2020-03-28 08:00:00
SEAT Alhambra
SEAT Alhambra
Zdroj: Seat

SEAT Alhambra nekončí, Alhambra naďalej žije a pokračuje

Komu v dnešnom svete možno veriť, keď už aj renomované zdroje nenapíšu v rámci zvýšenia záujme celú pravdu...

Včera, teda v piatok ráno zverejnil anglický motoristický magazín Autocar na svojom portáli článok o ukončení výroby modelu SEAT Alhambra.

Model SEAT Alhambra je pre španielsku značku mimoriadne dôležitý v celoeurópskom ponímaní. Veď keby nebol, už dávno by sa skončila jeho výroba. No model Alhambra sa stále predáva veľmi dobre a na Slovensku mu patrí dlhodobo prvé miesto v segmente veľkých MPV.

Zdroj: Seat

Výroba Alhambry sa začala v roku 1995 a po celý čas beží v portugalskom závode AutoEuropa, patriacemu koncernu Volkswagen Group. Prvá generácia sa vyrábala spoločne s koncernovým dvojčaťom Volkswagen Sharan a prvou generáciou Fordu Galaxy. Ford sa však onedlho rozhodol prerušiť spoluprácu s koncernom a v roku 2006 predstavil druhú generáciu modelu Galaxy na vlastnej platforme. Spolupráca značiek VW a SEAT v závode AutoEuropa však naďalej pokračovala.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Prvá generácia modelov SEAT Alhambra / Volkswagen Sharan vydržala vo výrobe až do roku 2010, počas rokov sa objavili výrazné facelifty. Od roku 2011 obe značky priniesli druhú generáciu modelov Alhambra / Sharan. V roku 2015 im dopriali facelift. Už o rok na to sa však zo začali ozývať hlasy zo španielskeho SEATu, že Alhambra skončí a iné MPV nie je v pláne. Dôvodom je masívny odliv zákazníkov od rodinných MPV smerom k SUV. Aj SEAT ponúka sedemmiestne SUV Tarraco, pre mnohých zákazníkov predstavuje lákavejšiu alternatívu.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

SEAT však zatiaľ nekončí kompletnú výrobu modelu Alhambra, ale iba predaj na niektorých trhoch. Slovenské zastúpenie značky SEAT, spoločnosť Porsche Slovakia k tomu vydáva nasledujúce informácie, ktoré majú všetky pochybnosti uviesť na pravú mieru.

• SEAT Alhambra je model, ktorý bol od začiatku veľmi úspešný a vykazuje vysoký objem predaja a tvorí jeden z pilierov značky SEAT.
• V minulom roku SEAT predal 23 700 kusov SEAT Alhambra, čo predstavuje nárast o 6,3% oproti roku 2018, napriek klesajúcemu objemu segmentu MPV.
• V súčasnosti nie je dôvod na zastavenie jeho výroby.
• Nezávisle od rozhodnutia centrály SEAT S.A. sa trhy môžu rozhodnúť, či chcú pokračovať v predaji, alebo nie. V tejto súvislosti sa spoločnosť SEAT UK rozhodla zastaviť predaj modelu SEAT Alhambra vo Veľkej Británii.
• Aktuálne je výroba modelu s benzínovými aj dieselovými motormi potvrdená minimálne do októbra 2020, po novembri 2020 môže výroba naďalej pokračovať s benzínovým pohonom s manuálnou ako aj s DSG prevodovkou.

Zdroj: Seat

Ak ste mali v hľadáčiku tento model, no pre práve existujúce obmedzenia ste sa nestihli stať jeho majiteľom, ešte nič nie je stratené. V redakcii sme vyskúšali tesne predtým, ako sa pozastavili testovania vozidiel, model SEAT Alhambra Excellence s pohonom 4x4 a automatickou prevodovkou DSG. Onedlho zverejníme test tohto veľkopriestorového vozidla.

Pre zaujímavosť, britské zastúpenie značky SEAT informovalo, že ukončenie predaja Alhambry považuje za súčasť krokov pre zabezpečenie udržateľnej budúcnosti. V  rámci tejto stratégie sa zameriava na nové a elektrické modely, ako plug-in hybridný SEAT Leon alebo plug-in hybridný crossover kupé Cupra Formentor. „Do budúcnosti sa chystáme nahrádzať staršie modely v predaji novšími a čistejšími“.

Zdroj: Seat

Alhambra teda koncom mesiaca na vybraných trhoch skončí, u nás nie. Jej súrodenec Sharan, z ktorého sa vyrobilo už viac ako milión kusov, by sa mal na trhu ešte udržať nejaký čas. Jeho výrobu síce momentálne pozastavili pre šírenie nového koronavírusu. Volkswagen však vraj stále ráta s jej obnovením.

Podľa informácií z webu Autocar by však Sharan nemusel prežiť oveľa dlhšie sesterskú Alhambru. Ukončenie jeho predajov sa totiž očakáva ku koncu tohto roka. Prázdne miesto by potom mohla zastúpiť nová generácia modelu Caddy, prípadne niektorý z nových elektrických modelov ID. Nuž ktovie, čo nám prinesie súčasná situácia na automobilovom trhu aj blízka budúcnosť.


FOTO: Seat
AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Seat, Autocar, Porsche Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo