Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jubileum v tieni pandémie. Sezóna F1 sa nemusí vôbec začať, pripúšťa expert

Aj v období zimného spánku pretekov formuly 1 dokáže srdce fanúšika zaplesať. V prvý deň nového roka odhalilo vedenie šampionátu doplnené variácie svojho loga, ktorými odkazovalo na blížiace sa 70. narodeniny. Kto by vtedy predpokladal, že sa pod nimi budú preháňať monoposty prvýkrát (možno) až v júni?

28.03.2020 06:00
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton počas predsezónnych testov v Barcelone.
debata

Zovretie pandémie koronavírusu spôsobilo výraznú škvrnu aj na jubileu slávnej značky. Doterajšia bilancia po nevyhnutných opatreniach znie: šesť preložených a dve zrušené veľké ceny – vrátane legendárneho Monaka.

„Momentálne sa nedá odhadnúť, kedy sa rozbehne sezóna a koľko pretekov sa uskutoční – ak sa vôbec nejaké pôjdu. Situácia sa mení zo dňa na deň, a to v celosvetovom meradle. Nemôžeme si byť istí, čo bude o mesiac,“ hovorí pre Pravdu Stephan Heublein, šéfredaktor portálu Motorsport-Magazin.com, ktorý má aj svoju tlačenú verziu.

Po pondelkovom odklade Veľkej ceny Azerbajdžanu (z prvého júnového víkendu na neurčito) by sa mali motory prvýkrát rozozvučať 14. júna v Kanade. Pri optimistickom scenári.

„Či k tomu naozaj príde je vo hviezdach. Možno budeme čoskoro svedkami toho, že sa karta obráti. To znamená, že Európa bude na tom v boji s koronavírusom lepšie ako Montreal, dejisko predpokladaného štartu sezóny,“ zamýšľa sa nemecký expert.

Cielený optimizmus šéfa

Chase Carey, šéf spoločnosti Liberty Media vlastniacej formulu 1, zverejnil začiatkom týždňa otvorený list. Píše v ňom, že nový ročník sa začne v lete a z pôvodne rekordných 22 zastávok sa uskutoční pätnásť až osemnásť.

„Takýmto tvrdením si veľmi nepomohol. Absolútne si nemôže byť istý tým, či sú tieto čísla reálne, teraz sa o nich nemôžeme baviť. Radšej mohol povedať: ‚Chceme začať sezónu a pretekať tak skoro, ako to len bude možné, ale musíme počkať.‘ Na to, aby sa odložené preteky mohli odjazdiť, ich musia kompetentní rozumne naplánovať. Môže sa konať osem, dvanásť či osemnásť veľkých cien, ale aj žiadne,“ pripúšťa najhoršiu možnosť.

Podľa zahraničných médií je Careyho optimizmus cielený. Negatívne myšlienky si nemôže dovoliť šíriť kvôli hodnote akcií F1 na trhu. Pre zaujímavosť, na to, aby bol vyhlásený majster sveta, si jazdci na čele s obhajcom Lewisom Hamiltonom musia odkrútiť minimálne osem pretekov.

Výkonný riaditeľ seriálu F1 Chase Carey... Foto: TASR/AP, Michael Dodge
Chase Carey Výkonný riaditeľ seriálu F1 Chase Carey (vpravo) s ďalšími kompetentnými osobami oznamujú zrušenie Veľkej ceny Austrálie.

Rez v kalendári ovplyvnil aj termín tradičnej letnej prestávky. Presunuli ju už na jar, aby sa v auguste uvoľnil priestor na odložené súťažné víkendy. Prestávka, počas ktorej nemôžu stajne vykonať žiadne zmeny na monopostoch, trvá namiesto dvoch týždňov až 21 dní. Ako prvý z tímov ju pred vyše týždňom odštartovalo Ferrari, momentálne sú zatvorené všetky továrne.

Pod ťarchou okolností sa zrodila aj dohoda o odklade revolučných pravidiel. Do platnosti mali vstúpiť už v sezóne 2021.

„Je to rozumný krok. Zníži to tlak na tímy z hľadiska financií i plánovania. Stajne čelia strate príjmov od sponzorov a z výsledkov v pretekoch (tzv. prize money, pozn.). Skutočnosť, že nemusia vyvíjať a konštruovať monoposty už na budúci rok, môže zachrániť nielen malé, ale aj väčšie tímy. Ani výrobcovia automobilov nie sú v dnešnej ťažkej dobe ochotní míňať milióny dolárov na F1. Keďže sa môže stať, že sezóna vyvrcholí v polovici decembra či neskôr, tímom pomôže, že im dočasne ubudne jedna ťarcha. December a január sú zväčša najrušnejšie mesiace z hľadiska príprav monopostov na testovanie,“ hľadá pozitíva Heublein.

Lewis Hamilton a Michael Schumacher. Dostane... Foto: SITA/AP
Lewis Hamilton, Michael Schumacher Lewis Hamilton a Michael Schumacher. Dostane Brit v tejto sezóne šancu zaútočiť na rekordy nemeckej legendy?

Náhrada? Preteky z obývačky

Avizovanou novinkou v sezóne 2021 je rozpočtový strop vo výške 175 miliónov. Narozdiel od zmeny pravidiel zostáva v platnosti. Do spomínaného limitu sa tak musia zmestiť všetky tímy a priam neobmedzené možnosti veľkých hráčov sa priškrtia.

„Stajniam to pomôže vyrovnať sa s ťažkou finančnou situáciou, ktorej momentálne čelí celý svet,“ dopĺňa novinár.

Formula 1 poskytla fanúšikom v temných časoch aspoň čiastočnú náhradu pretekárskej drámy, akurát sa z asfaltových okruhov presunula na virtuálne. Ich elektronická verzia sa konala minulú nedeľu, v deň pôvodne naplánovaných pretekov v Bahrajne.

Heublein tento krok kvituje: „F1 skvele prezentuje, že seriál je naklonený novým veciam. Je to fantastická príležitosť spojiť sa s fanúšikmi, najmä tými mladšími. V tomto svete sú už dlhšie doma.“

Do počítačovej verzie sa z obývačiek zapojila aj dvojica jazdcov zo súčasného štartového poľa – Lando Norris (McLaren) a Nicholas Latifi (Williams).

„A aj veľa iných zvučných mien, pre ktoré virtuálne pretekanie nie je cudzie. Po úspešnej premiére by sa mohlo zapojiť v nasledujúcich týždňoch viacero hviezd. Napriek tomu sa teším na tie skutočné preteky a predpokladám, že aj všetci fanúšikovia. Verme, že ich odštartujeme vo veľkom štýle,“ uzatvára motoristický novinár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes