Vydajte sa spoznať Horný Zemplín - bohatstvo ukryté na východe?

Mnohí už máme cyklisticky „spoznané“ oblasti na západnom či strednom Slovensku. Čo však väčšine z nás chýba, je častokrát opomínaný východ. Je na to dôvod?

Pre ujasnenie, Horný Zemplín samozrejme nie je ekvivalentom „východu“. Ide o územie – región, rozprestierajúci sa na severo-východnej hranici Slovenska. Zo severu susedí s Poľskom, na východe s Ukrajinou. Napriek odľahlosti – jeho východná hranica je najvýchodnejším bodom Slovenska, pokoju a kúsku ešte stále zachovanej divočiny, ostáva táto časť Slovenska akosi mimo zorné pole turistov, dovolenkárov a taktiež cyklistov. Svojsky to formuluje samotný portál Horný Zemplín, ktorý k nám takto prehovára: „Miesto, kde susedia bukové pralesy s tradičnou sakrálnou architektúrou, príbuzný Eiffelovej veže je len pár metrov od sídla rodu Drugethovcov a z hradu, ktorý jeden čas patril rodine Báthoryovcov, dovidieť na Domašu, kde kotví výletná loď Bohemia. Spleť príbehov robí z tohto odľahlého kúska Slovenska výnimočné územie rozprestierajúce sa už v šiestich okresoch. Myslíte si, že už poznáte všetky zaujímavé oblasti na Slovensku? Tak to ste určite neboli na "ďalekom východe"...“


Prečo sa doň teda vydať? Viacerí si dozaista povedia, že určite tu nie je nič pozoruhodné, je to od ruky, cesty sú nekvalitné a ... Je to ale skutočne tak?

Predsudky nechajte doma a poďte sa s nami pozrieť, čo všetko môžete navštíviť, kam sa môžete vydať a aké zážitky si nakoniec odnesiete.

Oddych, umenie, história ale aj športové vyžitie

S rozlohou vyše 3 000 km? nepatrí tento región práve k najmenším. A že ani o zaujímavé miesta nie je núdza, to sa presvedčíte už zo samotných čísel. Tak teda počítajte s nami: 39 prírodných rezervácii, národný park, 2 vodné diela, 2 susedné štáty, takmer desiatka drevených kostolíkov, niekoľko hradov, desiatky vojnových cintorínov, a v neposlednom rade aj Park tmavej oblohy, z ktorého uvidíte hviezdnu oblohu v neopakovateľnej čistote.


Ak ste priaznivcami vody a oddychu, poteší vás možnosť stráviť čas v blízkosti (alebo priamo v) Domaše. Za pozornosť určite stoja aj Sninské rybníky, ktoré sú jedným z mála biokúpalísk. Zabudnite na veľké akvaparky a mestské kúpaliská – relaxujte priamo v lone prírody, obklopení Vihorlatskými vrchmi.


Vojnou ťažko skúšaný kraj má čo povedať ešte aj dnes. Generácia bývalých vojakov sa pomaly stráca a tá nová si neraz potrebuje pripomenúť, za čo ich dedovia bojovali a čo v konečnom dôsledku vojna priniesla, ale i vzala...

Množstvo vojenských cintorínov, krypta vojakov z prvej svetovej vojny v Osadnom, Múzeum SNP v obci Tokajík a zachovaná vojenská technika v lone prírody silne kontrastujú s pokojom okolitej prírody, ktorá si toho toľko vytrpela.


Severovýchod Slovenska je unikátny aj osobitou kultúrou. Spojenie pravoslávnej a katolíckej cirkvi na jednom území zanechalo okrem duchovnej tradície aj kúsok materiálneho dedičstva. Početné kostoly a chrámy dopĺňajú kaštiele, skanzeny, ale aj bazilika minor vo Vranove nad Topľou.

S menom mesta Medzilaborce sa nám určite ako jedna z prvých osôb objaví postava Andyho Warhola, svetoznámeho umelca a predstaviteľa Popart, ktorého rodičia pochádzali z tejto odľahlej časti Slovenska. Jeho unikátne umelecké diela sú neustále prístupné v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola práve v Medzilaborciach.


Bicyklom po Hornom Zemplíne

Čo však bude najväčšmi zaujímať naše srdcia, je asi príroda a možnosti túlať sa v nej. Nuž, hodno povedať, že tento región je priam stvorený pre poznávanie a dobrodružstvo na dvoch kolesách.

Aj keď v rámci Národného parku Poloniny nie je možné pohybovať sa mimo vyznačených cyklotrás, krásy tohto rázovitého kraja zaiste neminiete. Projekt „Horný Zemplín“, ktorý má svoju webovú stránku s rovnomenným názvom, hornyzemplin.sk, ponúka starým aj novým návštevníkom možnosť získať informácie o dostupnosti, náročnosti a podstate tej-ktorej trasy.


Tak napríklad, ak obľubujete históriu našich predkov, odporúčame cestu s názvom „Cyklistický chodník ikon“, kedy sa z najvýchodnejšej obce Slovenska, Novej Sedlice, vydáte po stopách staviteľov drevených chrámov, ktoré sú pre túto časť našej zeme priam charakteristické. Po modrej cyklistickej značke prejdete celkovo vyše sto kilometrov a stretnete sa s deviatimi „cerkvami“. Podrobnejšie informácie ako aj mapu trasy s .gpx získate na portáli Gotocarpathia


Ani nadšenci techniky a histórie nebudú ukrátení o radosť z objavovania. Dôvodom preň je dvojica bývalých „úzkokoľajok“, ktoré ako jediné z celkovo desiatich vybudovaných dokázali pretrvať aj do dnešných dní. Avšak, po strate priemyselného významu boli pretvorené na cyklotrasy, umožňujúce návštevníkom spoznať okolie Stakčína alebo neďalekej Sniny. Trasy sú určené pre horské bicykle a ich dĺžka je 9, respektíve 17 km. Viac informácii o týchto trasách.


Alebo sa radšej kocháte krásou okolia a umeleckými skvostami? Čo tak sa vydať na bicykli zo Sniny do Medzilaboriec? Tým vznikne pomyselné prepojenie Sninského kaštieľa a Múzea moderného umenia Andyho Warhola. Cestou prejdete viacerými obcami, napríklad Hostovicami, ktoré sú najmä v teplom období posiate tisíckami kosatcov sibírskych. Nevynecháte tak ani prírodnú rezerváciu Hostovické lúky. Presvedčte sa sami!


Samozrejme, ešte sme ani zďaleka nevyčerpali zoznam trás Horného Zemplína. Vydať sa môžete aj horskou magistrálou Alžbeta, Humenskou cyklotrasou, Vranovským okruhom alebo aj Po stopách príhod dobrého vojaka Švejka. V prehľadnej mape spolu s profilmi a popisom niektorých z trás nie je ťažké zorientovať sa. Čo viac dodať? Vezmite bicykel, dobrú náladu a objavujte!


Dávid, ktorý je rodený „hornozemplínčan“, predstavil svoj príjemný výlet v okolí Sniny - Tip na výlet: Snina - Medzilaborce - žiadne autá, len vy a váš cesťák.

Zdroje foto: Jano Štovka
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tento tip na výlet mám v hlave už veľmi dlho. Zádrheľ je v tom, že vždy, keď túto trasu idem, akosi zabudnem fotiť.
To najlepšie z Podpoľania na bicykli

To najlepšie z Podpoľania na bicykli

Podpoľanie je pre cyklistu čarovným miestom a ponúka množstvo zákutí, ktoré sa oplatí objavovať. A keď o nich viete, vystačia vám na plnohodnotnú niekoľkodňovú cyklodovolenku.
Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
keyboard_arrow_up