27.3.2020 19:05 | Správy

Airbnb žiada hostiteľov, aby poskytli zadarmo ubytovanie pre záchranárov

Zdroj: Pixabay

Služba si v tomto prípade nebude nárokovať svoju tradičnú províziu.

Obľúbená platforma Airbnb, ktorá zabezpečuje prenájom ubytovania, predstavila novú iniciatívu v súvislosti s aktuálnym šírením koronavírusu .

Služba vyzýva všetkých používateľov, ktorí ponúkajú svoju nehnuteľnosť na prenájom, aby poskytli zadarmo ubytovanie pre 100-tisíc záchranárov. Na správu upozornil web The Verge.

Výkonný riaditeľ Airbnb Brian Chesky dnes prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, v rámci iniciatívy evidujú už 20-tisíc poskytnutých domovov. Zatiaľ sa teda podarilo splniť jednu pätinu z konečného cieľa, ktorý bol verejnosti predstavený len včera.

Záslužný úmysel

Iniciatíva Airbnb chce pomôcť záchranárom, zdravotníckym pracovníkom a dobrovoľníkom, ktorí aktívne bojujú proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Platforma im chce zabezpečiť čisté ubytovanie v blízkosti pacientov.

Kvôli zvýšeným nárokom na hygienu počas pandémie sa vypracovali aj detailné pokyny na čistenie prenajímaných nehnuteľností. Airbnb ale redakcii The Verge odmietlo potvrdiť, či bude preplácať zvýšené náklady na takéto čistenie.

Druhou stranou mince je aj bezpečnosť rodín všetkých hore uvedených pracovníkov, ktorí by potenciálne mohli nakaziť svojich blízkych. Airbnb preto hľadá prázdne nehnuteľnosti, kde by záchranári nemohli nikoho ohroziť.

Služba sa spolieha na to, že mnoho prenajímaných nehnuteľností je v súčasnej dobe voľných, nakoľko mnohí používatelia zrušili svoje rezervácie.

Čítajte aj Airbnb reaguje na koronavírus: Umožňuje stornovať rezerváciu bez poplatku

Bez nároku na odmenu

Minulý týždeň Airbnb upravilo podmienky stornovania rezervovaného ubytovania , ktoré platia počas tejto výnimočnej situácie. Firma sa navyše zaviazala prísť s riešením, ktoré aspoň čiastočne nahradí výpadok v príjmoch hostiteľov.

Aktuálna iniciatíva síce tento problém nerieši, zaoberá sa ale skutočne záslužnou vecou. V prípade, že sa hostiteľ rozhodne poskytnúť svoju nehnuteľnosť záchranárom, služba si nebude nárokovať svoju tradičnú províziu.

Celý projekt prebieha v spolupráci s Medzinárodným záchranným výborom, Medzinárodnou federáciou Červeného kríža a Červeného polmesiaca ako aj Medzinárodným zdravotníckym výborom. Ide o rozšírenie už existujúceho dobročinného programu Open Homes .

V prípade, že niekto nemôže poskytnúť voľnú nehnuteľnosť, Airbnb ponúka alternatívu v podobe zaslania finančného daru.