Rôzne médiá už pár dní oficiálne odporúčajú, že štát odložil podanie priznaní a povolil odklad dane. Nachytať sa takto môžu mnohí, ktorí nevedia čítať v zákone. Stačilo, že exrezort financií a Finančná správa vyhlásili v schválenom nariadení odpustenie sankcií za nepodanie priznania a nezaplatenie daní fyzickým i právnickým osobám až do júna tohto roka. 

Avšak toto vyhlásenie nemá podľa expertov z praxe oporu v zákone. Upravuje výlučne odpustenie sankcie za oneskorené podanie a zaplatenie dane, ak to nestihnete do 31. marca. Pokiaľ tak urobíte do konca júna, zanikne vám daňový nedoplatok k 1. januáru 2021, teda štát vám za to nevyrubí za sankcie.

A práve v tom je háčik, nová vláda pod vedením Igora Matoviča má totiž už len štyri dni na to, aby stihla zmeny oficiálne zákonom schváliť a parlament to musí aj potvrdiť.

Na zmätky doplatia najmä podnikatelia

Odborníci z praxe, najmä z radov účtovníkov a daňových poradcov svorne tvrdia, žiadne vyhlásenie nemusí stačiť – doplatiť na to môžu najmä podnikatelia, či už fyzické alebo právnické osoby. Snaha o „promo“ bývalého rezortu financií tak zmiatla značnú časť verejnosti, pričom mohli veci riešiť elegantne, a to oficiálnym posunutím lehoty priamo v zákone.

Podnikatelia by si preto mali splniť túto povinnosť čím skôr – stačí kliknúť a podať elektronické oznámenie o posunutí lehoty na webe Finančnej správy. Inak ich môže v ďalších týždňoch čakať viacero obmedzení.

Miriam Galandová zo Slovenskej komory daňových poradcov uvádza, že existuje verejný prísľub rezortu financií a finančnej správy,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa