Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.03.2020 07:30

Slovákom je od pondelka umožnený tranzit územím Českej republiky


Ilustračná snímka: (tasr).


Občanom SR je od pondelka (30. 3.) od polnoci umožnený tranzit územím Českej republiky. Podmienkou tranzitu je však, že sa uskutoční v čo najkratšom čase len s nevyhnutnou prestávkou a počas celého tranzitu územím Česka platí povinnosť mať zakrytý nos a ústa rúškom alebo šatkou.


Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na svojom webe s tým, že sa musia splniť aj ďalšie povinnosti.      

V rámci individuálneho tranzitu pozemnou dopravou bude podľa rezortu diplomacie Slovákom umožnený tranzit za predpokladu, že sa pri vstupe na územie Česka preukážu nótou Veľvyslanectva SR v Prahe. „Je potrebné, aby žiadateľ o návrat do SR tranzitom cez územie ČR požiadal minimálne 48 hodín pred plánovanou cestou príslušné veľvyslanectvo SR v krajine, z ktorej plánuje odchod, o vystavenie uvedenej nóty. Každá prepravovaná osoba je povinná predložiť samostatnú nótu vystavenú na jej meno,” upozorňuje MZVaEZ SR.      

V prípade tranzitu osobným vozidlom žiadateľ k žiadosti zašle aj údaje ako meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, dátum a miesto vstupu a výstupu do z Česka, evidenčné číslo vozidla a plánovanú trasu cez územie ČR po hranicu so SR.      

V prípade tranzitu vnútroštátnou autobusovou alebo vlakovou dopravou cez územie ČR z tretieho štátu je žiadateľ k žiadosti rovnako povinný zaslať aj údaje ako meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, miesto vstupu a výstupu do a z Česka a plánovanú trasu vnútroštátnej dopravy ČR po hranicu so SR. MZVaEZ SR v prípade, že žiadateľ nestihne požiadať o vystavenie nóty z časových alebo iných dôvodov, odporúča využiť tranzit inou cestou, mimo územia ČR.      

Od pondelka polnoci sa tiež výrazne sprísni tranzit pre občanov SR z Letiska Václava Havla v Prahe na Slovensko. „Individuálne prílety slovenských občanov síce budú naďalej možné na základe notifikácií prostredníctvom verbálnych nót, avšak tranzit individuálne prilietajúcich občanov SR z Letiska V. Havla v Prahe na územie SR bude organizovaný MZVaEZ SR, a to autobusmi, nakoľko nie je možnosť ďalej pokračovať individuálnou prepravou,” spresnil rezort diplomacie. Pristavenie autobusov bude zabezpečené od pondelka a odchody budú o 11.00 a 23.00 h.      

„Občania SR v čase medzi príletom a odchodom autobusu by mali mať umožnený pohyb v priestoroch letiska s rúškom, ktoré musia mať aj počas celého tranzitu cez ČR,” uviedlo ministerstvo.      

Na svojom webe uvádza aj pokyny pre organizované repatriácie občanov SR cez letisko Václava Havla v Prahe.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov
Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.
viac
25.04.2017
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili vo Falckom lese
Rysa ostrovida z Muránskej planiny vypustili ochranári počas uplynulého víkendu na území Falckého lesa v Nemecku. Pomenovali ho Cyril. Ide v poradí už o štvrtého rysa zo slovenskej prírody vypusteného v najväčšej zalesnenej oblasti v krajine. Projekt má pomôcť zachovaniu populácie rysa v Nemecku.
viac
19.09.2019
Na cyklotrase Na bicykli po stopách histórie sa pripravuje montáž lávok
S osádzaním dvoch cyklomostov na novovznikajúcej cyklotrase vedúcej z Trenčianskeho hradu až po hranicu s Českou republikou sa začne počas prvých októbrových dní.
viac
12.02.2020
Facebook spúšťa na Slovensku a v ČR "fact-checkingový" program
Spoločnosť Facebook v utorok (11. 2. 2020) oznámila spustenie svojho „fact-checkingového“ programu na Slovensku a v Českej republike v spolupráci s Agence France-Presse (AFP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %