Anton Ondruš, kapitán majstrov Európy z roku 1976 oslavuje 70 rokov

Anton Ondruš, bývalý 58-násobný československý futbalový reprezentant, kapitán majstrov Európy z roku 1976 v Belehrade a bronzový z ME 1980 v Taliansku,  sa v piatok 27. marca dožíva významného životného jubilea 70 rokov.

Rodák zo Solčian pri Topoľčanoch s výnimkou základnej vojenskej služby v rokoch 1977/1978, ktorú si „odkrútil“ v Dukle Banská Bystrica, obliekal v Československu iba jeden dres – v rokoch 1970 – 1981 pôsobil v Slovane Bratislava. V jeho službách vybojoval tri majstrovské tituly (1970, 1974, 1975), raz vyhral Československý pohár (1974) a dvakrát sa tešil z triumfu v Slovenskom pohári (1974, 1976).

V lige odohral 226 zápasov a dal 38 gólov.  Na sklonku kariéry si zahral v belgickom FC Bruggy, francúzskom CS Thonon a švajčiarskom FC Biel. V prestížnej ankete Zlatá lopta obsadil v roku 1976 šieste miesto. Rovnaké umiestenie mu patrí aj v ankete o najlepšieho slovenského futbalistu storočia.

Keď sme mu začiatkom decembra 2019 na predvianočnom stretnutí SFZ pripomenuli, že sa o niekoľko mesiacov zaradí do šíku sedemdesiatnikov, tak nám odvetil: ,,Ani si nechcem na to pomyslieť, lebo keď sa povie sedemdesiatka, človek dostane tak trochu aj strach. Lepšie je, keď sa snažím neuvedomovať si to.“  Pochopiteľne, Anton Ondruš si do ďalšieho života želá predovšetkým zdravie: ,,To ostatné si už človek v živote nájde. Zdravie som dával vždy na prvé miesto a dúfam, že sa odo mňa neodkloní ani v ďalších rokoch.“

V týchto dňoch mal byť Anton Ondruš na Slovensku, plánoval sa zúčastniť barážového semifinálového zápasu play-off  o postup na ME Slovensko – Írsko, ale kvôli pandémie nového koronavírusu bol súboj preložený na začiatok júna. V roku 2008 mu udelili Cenu fair play za dlhoročnú úspešnú a príkladnú hráčsku činnosť, v marci 2016 bol uvedený do Siene slávy slovenského futbalu a pred ME 2016 ho UEFA zaradila medzi 50 najlepších hráčov histórie majstrovstiev Európy.

Po skončení aktívnej činnosti pracoval ako funkcionár, bol manažérom i prezidentom Slovana Bratislava a tiež aj členom širšieho realizačného tímu pred desiatimi rokmi na majstrovstvách sveta v JAR. Anton Ondruš už viac ako tri desiatky rokov žije vo Francúzsku.

Vedenie BFZ, ObFZ Bratislava-mesto a ObFZ Bratislava-vidiek sa pripájajú k početným gratulantom, oslávencovi k veľkému životnému jubileu želajú veľa zdravia, rodinnej pohody a životného optimizmu!

Milan Valko, manažér komunikácie PR BFZ


PARTNERI
  • BSK
    ZSE
    11teamsports
  • FUTBAL SERVIS
    DEMISPORT
    SLOVNAFT
  • GRANDEN
    JAKO
    PANINI