Chirurg Czakó: Unikátna záchrana tváre kožou z ruky či kosťou z nohy

Chirurg Ladislav Czakó robí so svojím tímom rekonštrukcie tváre. Kus jazyka či spodnú peru vie vymodelovať z kože ruky. Sánku z kosti na nohe. Ako?

30.03.2020 06:00
debata (1)
Video
MUDr. Ladislav Czakó robí so svojím tímom rekonštrukcie tváre unikátnym spôsobom. Kus jazyka či spodnú peru vie vymodelovať z kože ruky. Sánku z kosti na nohe.

Prednosta Kliniky ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v bratislavskom Ružinove MUDr. Ladislav Czakó robí so svojím tímom rekonštrukcie tváre unikátnym spôsobom. Kus jazyka či spodnú peru vie vymodelovať z kože ruky. Sánku z kosti na nohe. Ako?

Video so zábermi z operačnej sály aj rozhovor v štúdiu sme nakrúcali v čase pred zavedením ochranným opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Napriek záberom z operačnej sály epizóda zo série „Ide o zdravie“ neobsahuje nijaké pasáže, ktoré by nemohol vidieť bežný divák. Je potrebné zdôrazniť, že nejde o nijaké estetické zákroky plastickej chirurgie. Aké sú najčastejšie príčiny toho, že ľudia potrebujú zrekonštruovať tvár? „Najčastejšie sú to nádory v ústnej dutine. Väčšina z nich je zhubných,“ konštatuje MUDr. Ladislav Czakó. "U nás v Ružinove na klinike máme ročne 150–180 pacientov s nádormi v ústach. Menej často sú to úrazy či stavy po autohaváriách.

Chirurgický tím pod vedením prednostu Czakóa sa venuje predovšetkým chirurgickej liečbe nádorov hlavy a krku. Typ operácie, ktorý máte možnosť pozrieť si vo videu, sa týka najmä karcinómu, čiže zhubného nádoru, ktorý sa vyskytuje v ústach. Niekedy zasahuje iba spodinu úst, niekedy časť jazyka, alebo už zasahuje aj kosť, konkrétne sánku. A z tej je potrebné rôzne veľkú časť odstrániť.

Vo videu si možno pozrieť aj výsledný estetický efekt pomerne náročného rekonštrukčného zákroku. Mužovi, ktorý nemá ešte ani päťdesiat rokov, odborníci doslova zachránili tvár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plastická chirurgia #chirurgia #Ide o zdravie #karcinóm úst #nádory hlavy a krku