28.3.2020 12:19 | Veda

Mladí slovenskí vedci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie, pomôže v núdzi

Zdroj: iStockphoto

Denne dokážu mladí vedci vyrobiť 15 kusov.

Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie (UPV). Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné v čase kritických situácií v nemocniciach.

Autorov inšpirovala na vývoj prístroja kritická situácia po vypuknutí nákazy COVID-19 v Taliansku. Nedostatok zdravotných prístrojov vrátane pľúcnych ventilácií možno pri nepriaznivom vývoji podľa nich predpokladať i na Slovensku.

„Nami vyvinutá jednoduchá náhrada umelej pľúcnej ventilácie predstavuje alternatívu, ktorú bude možné použiť, keď už v nemocniciach nebude dostupný žiaden štandardný prístroj,“ priblížili.

Konštrukčná cena zariadenia Q-vent je podľa slov vynálezcov asi 80 eur, denne môžu vyrobiť 15 kusov.

Čítajte aj Odborníci z STU pracujú na náhrade pľúcnej ventilácie, možná je masová výroba

Furkovci pôsobia ako doktorandi na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Prístroj vyvinuli v spolupráci s medikom a asistentom na anestéziológii Daliborom Gallikom z Lekárskej fakulty UK v Bratislave a primárom oddelenia ambulantnej chemoterapie Patrikom Palackom z Národného onkologického ústavu.

Zariadenie skonštruovali v expresnom termíne, s myšlienkou prišli iba začiatkom marca. Po týždňoch práce vyvinuli tri rôzne prototypy. Zariadenie navrhli zo základných súčiastok tak, aby sa dalo skonštruovať v krátkom čase. Finálnu verziu už otestovali v šesťhodinovej prevádzke. Použiteľnosť zariadenia potvrdilo tiež testovanie v simulovanom zaťažení. Ďalším krokom sú skúšky v reálnom prostredí.

„Po týchto testoch veríme, že sa nám podarí naše zariadenie na základe klinického pozorovania vylepšiť a poznatky zužitkujeme v novej generácii zariadenia. Zároveň zostavujeme pracovnú skupinu, ktorá zariadenia pomôže nasadiť na pomoc v Taliansku a Španielsku,“ uviedli autori. Veria, že aj ich prístroj prispeje k záchrane životov počas pandémie nového koronavírusu.

(TASR)

Ak sa o koronavíruse chcete dozvedieť viac,
prečítajte si prehľadový článok serveru Aktuality.sk >>>