírusom po novom zakúpiť i v automate. Rúškomat na sídlisku Necpaly pri mäsiarstve vznikol z iniciatívy miestneho podnikateľa a dobrovoľníčok, okrem ochranných pomôcok i dezinfekciu. Automat sprístupnili cez víkend a už ho museli niekoľkokrát dopĺňať. Ako vysvetlil podnikateľ, v nedeľu automat dopĺňali dvakrát, raz dopoludnia, raz poobede, v počte približne sto kusov a do hodiny sa tieto rúška vypredali .

Máme vyše 330 prípadov. Zverejnili odhad, kedy príde vrchol nákazy

Zdroj: TASR

11:01 Počet prípadov nákazy v Indii presiahol v pondelok tisícku. Indická vláda však napriek tomu uviedla, že nemá v pláne predĺžiť zavedené trojtýždňové obmedzenia pohybu ľudí, ktoré sú v platnosti do 14. apríla.

10:25 Nemeckí lekári na oddeleniach intenzívnej starostlivosti žiadajú, aby spolková vláda centrálne prerozdeľovala pacientov s novým koronavírusom do jednotlivých nemocníc.

10:14 V Maďarsku v pondelok stúpol počet nakazených novým druhom koronavírusu na 447 a zomreli ďalší dvaja pacienti. Celkový počet obetí ochorenia COVID-19 vzrástol na 15.

9:35 V Českej republike sa nákaza potvrdila u 2 837 ľudí. Za nedeľu sa ich počet zvýšil o 160, čo je najmenší nárast za šesť dní. Ochoreniu zatiaľ podľahlo 17 osôb, vyliečilo sa 11 ľudí.

9:34 Polícia na Novom Zélande zriadila pre tamojších obyvateľov webstránku, na ktorej môžu nahlasovať ľudí porušujúcich pravidlá domácej izolácie či iných obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Už krátko po spustení to spravilo toľko ľudí, že webstránka na čas skolabovala z dôvodu preťaženia.

9:26 Japonská automobilka Toyota dočasne zastaví kvôli pandémii všetky továrne v Európe. V ruskej fabrike bude stáť výroba do konca tohto týždňa, v ostatných šiestich krajinách, vrátane Česka, najmenej do 19. apríla.

9:05 Počet ľudí infikovaných koronavírusom sa v Nemecku zvýšil o 4 751 na 57 298, napísal v pondelok na svojej webovej stránke Inštitút Roberta Kocha (RKI), hlavný nemecký orgán na kontrolu chorôb. Ochoreniu podľahlo ďalších 66 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 455. Iné údaje o počte nakazených koronavírusom uvádza denník Die Welt, podľa ktorého je ich v Nemecku už 62 435.

8:56 Sýrske ministerstvo zdravotníctva v nedeľu potvrdilo, že žena, ktorá zomrela po tom, ako ju hospitalizovali, bola nakazená koronavírusom. Ide tak o prvé oficiálne zaznamenané úmrtie na chorobu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 v tejto krajine.

8:09 Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich. Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

7:57 Expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci uviedol po tom ako New York, New Orleans a iné veľkomestá požiadali o viac zdravotníckeho materiálu, že v Spojených štátoch môže na následky pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zomrieť až 200-tisíc ľudí, pričom nakaziť by sa mohli ďalšie milióny.

Spojené štáty zaznamenali 518 nových úmrtí v súvislosti s koronavírusom v priebehu 24 hodín.

Južná Kórea potvrdila v pondelok 78 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čím celkový počet infikovaných vzrástol na 9 661. Krivka šírenia koronavírusu však postupne klesá, keďže predchádzajúci deň bolo zaznamenaných nových prípadov 105.