Komentáre a názory Koronakríza 27. marec 2020

Prijmime ozajstnú výzvu. Rúška sme zvládli, problémom je krv

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Ten, kto chce v týchto dňoch prijať nejakú výzvu, nie je odkázaný len na vešanie starých fotografií na fejsbúk.

Ten, kto chce v týchto dňoch prijať nejakú výzvu, nie je odkázaný len na vešanie starých fotografií na fejsbúk.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Prijmime ozajstnú výzvu. Rúška sme zvládli, problémom je krv
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V týchto dňoch trávim na sociálnych sieťach viac času ako inokedy a upútal ma jeden jav. V skratke by sa dal nazvať: nie je výzva ako výzva.

Niektoré výzvy, ktoré majú charakter banálnej zábavky, sa fejsbúkom šíria virálne, doslova rýchlosťou svetla, iné, ktoré sa naozaj dajú označiť za zásadné a dôležité, zapadajú nepovšimnuté v pene dní.

Konkrétne: V týchto  dňoch stovky ľudí „prijímajú“ výzvu a vkladajú na fejsbúk svoje fotografie z detstva. Alebo prijímajú výzvu zapojiť sa do hromadného hrania meno, mesto, zviera, vec. No objavil sa aj iný apel.

Národná transfúzna služba upozornila, že naše nemocnice majú nedostatok krvi, a vyzvala verejnosť na jej darovanie. Dôvodom je súčasná situácia okolo koronavírusu, v ktorej dôsledku prudko poklesol počet darcov a nemocniciam sa míňajú zásoby.

V nemocniciach sú však stále akútni pacienti, ktorí na svoju liečbu potrebujú krv. Aj preto Národná transfúzna služba vyzvala dobrovoľných darcov, aby pomohli zachraňovať životy.

Zároveň informovala, že na svojich pracoviskách sprísnila hygienické podmienky a zaviedla preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. „Darcovia môžu vstupovať na pracovisko len s ochranným rúškom na tvári alebo jeho náhradou, po dezinfekcií rúk, zmeraní telesnej teploty a po vyplnení checklistu,“ píše sa vo výzve. Kto chce, môže sa objednať aj na konkrétny čas.

Niektoré výzvy, ktoré majú charakter banálnej zábavky, sa fejsbúkom šíria virálne, doslova rýchlosťou svetla, iné, ktoré sa naozaj dajú označiť za zásadné a dôležité, zapadajú nepovšimnuté v pene dní.Zdieľať

Asi sa zhodneme, že je to dôležitá vec. Len som nezachytil, že by toto volanie o pomoc vyvolalo na sociálnych sieťach podobne masovú reakciu, ako zverejňovanie svojich starých fotografií či detských zábaviek Ani som nezaznamenal, že by na transfúzne stanice začali húfne prúdiť darcovia.

Veď jasné, na prijatie výzvy a zavesenie fotky zo základky stačia dve minúty a netreba sa pritom ani postaviť z gauča. Ísť darovať krv už znamená vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. To je naozajstná výzva.

 Aby nedošlo k omylu. Tento text nechce moralizovať nad povrchnosťou sociálnych sietí. Všetci dobre vieme, že také často sú. Ale dokážu byť aj užitočné.

V ostatných dňoch sa sociálnymi sieťami šírilo množstvo fotografií, návodov a rád, ako si doma vyrobiť rúško. Bola to úplná vlna. Ale aj možno vďaka nej sme prestali reptať na to, že nám ich v dostatočnom množstve nezabezpečil štát, vytiahli sme ihly a nite, niektorí dokonca oprášili šijacie stroje a dnes sa zdá, že problém s nedostatkom rúšok sa nám podarilo ako-tak zvládnuť.

Teraz tu máme novú výzvu. Málo krvi pre nemocnice a pre strach z koronavírusu zníženú ochotu ľudí ísť ju darovať.

Staré fotky a meno, mesto, zviera, vec som ignoroval, ale túto výzvu som sa rozhodol prijať. Budúci týždeň pôjdem darovať krv.

Tí, ktorí by ste sa chceli pridať, podrobné informácie, kde a kedy sa tak dá urobiť, si môžete prečítať tu. (Usmernenia v súvislosti s COVID-19 tu.)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0