Kašeľ nie je choroba. Ale aj tak - preč s ním!

Kašeľ je významný obranný reflex, ktorý sám osebe nie je chorobou, môže ho vyvolať množstvo príčin. Niekedy je neškodnou reakciou na prašné prostredie, inokedy je signálom vážnejšej poruchy v dýchacích cestách.

28.03.2020 06:00
kašeľ, prechladnutie, nádcha, chrípka Foto:
Kašeľ môže byť za určitých okolností normálnym javom, častejšie je však príznakom, ktorý poukazuje na nejaký patologický proces v organizme.
debata (1)

V tomto období sú najčastejšou príčinou kašľa vírusy a baktérie v našich dýchacích cestách a snaha nášho organizmu zbaviť sa ich. Úlohou dýchacích ciest nie je totiž len privádzať do tela vzduch, ale aj chrániť organizmus pred škodlivými látkami. Zabezpečuje to epitel na povrchu slizníc, ktorý aj inokedy produkuje malé množstvo hlienu, bežne to ani nevnímame. Ak sa však do tela dostane dráždivá či nebezpečná látka, vírusy alebo baktérie, citlivé receptory v horných aj dolných dýchacích cestách reagujú zvýšenou produkciou hlienu.

Ten hustne a ostáva na stenách dýchacích ciest. To podráždi nervové zakončenia, ktoré vyvolávajú kašeľ, čiže nárazové vydýchnutie vzduchu. Jeho cieľom je vypudiť cudzorodé látky a hlieny z pľúc a priedušiek tým, že sa uzavretá hrtanová príchlopka prudko otvorí, a tak umožní vyčistenie dýchacích ciest. Kašeľ teda môže byť za určitých okolností normálnym javom, častejšie je však príznakom, ktorý poukazuje na nejaký patologický proces v organizme.

Samozrejme, na začiatku infekčného ochorenia, keď sú ešte hlieny husté, nedarí sa ich dobre vykašliavať. Vtedy je kašeľ suchý, dráždivý a odborníci mu preto hovoria aj neproduktívny. Vlhký kašeľ vzniká, keď sa už hlien v dýchacích cestách pohybuje. Takýto kašeľ sa už neodporúča potláčať liekmi, ktoré ho zastavujú, ale, naopak, treba ho podporiť prostriedkami skvapalňujúcimi hlieny.

Podľa dĺžky trvania

  • akútny: spontánne ustúpi do troch týždňov alebo po liečbe, väčšinou ho vyvolá vírusová či bakteriálna infekcia, ale krátkodobý akútny kašeľ môže vyvolať aj vdýchnutie cudzieho telesa, dráždivých plynov alebo dymu
  • subakútny: vyvolávajú ho menej typické patogény ako mykoplazmy, chlamýdie (tie sa zisťujú sérologicky, čiže z krvi, nie z výterov)
  • chronický: trvá viac ako tri mesiace, resp. minimálne počas troch mesiacov v roku a objavuje sa opakovane, je typický pre fajčiarov, mnohí sa sťažujú na mučivý kašeľ v ranných hodinách

Podľa tvorby hlienu

  • produktívny: vlhký, vykašliavanie hlienov v rôznom množstve, môžu byť čisté, ťahavé, biele, spenené, zelené, žlté, krvavo sfarbené
  • neproduktívny: bez vykašliavania, suchý, dráždivý, častý je u detí a typický v ranných hodinách, keď budí zo spánku, takisto mávajú tento typ kašľa pacienti s bronchiálnou astmou, gastroezofageálnym refluxom a so zápalom pohrudnice

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #baktéria #vírus #kašeľ #dýchacie cesty