Kľúčový dátum pre Sagana a spol.: Usporiadatelia Tour stanovili termín pre finálne rozhodnutie

Peter SaganPeter Sagan Zdroj: BORA - hansgrohe/Bettiniphoto

PARÍŽ - Piatok 15. mája je podľa usporiadateľov Tour de France posledným možným dňom, keď sa rozhodne o konaní najslávnejšieho cyklistického závodu. Práve Tour je jedným z posledných veľkých letných pretekov či súťaží, ktoré majú kvôli pandémii koronavírusu zatiaľ neistý osud. Začať by mali 27. júna.

Starostovia miest, cez ktoré má trojtýždňová "Stará dáma" viesť, nesúhlasia s návrhom francúzskej ministerky športu Roxany Maracineanuovej, že jednou z možností je Tour usporiadať bez divákov. Aj kvôli týmto ohlasom usporiadateľskej spoločnosť ASO dnes stanovila termín pre finálne rozhodnutie.

"Sú to milióny ľudí, ktorí prichádzajú k tratiam, aby jazdca videli zblízka. Aj keď sú zábery v televízii krásne, udalosť by to úplne narušilo," povedal Stéphane Villain, zástupca starostu mesta Chataillon-Plage, ktoré by malo byť súčasťou 11. etapy .

Pätnásty máj by dal podľa spoločnosti ASO organizátorom dostatok času na prípravu, zostávalo by šesť týždňov. "Nerobím si veľa ilúzií. Ale po odložení olympijských hier sa pre nás otvárajú možnosti, potrebné presunúť Tour na koniec júla. Za normálnych okolností by som bol proti, pretože Francúzi sú na dovolenke, ale aj keď sa situácia s koronavírusom zlepší, budú mať tendenciu byť doma a uvítali by, aby Tour videli," doplnil Daniel Spagna, starosta Sisteron, kde by mal pelotón finišovať v 3. etape.

Ďalší starostovia upozorňujú, že aj keď je teraz potrebné všetko úsilie vyvinúť na boj s chorobou COVID-19, malo by sa myslieť aj na budúcnosť. A Tour de France by pomohla aj majiteľom reštaurácií či hotelov. "Prioritou je teraz samozrejme zdravie nás všetkých. Až to všetko skončí, budeme chcieť myslieť zase aj na niečo iné, zase sa schádzať, radovať a oslavovať," dodal Villain.

Viac o téme: Peter Sagan Tour de France 2020
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: BORA - hansgrohe/Bettiniphoto
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá