Koronavírus nie je hrozbou len pre ľudí, napadnúť môže aj gorily východné horské

2020-03-30 08:00:00 |   |    | 

Konžská demokratická republika do 1. júna zatvorila Národný park Virunga, kde žije približne tretina goríl východných horských (Gorilla beringei beringei). Obávajú sa, že by sa mohli nakaziť novým koronavírusom. Odvolávajú sa pritom na rady odborníkov. Obmedzenia v oblasti turizmu hlási aj susedná Rwanda, kde žijú gorily aj šimpanzy.



Gorila východná horská je náchylná na niektoré respiračné ochorenia, ktoré postihujú ľudí. Bežné nachladnutie ju môže zabiť, informoval o tom Svetový fond na ochranu prírody (WWF). V Kongu, Ugande a Rwande žije približne tisíc goríl a cestovný ruch je dôležitým zdrojom tamojších financií.

Zástupkyňa organizácie WildlifeDirect Paula Kahumbu pre agentúru AP povedala, že musia urobiť všetky kroky na ochranu týchto zvierat, ktorých je vo voľnej prírode málo. "Vieme, že gorily sú veľmi náchylné voči ľudským ochoreniam. Ak je niekto nachladnutý alebo má chrípku, nemal by sa k nim približovať. Koronavírus sa v niektorých prípadoch prejavuje až po dlhšej dobe, takže by sme mohli gorily vystaviť možnému riziku," objasnila.

Ochranári tvrdia, že doterajšie obmedzenia dostatočne nechránia gorily. V štúdii, na ktorej sa podieľali Ohio University a ugandská ochranárka Gladys Kalema-Zikusoka z Conservation Through Public Health, uviedli, že nariadenia parku týkajúce sa bezpečnej vzdialenosti od goríl poruší takmer každá skupina turistov. Zároveň navrhli, aby všetci turisti vždy nosili rúška.

Uganda zatiaľ neoznámila zákaz vstupu turistom, no hovorca tamojšieho úradu na ochranu prírody potvrdil, že nemajú takmer žiadnych návštevníkov. Každý sa však musí podrobiť meraniu teploty. Turisti z krajín, kde bojujú s koronavírusom a ktorí museli byť v karanténe, sa musia preukázať "potvrdením o izolácii" pred tým, ako im povolia pozorovať gorily.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa