Menu

Pomôžme Ruženke s liečbou ALS

Trvanie výzvy: 23. novembra 2019 - 31. mája 2020

Cieľ výzvy

Všetky vyzbierané peniaze poputujú výlučne na experimentálnu liečbu na klinike Onkologie am Lenbachplatz v Mníchove, kde sa snažia liečiť okrem iného aj smrteľnú chorobu ALS, ktorá bola nedávno diagnostikovaná aj mojej maminke – Ruženke.

Príbeh

Pomôžme Ruženke s liečbou ALS

Všetky vyzbierané peniaze poputujú výlučne na experimentálnu liečbu na klinike Onkologie am Lenbachplatz v Mníchove, kde sa snažia liečiť okrem iného aj smrteľnú chorobu ALS, ktorá bola nedávno diagnostikovaná aj mojej maminke – Ruženke.

Zachraňovala. Dnes potrebuje pomoc

Moja mama bola vždy silná žena. Plná energie s chuťou pomáhaťvšetkým navôkol. Viac ako 20 rokov pracovala na Oddelení anestézie a intenzívnej medicíny (ARO), kde sa celý deň na nohách starala o tie najťažšie možné prípady. Aj v momente vyčerpania odmietala opustiť prácu, ktorú zbožňovala. Zachraňovať ľudské životy. Bolo to jej poslaním až dofebruára 2019, kedy sa jej únava zo stresujúcej a namáhavej práce začala javiť ako čosi vážnejšie... Lekári dlho nevedeli prísť na príčinu, ktorá spôsbuje jej bolesti a problémy s chodením – zaseknutý nerv, možno vyskočená platnička... Absolvovala množstvo vyšetrení v slovenských nemocniciach – bola opakovane hospitalizovaná naneurológii v Bojniciach, Neurologickej klinike v Martine, v nemocnici v Ružinove. Vyšetrenia boli zdĺhavé: magnetické rezonancie mozgu, chrbtice, svalov, panvy, CT brucha, EMG, biopsia svalov, opakované odbery krvi, sonografické vyšetrenia, magnetická transkraniálna kortikálna stimulácia...diagnóza lekárov po množstve vyšetrení znela jednoznačne: Amyotrofická laterálna skleróza (ALS).

Šanca na život

ALS má rýchly spád a na Slovensku neexistuje adekvátna liečba. Neliečenému človeku postupne ochrnie celé svalstvo. Nie je schopný starať sa o seba, nebude sa môcť najesť, ani dýchať bez prístroja. Bude odkázaný na 24 hodinovú pomoc. Mozog však funguje ďalej a pacient s touto diagnózou sa stane väzňom vo vlastnom tele.

Sme však svedkami mnohých prípadov, kedy sa pacientom podarilo zvrátiť priebeh choroby... Veda našťastie pokročila, a preto sa obraciam na Vás, priatelia, a prosím o pomoc. Je to boj o čas, z mesiaca na mesiac sa jej stav bude radikálne zhoršovať.

Jej usilovná práca pomohla zachrániť mnohé životy. Dnes potrebuje ona nás! A preto ju v tom, prosím, nenechajme samu!

Kristína

ALS v skratke
Amyotrofická laterálna skleróza alebo ALS je progresívne neurodegeneratívne ochorenie, ktoré poškodzuje nervové bunky v mozgu a v mieche. Ničí motorické neuróny, ktoré následne nie sú schopné posielať impulzy do svalov, čím sa eliminuje  schopnosť ovládať svalové pohyby. Choroba rýchlo oslabí celé svalstvo na rukách, nohách, pacienti prestanú chodiť, ovládať svaly na tvári a ostanú úplne paralyzovaní.


Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?