Respirátory sú dnes bežnou výbavou stavebných pracovníkov. Zvyčajne ich používajú, aby sa chránili pred prachom či chemickými výparmi. V týchto dňoch ich musia nosiť z iného dôvodu a na každom kroku. Popri sprísnení pravidiel nosenia ochranných pomôcok sa stavbári pre šíriacu sa nákazu koronavírusu nezdružujú na poradách. Informácie na niektoré stavby doručujú elektronicky, mnohí si vytvorili vlastné systémy logistiky a prideľovania úloh.

Špeciálny režim

„Na stavbách zriaďujeme špeciálny režim, sme v úzkom kontakte s dodávateľmi, inštalovali sme dezinfekcie na ruky pri vstupoch aj výstupoch, plánujeme vykonávať aj občasné merania teploty. Zrušili sme veľké koordinačné stretnutia, namiesto toho sa zriaďujú menšie akčné skupiny,“ približuje Martina Jamrichová, marketingová manažérka developera HB Reavis, ktorý dnes stavia najviac kancelárií v Európe. „Denne sledujeme vývoj situácie a vyhodnocujeme postupy prác,“ dopĺňa.

HB Reavis minulý týždeň informoval, že dočasne pozastavuje stavebné práce na projekte Nové Apollo, kde sa aktuálne búra pôvodný administratívny objekt. „Búracie práce pre nás vykonáva dodávateľská firma z Česka, ktorá rovnako ako my postupuje v súlade s vydanými opatreniami. Na základe nich a dočasného uzatvorenia hraníc sa jej zamestnanci vracajú načas k rodinám do Česka,“ deklaruje developer. Skelet budovy je zabezpečený, oplotený a pod neustálym dohľadom bezpečnostnej služby. Po upokojení situácie sú stavbári pripravení v prácach pokračovať.

Takmer každý desiaty človek

Aj ďalší developeri sú nútení riešiť problém, že niektorí pracovníci v súčasnosti nemôžu cestovať domov a dochádzať do práce. „Na stavbách sme v niektorých prípadoch 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa