Tip na výlet: Chata pod Chlebom – srdce Malej Fatry

Hore je teraz ešte dosť snehu a chata dočasne uzavretá, no verím, že video a článok poslúžia ako správna motivácia na neskôr. Vydýchať kopec, dať si štrúdľu a kochať sa panorámou...

Ísť s bikom na chatu je populárna a možno tak trochu aj samostatná disciplína cyklistiky – prípadne by si zaslúžila byť oficiálne vytvorená . Nie je nad ten pocit, si hore v kľude sadnúť, dať kávičku, kofolu alebo niečo pod zub. A pre mnohých je to aj skvelá motivácia vyškriabať sa na kopec, bez ktorého by zase tie odmeny tak dobre nechutili – vec, ktorú nikdy nepochopia tí, čo chodia na chaty lanovkou, alebo nebodaj autom...

Preto ma ešte minulý rok na jeseň napadlo spraviť jeden tip na výlet s podobným cieľom v domovskej Malej Fatre. Tento raz ale budú krásne pohľady na martinskú stranu, kde sa v diaľke otvára Veľká Fatra, Nízke Tatry alebo Lúčanská Malá Fatra. No a v prípade výjazdov je lepšie podľa mňa raz vidieť, ako stokrát čítať .


Trochu histórie

Chata pod Chlebom leží vo výške 1 423 m n.m a je teda najvyššie položenou turistickou chatou v Malej Fatre s celoročnou prevádzkou – čo samozrejme neplatí v čase koronavírusu. V roku 1945 bola vypálená ustupujúcimi nemeckými vojakmi, bola obnovená, aby opäť v roku 1982 vyhorela. Terajšia chata, ako ju poznáme, je postavená na mieste bývalej hospodárskej budovy. Samozrejme, nejdem machrovať, to mám z wikipédie .


Každopádne, ak sa bavíme o návšteve tejto chaty, pre mňa to platí hlavne v zime. Predsa len zo Žiliny je to síce kúsok, no trochu od ruky a väčšinou drtím skôr Martinské hole. V zime sa ale mení na výbornú zastávku počas skitouringu, hlavne ak idem s Lenkou.


Na gravel to nebude

Ešte raz pre istotu zopakujem - nenechajte sa zmiasť, trasa nie je označená ako oficiálna cyklotrasa, no je povolená v návštevnom poriadku Malej Fatry. Rovnako, ak budete mať plán ísť hore, držte sa pravej strany – vo videu čas 2:56. Človeka to viac láka doľava, lebo vidno v diaľke ceduľky, no potom oľutujete, pretože ten variant je miestami poriadne strmý.

Nejdem hrať múdreho, tiež som zle odbočil, keď som tu šiel prvýkrát na biku . Dostanete sa síce tiež hore a cesty sa neskôr spájajú, ale nohy vás budú bolieť o niečo viac, resp. vám zrejme nebudú stačiť prevody. No a ešte jedna vec – na gravel bike skutočne trasu neodporúčam, pretože budete vyklepaní ako nedeľné rezne. Podobné platí o cyklovozíkoch...


Ja som tento trip začínal vo Vrútkach, ale máte v podstate viac možností. Ak chcete útočiť priamo, nechajte auto v Trusalovej, prípadne v Šútove a navštíviť môžete aj Šútovský vodopád. Ten je rovnako oficiálne povolený na biku. Ja už som ho v ten deň nestihol, pretože hore som sa ešte hral s jedným videom na trochu odlišnú tému, ktoré už ste videli.


GPX záznam, ktorý si môžete stiahnuť, nájdete na tomto odkaze, prípadne si môžete výlet pozrieť aj na Strave.

Druhá strana kopca

Ako spomínam, oficiálne je trasa povolená po Chatu pod Chlebom. Určite by nebolo zlé, povoliť to neskôr až do Snilovského sedla, keďže cesta je stále široká a otvoria sa opäť ďalšie krásne panorámy na druhú, teda severnú stranu (Vrátna dolina). Práve opačnú stranu si môžete pozrieť v inom tipe na výlet, ktorý vlastne podchádza tento hrebeň zo severnej strany.


Zážitok, na ktorý nezabudnem

A na záver ešte musím spomenúť zážitok, ktorý mi navždy ostane v pamäti. V roku 2015 som tu šiel prvýkrát na biku, pričom trasa bola súčasťou mojej obľúbenej série „3 chaty“. To v praxi znamená, že za jeden deň človek navštívi 3 rôzne horské chaty, pričom nemusia byť vždy tie isté, prípadne sa mení ich poradie. Každopádne, vtedy som šiel na Chatu pod Suchým, na Chatu pod Kľačianskou Magurou a následne sem. Vtedy som netušil, že hore sa oficiálne nesmie, veď predsa vo Vrátnej sa jazdil aj zjazd, takže dole sa nejako musím dostať, hlavne ak chcem ísť späť do Žiliny.

Lenže bolo leto, všetko zarastené a na zjazdovú trať, ktorá je inak v podstate kolmo dolu po chodníku, nebola technika – nielen moja, ale ani môjho biku. Takže som to strihol po lúke, ako sa lyžuje (Oštiepková mulda), kde vysokú trávu nižšie neskôr vystriedala poriadna žihľava – nebavím sa o pár steblách, ale o hotovej hradbe.

Cesta späť už nepripadala do úvahy, takže v kraťasoch sa brodím cez žihľavu a modlím sa, že hady spia. Nakoniec sa napojím na traverz a serpentíny, cca v polovici kopca a až tam nasadám. Domov prídem ešte OK, ale tá noc... Neviem, či som zažil niekedy horšiu, pretože moje nohy boli doslova ako v jednom obrovskom ohni. Reumu už asi nikdy nedostanem . No, keby sa tu niekedy spravil oficiálny a upravený trail, to by bolo. Pretože potenciál je poriadny...

Na chaty ešte príde

Len pre istotu dodám, že teraz je hore ešte kopa snehu a hlavne chata nefunguje pre mimoriadnu situáciu. Štrúdľa, kofola, pivko či káva teda odpadá . Vyššie som už načrtol, že horských chát máme v okolí ešte dosť, takže určite sa niekam ešte vyberieme a samozrejme chcem spracovať aj ďalšie lokality. Ale, ako sa hovorí, hory nikam neujdú a zatiaľ jazdite hlavne bezpečne a s rozumom...


Jazdenie v čase koronavírusu

Súčasnú situáciu rozhodne neberieme na ľahkú váhu, ale radi by sme vám aj naďalej prinášali obsah o cyklistike, jazdení a veciach, ktoré s tým súvisia. Pohybom na čerstvom vzduchu nikomu neškodíte a bicykel je stále skvelý nástroj, ako sa dostať mimo civilizácie. Veríme, že si tieto informácie dáte do kontextu a prispôsobíte dianiu, pričom tu je niekoľko odporúčaní:

  • vyhýbajte sa kontaktu s ostatnými – hlavne než sadnete na bicykel a než sa dostanete mimo mesta/dedinu
  • jazdite osamote a nie v skupine
  • majte všetko na výjazd so sebou
  • majte so sebou základné náradie, aby ste nezostali niekde visieť a neboli odkázaný na pomoc
  • jazdite opatrne, aby ste nemuseli volať záchranné služby, ktoré majú iné starosti
  • majte so sebou vždy šatku/buffku okolo krku pre prípad nevyhnutného kontaktu
  • dobre si plánujte trasu a myslite dopredu, čo sa môže stať

Rovnako vás prosíme aj o šírenie dobrého mena nás cyklistov – veď ako budú vodiči na cestách, alebo ľudia v dedinách reagovať, keď uvidia prechádzať balík jazdcov?
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Valčianska dolina – jazdenie na 4 svetové strany

Valčianska dolina – jazdenie na 4 svetové strany

Poďte s nami na Martinské hole k novej chate Javorina (1 400 m n. m.) v rámci najkrajších stúpaní a spoznajte možnosti okolia. Valča totiž ponúka oveľa viac, než by vám zrejme napadlo.
keyboard_arrow_up