Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

27. marca 2020 Lucia Laudoniu Sezóna 2019/2020

La Scala klope na dvere vašej obývačky

Teatro alla scala: foto: Marco Brescia & Rudy Amisano
Veľkosť písma
A
A
A
Čo by ste povedali na cestu okolo sveta? V opernom kráľovstve je všetko možné. Milánska La Scala plní fanúšikom dobrej hudby sny a v období pandémie koronavírusu otvára archív, do ktorého široká verejnosť doteraz nemala prístup.

Divadelné opony spadli dolu a červený plyš prázdnych sedadiel viac, než inokedy pripomína krv spenenú od bezmocnosti a strachu. Čo je väčšou tragédiou? To, že si malý ružový koronavírus privlastnil dirigentskú taktovku svetovej politiky a kultúry, aby z nej urobil nástroj paniky, alebo fakt, že ľudské objatie sa premenilo na zbraň?

Non silent musae. Múzy nemlčia, pretože nikdy nerozprávali – jazykom neslobody. Latinské silere je podľa niektorých filológov príbuzné starému nórskemu slovu sil, čiže pomaly tečúca rieka (porovnajme anglické slow). Stíšiť sa znamená spomaliť, nie vzdať sa slov.

Teatro alla scala v Miláne, február 2020, foto: ANSA/Mourad Balti Touati

Pôst od hudobného divadla nemusí byť v dobe karantény povinnou jazdou. Milánska La Scala opäť kráča schodami moderných médií (slovník prezradí, že talianske scala znamená aj schodisko či rebrík), aby zaklopala na dvere našej obývačky.

Čas ako kazeta

Mám dve dobré správy. Tá prvá je, že La Scala odomyká tajný archív a sprístupňuje záznamy predstavení, ktoré doteraz neboli verejne akcesibilné. Čakajú nás mediálne premiéry. Čas je podobný videokazete. Dá sa prehrať, v spomienkach previnúť, ale nikdy nie neodvratne vymazať.

Prečítajte si tiež:
Viedeň, Mníchov, Berlín či New York sprístupňujú svoje operné produkcie a koncerty klasickej hudby cez internet

Operná pýcha Milána je od 23. februára 2020 pre verejnosť zatvorená (o krízových opatreniach metropoly Lombardie v súvislosti s pandémiou koronavírusu sme informovali TU…). Od pondelka 23. marca 2020 však Scaligeri odštartovali maratón tridsiatich virtuálnych večerov s veľkou hudbou.

G. Verdi: Zbojníci, Teatro alla Scala, 2019, foto: Marco Brescia & Rudy Amisano

Nebolo by to možné bez partnerstva s verejnoprávnou talianskou RAI, ktorá dáva La Scale veľkorysý priestor na kultúrnom okruhu RAI 5, ale aj prostredníctvom online platformy RaiPlay. (www.raiplay.it). A to je druhá dobrá správa. Edukatívny a hudobný obsah RaiPlay je k dispozícii úplne zdarma a môžu ho sledovať aj diváci mimo južanskej čižmy.

Nielen pre školopovinnú mládež pripravili Taliani špecializované vzdelávacie bloky La scuola non si ferma (Škola nekončí) a Scuola@casa (Škola doma). Komu nie je cudzí štebotavý Danteho jazyk, na tomto linku môže siahnuť po zaujímavých dokumentoch o talianskej literatúre, umení, histórii či geografii.

Operné hody

„Restiamo insieme, anche distanti.“ Sme od seba ďaleko, ale zostávame spolu. Týmito slovami zhrnul superindendant Dominique Meyer nový projekt, ktorý v krízovom režime opäť spojil kráľovnú talianskych operných scén s monitormi a svetlom kamier. Divadlo si na komunikáciu s návštevníkmi „na diaľku“ zvolilo dva kanály: internet (RaiPlay) a televíziu (RAI 5), pričom na internete vysiela iný obsah, než v televízii. V praxi to znamená, že na jeden deň pripadnú dve rôzne opery: jedna rozprúdi žily internetových jednotiek a núl, druhá rozvibruje televízne prijímače a satelitné paraboly.

Kalendár internetových transmisií giorno per giorno, deň po dni, La Scala zverejnila na svojom oficiálnom webovom sídle. Kompletný program vysielania televízie RAI 5 fokusovaný na kultúru a umenie je dostupný TU… (program RAI 5 kódovaný systémami Nagravision ponúka talianska satelitná platforma TivùSat).

Virtuálne vysielanie nemá auru živého predstavenia, môže však pomôcť prekonať pocity izolácie, vzdelávať i zabávať.

Zlaté klince programu

Internetové hniezdo si 23. marca 2020 ako prvá privlastnila Rossiniho veselá Straka zlodejka pod vedením Riccarda Chaillyho. Charizmatickému milánskemu maestrovi s francúzskymi bunkami v tele bude patriť osem plánovaných titulov, z ktorých štyri pôvodne otvárali divadelnú stagionu na ambroziánsky sviatok. Počas prvého týždňa transmisií tasil z internetových vôd svoj meč bojovník proti Saracénom, Verdiho Korzár z dielne režiséra Davida McVicara a dirigenta Michele Mariottiho.

G. Rossini: Straka zlodejka, Teatro alla Scala, foto: Marco Brescia & Rudy Amisano

Rinčanie zbraní o deň neskôr (25. marca) vystriedala Orfeova lýra v Monteverdiho dráme o sile hudby a lásky. Tuniku dirigenta si obliekol Rinaldo Alessandrini, režisérska tóga patrila Robertovi Wilsonovi. Il crepuscolo degli dei je taliansky názov Wagnerovho eposu o súmraku bohov, ktorý na oltár modernej techniky priniesli Daniel Barenboim a Guy Cassiers. Už odvysielané webové broadcasty si môžete pozrieť TU….

Záznamy predstavení z La Scaly budú voľne dostupné prostredníctvom RaiPlay po dobu 30 dní od dátumu publikovania. Internetové operné večery sú naplánované do 21. apríla. Všetky ponúkané produkcie sa zrodili v rokoch 2008 až 2019.

G. Verdi: Don Carlos, La scala, 2008, Ferruccio Furlanetto (Filipo II), Martina Serafin (Elisabetta), Dalibor Jenis (Rodrigo), Stuart Neill (Don Carlo) foto: La scala

Čo čaká internetových surferov na RaiPlay v najbližších dňoch? Operným melomanom zo Slovenska dávame do pozornosti webovú retransmisiu Verdiho španielskeho kolosu Don Carlo s Daliborom Jenisom v kostýme statočného Rodriga. Inauguračné predstavenie sezóny 2008/2009 z milánskej Scaly pribudne na RaiPlay 14. apríla.

Ani deň bez opery

Nielen internet bude našou Piazza della Scala. Pre tých, čo majú možnosť priamo sledovať televízny okruh RAI 5, sa od piatka 27. marca začína hudobná hostina. Straussova Salome si vypýta hlavu Jána Krstiteľa po 18.00 h. Na čele bručiaceho úľa La Scaly bude stáť dirigent Daniel Harding. V nedeľu 29. marca o pozornosť divákov RAI 5 zabojuje Donizettiho Dcéra pluku s Patriziou Ciofi a Juanom Diegom Flórezom. Tele-difúzia belcantovej komédie sa začne o 10.00 h.

Teatro alla scala. V lóžach La Scaly je kúsok baroka. Foto: Marco Brescia & Rudy Amisano

„Desiata s operou.“ Od 6. apríla bude na RAI 5 vyhradené miesto pre operné divadlo s dennou periodicitou (okrem víkendu). V stredu sa k stabilnej dopoludňajšej ponuke pridá ďalšie večerné predstavenie so začiatkom o 21.15 h. Diváci z Talianska i používatelia satelitných systémov môžu prostredníctvom RAI 5 týždenne zhliadnuť šesť (teraz už pamätných) titulov. Sú sondou do aktuálnej interpretačnej praxe na pôde La Scaly so všetkými plusmi aj mínusmi, ktoré táto prináša.

Pripravila: Lucia Laudoniu

zdroj: internet

Zdieľať:

O autorovi

Lucia Laudoniu
slovenská historička, muzikologička, publicistka a výtvarníčka rumunsko-talianskeho pôvodu
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. Strauss: Salome
Irish National Opera
záznam predstavenia z marca 2024
dirigent: F. Sheil | réžia: B. Ravella
osoby, obsadenie a viac info TU...