Existencia mnohých firiem na Slovensku je už dnes na hrane. Vydržia fungovať maximálne 30 dní, potom skrachujú, alebo budú musieť prepúšťať. Iné východisko v dnešnej krízovej situácii nevidia.

Až 30 % podnikateľov podľa aktuálneho prieskumu Združenia mladých podnikateľov Slovenska hovorí, že zatvorili prevádzku a prišli o jediný zdroj príjmov. Ďalších 59 % tvrdí, že mzdy a faktúry zvládnu platiť v splatnosti najviac mesiac a 37 % už dnes vie, že budú musieť prepúšťať alebo skracovať úväzky.  

Ohrozený biznis a prepúšťanie ľudí

V zahraničí vidieť, že krajiny spolu s karanténnymi opatreniami prijímajú zásadné ekonomické balíčky, na udržanie zamestnanosti a podporu ekonomiky.

„Slovenská vláda a parlament si dávajú načas. Prvé opatrenia prijali včera, teda takmer dva týždne od zatvorenia prevádzok a škôl na celom Slovensku. Každý piaty podnikateľ v našom prieskume však uviedol, že dokáže pri súčasnej situácii platiť načas mzdy a faktúry najviac 14 dní,“ hovorí Ľuboš Kolesár, člen generálnej rady Združenia mladých podnikateľov Slovenska.
S podobným zistením v oblasti podnikateľského prostredia dnes prišiel aj ďalší prieskum. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), súčasné obmedzenia v trvaní mesiaca existenčne ohrozia 53,7 % podnikateľov.

„Ak by trvali dva mesiace 94,6 % podnikateľov si myslí, že to bude znamenať zánik podnikania mnohých živnostníkov a firiem. Názor, že vláda sa má zaručiť za úvery či leasingové nájmy pre malé a stredné podniky vyjadrilo 82,9 % podnikateľov, dodal Peter Serina, výkonný riaditeľ aliancie.
 
Za tri najdôležitejšie opatrenia považujú podnikatelia podľa

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa